Ήπειρος

Προβληματισμός για το φόρο στο κρασί

Off

Σε 20 λεπτά το λίτρο, που σημαίνει ότι στη φιάλη των 750 ml η επιβάρυνση θα είναι 0,15 ευρώ, διαμορφώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
Ειδικότερα, με τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μειώνεται η επιβάρυνση στο κρασί από 0,40 ευρώ που προβλεπόταν σε 0,20 λεπτά το λίτρο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι η επιβάρυνση αφορά την εγχώρια κατανάλωση, δηλαδή και τα ελληνικά και τα ξένα κρασιά, ενώ για τα κρασιά που προορίζονται για εξαγωγή θα υπάρξει άλλη ρύθμιση, πρόσθεσε.
Ακόμη κι έτσι πάντως η τελική ρύθμιση δε μπορεί να αφήσει ικανοποιημένους τους παραγωγούς και τους οινοποιούς, εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που στηρίζουν εκτός από το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών, την ίδια την αγροτική παραγωγή. Προς το παρόν πάντως και μετά την κατάθεση και ψήφιση των προαπαιτούμενων, οι αντιδράσεις φαίνεται να έχουν εκτονωθεί τουλάχιστον στο επίπεδο των κινητοποιήσεων, που είχαν προαναγγελθεί από τους ιδιοκτήτες οινοποιείων της χώρας, μέσω των κλαδικών τους Ενώσεων και Σωματείων.
Το θέμα πάντως απασχολεί και τους φορείς της αυτοδιοίκησης στην περιοχή, με τον αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Κ. Σιαράβα να μεταφέρει την αντίθεση της περιφέρειας Ηπείρου στο συγκεκριμένο μέτρο, που όπως είπε θα πλήξει υγιείς επιχειρήσεις που θα έπρεπε να στηρίζονται ακόμη περισσότερο για να επιβιώσουν. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος που έκανε λόγο για «ατυχή έμπνευση» όσων είχαν την ιδέα να προτείνουν την επιβολή του συγκεκριμένου φόρτου.
«Εύχομαι εάν δεν έχει κλείσει η ιστορία, να κλείσει το συντομότερο και με θετικό τρόπο, γιατί πρόκειται για μία ατυχή έμπνευση που θα «κόψει τα πόδια» των οινοποιείων της περιοχής», τόνισε ο κ. Πλιάκος. 
Οι δηλώσεις και των δύο έγιναν στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου με τίτλο WineNet από την περιφέρεια Ηπείρου το βράδυ της Πέμπτης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ