Επικαιρότητα

Νέα ευκαιρία στη διαβούλευση για τη λίμνη

Off

Παράταση έως την 1η Μαρτίου στη διαβούλευση για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» της Λίμνης Παμβώτιδας και της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων δόθηκε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά.

Η ΕΠΜ Ιωαννίνων, που πλέον εξομοιώνεται ως προς το χρόνο διαβούλευσης με την αντίστοιχη των Κυκλάδων, θα καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, με σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική και ανθρωπογενή δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές. Η πρώτη έκταση 26.000 στρεμμάτων, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο Δήμο Ιωαννιτών και η δεύτερη έκταση 225.000 στρεμμάτων, στους Δήμους Ιωαννιτών, Δωδώνης και Ζίτσας στην οποία περιλαμβάνεται το Περιαστικό Δάσος Ιωαννίνων.

Ιδιαίτερης σημασίας και οι δύο περιοχές, καθώς απαντώνται σε αυτές σημαντικά είδη άγριας πανίδας, ορνιθοπανίδας, ενδημικών και ευρύτερα ενδημικών ειδών ιχθυοπανίδας, μεταξύ των οποίων και απειλούμενων όπως ο Λύκος, ο Βάτραχος της Ηπείρου (Pelophylax epeiroticus), το Κιρκινέζι (Falco naumanni) και το Ορθόπτερο (Chorthippus lacustris).

Παρότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν συνολικά στο Νομό Ιωαννίνων, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, δεν επηρεάζει τον αστικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Παρατείνεται η διαβούλευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του τόπου μας ώστε να ενισχυθεί η φωνή και η συμμετοχή των συμπολιτών μας σε αυτή. Μετά την περάτωση της διαβούλευσης, θα ακολουθήσει το Προεδρικό Διάταγμα και η εκπόνηση των Σχεδίων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Με την αρωγή των θεσμών και της τοπικής κοινωνίας, προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον ενώ παράλληλα στηρίζουμε την ανάπτυξη της οικονομίας».

Νέα παρέμβαση Καχριμάνη

Λίγες ημέρες μετά την τοποθέτησή του απευθυνόμενος στον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά, ότι η ΕΠΜ για τις περιοχές Natura θα πρέπει να αποσυρθεί, ο περιφερειάρχης επανήλθε και σημείωσε, πως αν η Μελέτη αυτή εγκριθεί, τότε θα συμπαρασύρει και τον σχεδιασμό και τις αποφάσεις για το ΠΔ της Παμβώτιδας επί του οποίου, οι τοπικοί φορείς, Περιφέρεια και Δήμος Ιωαννιτών αντίστοιχα, έχουν καταλήξει σε συμφωνία τα προηγούμενα χρόνια.

«Χρησιμοποίησα τη λέξη απόσυρση γιατί ήθελα να τους ταρακουνήσω. Έχει γίνει μία σημαντική δουλειά τα προηγούμενα χρόνια και καταλήξαμε σε κοινές προτάσεις με τον Δήμο Ιωαννιτών. Η ΕΠΜ έχει πλέον άλλες προδιαγραφές, που αν εγκριθούν, θα συμπαρασύρουν ό,τι έχουμε κάνει για το ΠΔ της Παμβώτιδας. Μόνο εδώ υπάρχουν τέτοιες ασάφειες, πουθενά αλλού. Μιλάμε για ακραία πράγματα και καταστάσεις», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

 

Απάντηση για το φυσικό αέριο

Σε επιλογή της ΔΕΠΑ και της ΔΕΔΑ στη συνέχεια να προχωρήσει στην ανάπτυξη του τοπικού δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, με δικούς της πόρους, οφείλεται σύμφωνα με τον Αλ. Καχριμάνη το γεγονός, της απουσίας της Περιφέρειας από τη διαδικασία των συγχρηματοδοτούμενων έργων στον τομέα αυτό, κάτι που γίνεται σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κ. Καχριμάνης ερωτηθείς σχετικά, μία ημέρα μετά την παρουσία στελεχών της ΔΕΔΑ στα Γιάννενα, τόνισε ότι η Περιφέρεια στο πρόγραμμα 2014-2020 είχε προϋπολογίσει ποσό της τάξης των 20 εκ. ευρώ για την συγχρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με το δίκτυο φυσικού αερίου, η αλληλογραφία όμως με τη ΔΕΠΑ έφερε και την απάντηση, ότι το έργο θα υλοποιηθεί με δικούς της πόρους.

Επίσης ο κ. Καχριμάνης σχολίασε με θετικό τρόπο την τοποθέτηση του δημάρχου Ζίτσας κ. Πλιάκου, αναφορικά με τα ανταποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες είτε με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες είτε για το φυσικό αέριο, ότι αυτά δε μπορούν να αποδίδονται στις περιφέρειες, αλλά στους δήμους, που παραχωρούν τις δημοτικές εκτάσεις.

«Θεωρώ, ότι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα ώστε τα χρήματα των ανταποδοτικών, να αποδίδονται άμεσα στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση», ανέφερε.

Σε άλλα επιμέρους θέματα ο κ. Καχριμάνης ανέφερε, ότι ενημερώθηκε από το υπ. Υποδομών ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του άξονα Γιάννενα – Κακαβιά, κάτι που θα γίνει άμεσα, ενώ την προσεχή εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία και να αποφασιστούν τα μέτρα που θα την αντιστρέψουν.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ