Επικαιρότητα

Θα κληθούν να περάσουν από… Συμπληγάδες

Off

Από… Συμπληγάδες θα κληθούν να περάσουν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, τόσο για το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων όσο και στις άλλες περιοχές, όπως ήδη διαφαίνεται από το πρώτο κιόλας διάστημα που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το βέβαιο είναι, ότι θα δοθεί παράταση, όπως άφησε να εννοηθεί ο υφυπουργός Γ. Αμυράς σε δηλώσεις του την Τετάρτη, όμως τα δύσκολα και σίγουρα περισσότερο ενδιαφέροντα είναι αυτά που θα ακολουθήσουν το επόμενοι διάστημα επί της ουσίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται, χωρίς να τεκμηριώνονται σε αυτή τη φάση επιστημονικά, αλλά σε θεωρητική βάση και με πολιτικό περιεχόμενο.

Αυτό έγινε σαφές με την παρέμβαση του Αλ. Καχριμάνη την Τετάρτη που ζήτησε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά την απόσυρση των ΕΠΜ για την περιοχή, υποστηρίζοντας πως ακόμη και εξειδικευμένοι επιστήμονες που ασχολούνται με το ζήτημα, αδυνατούν να κατανοήσουν το περιεχόμενό τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως παρόμοιοι προβληματισμοί για το περιεχόμενο των ΕΠΜ αναπτύσσονται ήδη και από τις Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στο παράρτημα Ηπείρου του ΤΕΕ, και ασχολούνται με τις Μελέτες, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να υποβάλλουν την εισήγησή τους προς τη Διοικούσα Επιτροπή. Θα χρειαστεί όμως αρκετός ακόμη χρόνος, τουλάχιστον 15-20 ημερών, για να καταλήξουν σε μία τεκμηριωμένη εισήγηση, όπως αναφέρεται από κύκλους της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

Παρέμβαση Π. Κολόκα

Έχοντας λάβει ενεργά μέρος στη δημόσια συζήτηση των τελευταίων μηνών για την ανάγκη επανακαθορισμού της οριοθέτησης της Παμβώτιδας, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής των κατοίκων των παραλίμνιων περιοχών, ο Παντ. Κολόκας τοποθετήθηκε χθες με δήλωσή του στα τοπικά μέσα για το θέμα, επισημαίνοντας πως η έννοια της διαβούλευσης δεν υπηρετείται στην πράξη, καθώς είναι τόσο εξειδικευμένο το κείμενο της μελέτης, που είναι αδύνατο για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να το κατανοήσει.

«Θεωρώ, ότι είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο κείμενο και αυτό το επιβεβαιώνουν και ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκα. Θεωρώ, ότι δεν υπηρετείται ο στόχος της διαβούλευσης, από τη στιγμή, που κάθε πολίτης που έχει έννομο συμφέρον και ενδιαφέρον, δε μπορεί να το κατανοήσει, ώστε να πάρει μέρος στη διαβούλευση και να καταθέσει τις δικές του προτάσεις.

Έχουμε μπερδέψει έννοιες και λειτουργίες και καλό θα είναι να τα ξεχωρίσουμε, γιατί έτσι πηγαίνουμε σε διαχωρισμό των πολιτών σε Πατρίκιους και Πληβείους. Απαιτείται να κάνουμε ουσιαστική διαβούλευση. Το Κανονιστικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για την περιοχή του λεκανοπεδίου και της λίμνης Παμβώτιδας και σε αυτό έχουμε καθυστερήσει. Μπορεί και πρέπει να γίνει μία δημόσια παρουσίαση, στην οποία να δοθούν και ερμηνείες και εξηγήσεις όσων προτείνονται.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε και να το πάρουμε απόφαση, είναι το ότι ζούμε δίπλα σε μία αστική λίμνη, που δεν έχει μόνο τα έμβια όντα και την ιχθυοπανίδα, αλλά έχει ως επίκεντρό της και τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του. Πάνω σε αυτήν την ισορροπία και την αλληλεπίδραση, θα πρέπει να λειτουργήσουμε και τώρα και να μην εμφανίζουμε σε επόμενη φάση ένα οποιοδήποτε Π.Δ, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τις συνέπειες στη φύση και στους πολίτες», ανέφερε ο κ. Κολόκας.

Δημόσια παρουσίαση

ζητά το ΠΑΣΟΚ

Θέση στις εξελίξεις με την ΕΠΜ παίρνει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, που ζητά από τους άμεσα εμπλεκόμενους τη διοργάνωση μίας ουσιαστικής ημερίδας διαβούλευσης με συμμετέχοντες την Περιφέρειας, τους δήμους, το ΤΕΕ και θεσμικούς φορείς, γιατί όπως αναφέρει, κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς ΠΔ για πολλές ακόμη δεκαετίες.

«Με ερασιτεχνικές επικοινωνιακές πρακτικές, Αμυράς και Καχριμάνης βόλταραν ακόμη και στην Λίμνη Παμβώτιδα για να αποφασίζουν για τις αλλαγές της οριοθέτησης της Λίμνης, ενώ ένας ασυνεπής Υφυπουργός  από το Σεπτέμβριο του 2021, ημερομηνία αρχικής διαβούλευσης κατά τον ίδιο, ζητάει σε ένα μήνα να διαβουλευτούν οι φορείς μια μελέτη 1000 σελίδων, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει.Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς με τις ίδιες πρακτικές όπως ο προκάτοχος του Σ. Φάμμελος οδηγεί για μια ακόμη φορά μια σημαντική μελέτη στα συρτάρια λόγω εθνικών εκλογών, ενώ μέσα σε όλα αυτά παραμένει άγνωστο αν το Υπουργείο λαμβάνει σοβαρά υπόψη την υφιστάμενη οριοθέτηση της Λίμνης.

Ας σταματήσουν επιτέλους τις «κομματικές τουφεκιές του αγριόχοιρου» και το κλείσιμο του ματιού σε διάφορες ομάδες πολιτών ενόψει των εθνικών εκλογών και ας οργανώσουν άμεσα με τη συμμετοχή του Υπουργείου, μια ουσιαστική ημερίδα διαβούλευσης με συμμετέχοντες την Περιφέρεια, τους Δήμους, το ΤΕΕ/ΤΗ και τους θεσμικούς φορείς γιατί κινδυνεύουμε να υλοποιήσουμε σε δεύτερη φάση την «κατάλληλη μελέτη» της Θεσσαλίας και να μείνουμε χωρίς ΠΔ για πολλές δεκαετίες ακόμη», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ.

Ρυθμίσεις που αφορούν

την άσκηση θήρας

Με το ίδιο περιεχόμενο κινήθηκε η κριτική αλλά και η συζήτηση μεταξύ του υφυπουργού κ. Αμυρά και της Ε’ ΚΟΗ στη συνάντηση που έγινε την Τρίτη στα γραφεία της Ομοσπονδίας, για επιμέρους προβλέψεις που αφορούν την άσκηση της θήρας και τη ζωνοποίηση που προτείνεται με καθολικές απαγορεύσεις στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ