Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 06:22
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοεμβρίου 2015
Ήπειρος

Πάρκο πολιτισμού με επίκεντρο το Κάστρο

Off

Ένα πάρκο πολιτισμού μέσα στο Κάστρο αποτελεί το επίκεντρο του Δήμου Ιωαννιτών και Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Η ιδέα που εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που πρόσφατα παρουσίασε ο Δήμος συζητήθηκε επί του πρακτέου πια στη σύσκεψη που συγκάλεσε χτες στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και στην οποία συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας και Υποδομών και Ενέργειας, Γιάννης Λιόντος, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κώστας Σουέρεφ, και στελέχη του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε η προετοιμασία ενός πλέγματος ενεργειών που θα αναδεικνύει σημαντικούς χώρους εντός των τειχών του Κάστρου, με στόχο τη δημιουργία του «πάρκου πολιτισμού»  το οποίο και θα αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και θα προβάλλει την διαχρονική ιστορική ταυτότητα των Ιωαννίνων.
Οι ενέργειες που θα έχουν στόχο την ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού χώρου του Κάστρου είναι η ενοποίηση πολιτιστικών και ιστορικών χώρων, η συντήρηση, διατήρηση και ανάπλαση και η ανάδειξη μέσα από την ενίσχυση των υφιστάμενων και τη φιλοξενία και εισαγωγή νέων πολιτιστικών δράσεων.
Οι παρεμβάσεις αφορούν τα μνημεία, το χώρο και τις διαδρομές που ενώνουν την Ακρόπολη  και το Τζαμί του Ασλάν Πασά, τη Βιβλιοθήκη, τα Βυζαντινά και Οθωμανικά Λουτρά, το Δημοτικό Μουσείο και τον Μεντρεσέ, τον Βυζαντινό Πύργο με τους υπόγειους χώρους και την Εβραϊκή Συναγωγή 
Στη σύσκεψη, συμφωνήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου οι προτεινόμενες παρεμβάσεις να «ωριμάσουν» τεχνικά, ενώ δημιουργήθηκε κοινή Ομάδα Έργου από το Δήμο Ιωαννιτών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία σε δύο μήνες (μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου), θα παρουσιάσει πρόταση για το πλαίσιο πολιτιστικής ανάδειξης της περιοχής, τους πόρους που απαιτούνται και τις μελέτες που θα χρειαστεί να ωριμάσουν εντός του 2016. 
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, τόνισε πως:  «σε συνεργασία με τους φορείς του τόπου, προσπαθούμε να αναδείξουμε τα ισχυρά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να προετοιμαστούμε γρήγορα για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στη νέα προγραμματική περίοδο. Ευχαριστώ τον προϊστάμενο και τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για τη συνάντηση εργασίας που είχαμε σήμερα και η οποία θα καταλήξει με την υπογραφή προγραμματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.  Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ανοιχτός σε όλους τους φορείς και θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες συνεργασίες».
Ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, υπογράμμισε πως: «στρατηγική επιλογή του Δήμου Ιωαννιτών είναι η ανάδειξη του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, ως πυλώνες βελτίωσης της ελκυστικότητας της πόλης και αυτό επιδιώκουμε να αποτυπωθεί μέσα από το Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.  
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπου συζητήσαμε ένα πλέγμα ενεργειών  που αφορούν στους «θησαυρούς» του διαχρονικού πολιτισμού των Ιωαννίνων, στην εντός των τειχών του Κάστρου περιοχή. Επιδιώκουμε μια ουσιαστική παρέμβαση που θα αναδείξει τα ισχυρά πολιτιστικά χαρακτηριστικά του Δήμου Ιωαννιτών». 
Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κώστας Σουέρεφ, δήλωσε:  «Στο πλαίσιο  της αγαστής συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Εφορείας Αρχαιοτήτων,  προετοιμάζουμε τα απαραίτητα στοιχεία για την προοπτική ανάδειξης ενός μεγάλου τμήματος εντός των τειχών του Κάστρου. 
Βασικός στόχος παραμένει η αξιοποίηση της διαχρονικής σημασίας αυτής της περιοχής, αφού έχουν εντοπιστεί δεδομένα από την κλασική αρχαιότητα, τα βυζαντινά χρόνια, την οθωμανική εποχή και τα νεώτερα έτη μετά την απελευθέρωση. 
Το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ενός πάρκου αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος εμπλουτίζει την πόλη με εμφανή δεδομένα της πολιτιστικής της ταυτότητας». 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου