Επικαιρότητα

«Θερμαίνεται» η αντιπαράθεση δημοτικής αρχής – αντιπολίτευσης

Off

Θέμα απουσίας του Δήμου Ιωαννιτών από τη διαβούλευση για την ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας, έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας με δηλώσεις του την Τετάρτη το πρωί.

Μίλησε όμως, ευρύτερα και για «κενό εξουσίας» στη δημοτική αρχή το τελευταίο διάστημα, κάτι που πυροδότησε και αντίδραση με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, ενώ στον διάλογο που ξεκίνησε μπήκε με δήλωσή της και η Τατιάνα Καλογιάννη, δείχνοντας ότι η εκλογική χρονιά «θερμαίνεται» από την αρχή της.

Ο Θωμάς Μπέγκας

Όπως ανέφερε ο Θ. Μπέγκας, στη συνέντευξη Τύπου, για τη διαβούλευση για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, αυτή αφορά ένα μείζον και κρίσιμο ζήτημα της περιοχής και λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

«Σήμερα ο μήνας έχει 18. Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν ακούγεται ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Το βασικό ερώτημα είναι αν η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιωαννιτών σκοπεύει να συμμετάσχει καταθέτοντας απόψεις στη διαδικασία. Εάν έχει σκοπό να το πράξει, θα θέλαμε να γνωρίζουμε με ποια μέθοδο θα συγκροτήσει τις απόψεις της», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

«Το ερώτημα αυτό τίθεται θυμίζοντας ότι, κατά την διαβούλευση που διεξήχθη το 2019 για το ίδιο ζήτημα, η δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» κατέθεσε τις απόψεις του Δήμου μετά από συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο προσκλήθηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, μεμονωμένοι πολίτες και συλλογικότητες που επιθυμούσαν να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους».

«Πιστεύοντας, ότι η ορθή μεθοδολογία για να κατατεθούν οι απόψεις του Δήμου Ιωαννιτών στη διαβούλευση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος είναι αυτή που αναφέραμε παραπάνω, στον χρόνο τον οποίο συζητούμε, θεωρούμε ότι είναι αδύνατο η σημερινή Δημοτική Αρχή να ολοκληρώσει μία τέτοια διαδικασία στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που απομένουν.

Η δική μας παράταξη παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κρίσιμη αυτή διαδικασία και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις απόψεις μας.

Καταθέτουμε την βασική θέση της παράταξής μας επί του θέματος, ότι είναι πολύ σημαντικό όλοι οι πολίτες του Δήμου Ιωαννιτών, ανεξαρτήτως που κατοικούν στα όριά του, διασυνδέονται, επηρεάζουν και επηρεάζονται από το Λιμναίο Σύστημα της Παμβώτιδας.

Άρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο αντίκτυπος από την δραστηριότητα καθενός από εμάς, επιδρά θετικά ή αρνητικά στη βιωσιμότητα της Λίμνης Παμβώτιδας, η οποία είναι το βασικό οικοσύστημα του Δήμου μας που διαμορφώνει τη ζωή μας και την ζωή των μελλοντικών γενιών», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Κατέληξε, δε ως εξής:

«Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα, ότι την περίοδο αυτή ο Δήμος βρίσκεται σε κατάσταση κενού εξουσίας. Η παράταξή μας δηλώνει παρούσα για να εγγυηθούμε και να συνεισφέρουμε στην ομαλή λήξη της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, με σύνεση και συναίνεση».

Απάντηση Δήμου

Σε απάντηση στον επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών, Νέα Γιάννενα» προχώρησε λίγο αργότερα η δημοτική αρχή, με γραπτή ανακοίνωση.

Ως προς τη μελέτη για τη λίμνη εξηγεί ότι ήδη εργάζονται οι υπηρεσίες ενώ απαντά και στα περί κενού εξουσίας. Όπως αναφέρει:

«Ο επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών Θωμάς Μπέγκας για μία ακόμη φορά βιάστηκε. Και βιάστηκε εις διπλούν.

Από τη μία είδε αδράνεια της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την Ειδική Περιβαλλοντική για την λίμνη και το λεκανοπέδιο και από την άλλη κενό εξουσίας στο Δήμο.

Η Δημοτική Αρχή θεωρεί υποχρέωσή της να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

-Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Παμβώτιδα και το λεκανοπέδιο τυγχάνει της απαραίτητης επεξεργασίας από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο κείμενο το οποίο μελετάται στο σύνολό του και με μεγάλη προσοχή. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας η πρόταση των υπηρεσιών και η πολιτική θέση της Δημοτικής Αρχής θα τεθούν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο χρόνος δεν εξαντλείται στο τέλος του μήνα καθώς ήδη σήμερα από τα Γιάννενα ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση.

-Ο Δήμος Ιωαννιτών εξακολουθεί να λειτουργεί θεσμικά χωρίς να έχει ανασταλεί καμία δραστηριότητα, κανένα έργο, καμία καθημερινή παρέμβαση. Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» και η παράταξή του, επί τρία και πλέον χρόνια προέβαιναν στην πιο σκληρή αντιπολίτευση επιδιώκοντας να βάλουν φρένο σε σημαντικές πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής. Όψιμα λοιπόν ο πρώην δήμαρχος τείνει «χείρα» συνεργασίας. Και υποκριτικά. Βιάζεται. Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο και ως τότε η Δημοτική Αρχή του συνιστά υπομονή.

Η ασθένεια του Δημάρχου έγινε γνωστή από τον ίδιο και αντιμετωπίζεται με σεβασμό από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Είναι θέμα που δείχνει το επίπεδο πολιτισμού και αγωγής του καθενός. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο…».

Η Τατιάνα Καλογιάννη

Παρέμβαση έκανε λίγο αργότερα, η Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ιωάννινα_2023 με γραπτή της δήλωση.

Δείχνοντας να είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον Θωμά Μπέγκα, αναφέρει σε σχέση με τον Δήμαρχο και το «κενό εξουσίας»:

«Στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, με δελτίο τύπου του Δήμου ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμαρχος αντιμετωπίζει ένα σοβαρό θέμα υγείας. Μέχρι σήμερα, ο Δήμαρχος δεν παρίσταται στις διαδικασίες που διενεργούνται στον δήμο μας. Ευχόμαστε, όπως δηλώσαμε κατ’ επανάληψη, ο Δήμαρχος να ξεπεράσει το συντομότερο δυνατόν το πρόβλημα που προέκυψε με την υγεία του και να επανέλθει πλήρως στην καθημερινότητά του και στην άσκηση των καθηκόντων του στον δήμο μας. Αποδεχόμαστε, να χειριστεί το θέμα όπως και όταν νομίζει σκόπιμο ο Δήμαρχος Μωϋσής Ελισάφ.

Επ’ αυτών, ισχύουν τα παρακάτω:

1. Στο δήμο μας δεν παρατηρείται κανένα κενό εξουσίας.

2. Οι διαδικασίες τηρούνται και ο δήμος ανταποκρίνεται στις κάθε είδους υποχρεώσεις του, τόσο σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, αλλά κυρίως σύμφωνα με τις επιλογές του Δημάρχου Μ. Ελισάφ.

3. Η παράταξή μας, όπως δηλώσαμε από καιρού και στον ίδιο τον δήμαρχο και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, θα είναι παρούσα σε όλες τις διαδικασίες που απαιτείται απαρτία και απαραίτητη, για το σύννομο των πράξεων και των διαδικασιών, συμμετοχή.

4.Πλην όμως αυτό δεν προσδιορίζει αυτομάτως και συμφωνία μας, στις επιλογές της δημοτικής αρχής.

5. Προτρέπουμε, διαφωνώντας με την πρακτική της δημοτικής αρχής για τα συγκεκριμένα έργα, τη δημοτική αρχή να μην προβεί σε υπογραφή καμίας συμβατικής πράξης για τα έργα:

a. Κατασκευή διοικητικού κέντρου με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο κτίριο Δομπόλη

b. Επανάχρηση του κτιρίου «Πνευματικό Κέντρο Κατσικάς» ως Κέντρο Πολιτισμικής Δημιουργίας.

c. Ενώ, για το έργο: Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών», με Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ) – Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), θεωρούμε επιβεβλημένο πριν την υπογραφή σύμβασης να αντιπαρατεθούν οι θέσεις της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου μας με τις αντίστοιχες του αναδόχου, ώστε να αρθούν ή και να επαναξιολογηθούν κάθε φύσεως τεχνικές ή και οικονομικές διαφορές».

Ειδικά για το υπό διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα, «θα είμαστε παρόντες με τεκμηριωμένες θέσεις, όταν θα τεθεί υπό συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο. Μέχρι τότε κάθε σχετική αναφορά, είναι «τουφεκιά στον αέρα χωρίς λάμψη», τονίζει ακόμα η κα Καλογιάννη και καταλήγει:

«Δηλώνουμε, ότι η παράταξή μας συνεχίζει να είναι διαρκώς διαθέσιμη στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου, στον Αντιδήμαρχο και Αναπληρωτή δημάρχου κ. Ευάγγελο Πήχα, στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Βασίλειο Ζωγράφο, για κάθε συνεννόηση, που θα διευκολύνει την ανεμπόδιστη εξέλιξη των διοικητικών διαδικασιών στο δήμο μας, ώστε να εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα ο πολίτης και η συναλλακτική δυνατότητα του δήμου μας».

 

Απάντηση στην Τ. Καλογιάννη

Το θέμα των έργων που έθεσε η Τ. Καλογιάννη, φαίνεται ότι προβλημάτισε τη δημοτική αρχή, η οποία αργά το απόγευμα απάντησε και σε αυτήν. Όπως αναφέρει ο Δήμος:  «Η Δημοτική Αρχή ούτε ζήτησε, ούτε χρειάζεται την κηδεμονία από την παράταξη «Ιωάννινα 2023» όπως και από καμία άλλη. Εκτιμά το γεγονός ότι η κ. Καλογιάννη αναγνωρίζει πως δεν υπάρχει κενό εξουσίας στο Δήμο και ότι τα θεσμικά όργανα λειτουργούν.

Όμως, δεν μπορεί να δεχθεί υποδείξεις για την εφαρμογή του προγράμματός της και για τις δράσεις οι οποίες έχουν ήδη αποφασιστεί από τα θεσμικά όργανα και είναι κατά κοινή ομολογία προς όφελος των πολιτών. Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να εργάζεται θεσμικά και με συνέπεια στο πρόγραμμά της σύμφωνα με τις επιλογές του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ. Η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει στην πράξη την διάθεσή της για διάλογο και συνεργασία κάτι που οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κάνοντας συχνά επίδειξη δύναμης, τα απέρριψαν.

Η παράταξη της κ. Καλογιάννη λοιπόν, όπως και οι λοιπές, θα κριθούν από την στάση που θα κρατήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα θεσμικά όργανα του Δήμου στα οποία μετέχουν».

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ