Αποχρώσεις

Κομβικό ζήτημα η προστασία των οικοσυστημάτων

Off

Για την προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης και ευρύτερα των προστατευόμενων περιοχών, πρέπει να γίνουν δύο παραδοχές.

Πρώτον, απαιτούνται ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, ειδικό νομοθετικό πλαίσιο (Προεδρικά Διατάγματα κα) και κεντρικός σχεδιασμός με κρατικές και κυβερνητικές αποφάσεις. Είναι θέμα του κράτους η προστασία των ευαίσθητων οικολογικά περιοχών της χώρας και είναι υπόλογο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το καθεστώς προστασίας και την τήρηση των συμφωνηθέντων. Η λίμνη, η Πίνδος, δεν είναι τοπικές υποθέσεις, αλλά ευρωπαϊκές, είναι το περιβαλλοντικό απόθεμα της Ευρώπης που όλοι μαζί έχουμε αποφασίσει να προστατεύσουμε.

Δεύτερον, είναι κομβικής σημασίας ο διάλογος και η διαβούλευση σε τακτά χρονικά διαστήματα και στην επικαιροποίηση που απαιτεί το καθεστώς προστασίας.

Για αυτό όχι μόνο πρέπει να προβλέπεται, αλλά και να ενθαρρύνεται η συμμετοχή. Και στη διαβούλευση δεν υπάρχουν προνομιακές συμμετοχές. Όλοι έχουν από μία άποψη να καταθέσουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως τους συλλόγους και τους πολίτες. Δεν υπάρχει κάποια πλευρά που να «ξέρει» καλύτερα τι πρέπει να γίνει.

Στο τέλος όμως, το κράτος, μέσα από το οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο που διαθέτει, θα πρέπει να αποφασίσει και να νομοθετήσει. Για παράδειγμα αν δεν υπήρχαν τα Προεδρικά Διατάγματα δεν θα προστατεύονταν η σπάνια ομορφιά του Ζαγορίου και άλλων μοναδικών περιοχών της χώρας. Συχνά η νομοθεσία είναι σκληρή, αλλά γίνεται δίκαιη όταν προέρχεται από διάλογο και ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Για αυτό και δεν θα έχει καμία δικαιολογία αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στη θέσπιση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για τις προστατευόμενες περιοχές.

 

Σημασία έχει η μόνιμη πολιτική πρόνοιας

Μάλλον έχει παγιδευτεί η κυβέρνηση στη λογική όλων αυτών των κουπονιών και των pass. Τώρα γίνεται λόγος για ένα κουπόνι ώστε να γίνουν οδοντιατρικές εξετάσεις για παιδιά. Ποιος λέει όχι στην ιατρική πρόληψη; Θυμάμαι το ’70 που ερχόταν στο σχολείο και μας εξέταζαν και οδοντίατροι ακόμα μέσα στην τάξη, αλλά δεν υπήρχε πρόβλεψη να γίνουν όσα υποδείκνυαν και κυρίως το ποιος θα πληρώσει τις θεραπείες. Σήμερα, όμως το κράτος μας, παρά την οικονομική κρίση, έχει και τη γνώση και τα κονδύλια για προληπτικούς ελέγχους της Υγείας όλων των πολιτών. Και αρκεί να τους εντάξει στο σύστημα Υγείας και Ασφάλισης. Γιατί συνεπώς δεν έχουμε μία πάγια πολιτική πρόληψης; Μήπως γιατί δεν θέλει το κράτος να αναλάβει το κόστος και την αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία; Και όλη αυτή η ιστορία με τις ψηφιακές πλατφόρμες που ανακοινώνονται λες και είναι η καλύτερη λύση όλων των εποχών, κάπου έχει κι ένα όριο. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει επαρκής κοινωνική πολιτική, καλός μισθός και εργασία για τον κόσμο. Το ότι έχει προσυμπληρωμένα τα στοιχεία μας μια πλατφόρμα, το εμπεδώσαμε πια ως πρόοδο, αλλά δεν βλέπουμε τη σημασία του αν είναι να πάρουμε πχ 80 ευρώ για βενζίνη. Ας γίνει κάτι πιο ουσιαστικό και κυρίως πιο μόνιμο και για περισσότερους.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου