Ήπειρος

Όλο το βάρος πέφτει στα έργα

Off

Βαρύτητα στη δυνατότητα που έχει πλέον ο δήμος Ιωαννιτών για το 2016, να χρηματοδοτεί την υλοποίηση έργων, αξιοποιώντας το σύνολο της ΣΑΤΑ, δίνει η δημοτική αρχή, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, στην οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα για το νέο έτος.
Η παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος έγινε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ. Λιόντο που στάθηκε ιδιαίτερα στην ορθολογική αξιοποίηση των χρημάτων της ΣΑΤΑ από το δήμο Ιωαννιτών και στην κατάρτιση ενός προγράμματος, φιλόδοξου αλλά απολύτως ρεαλιστικού, που μπορεί να εφαρμοστεί από την αρχή κιόλας του νέου έτους. Προέκυψε δε, όπως είπε, μέσα από εξαντλητικό διάλογο σε καθημερινή βάση με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων, που κλήθηκαν να καταγράψουν και οι ίδιοι και να ιεραρχήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν.
«Το γνωρίζετε όλοι ότι για πολλά χρόνια στο δήμο Ιωαννιτών, το σύνολο της ΣΑΤΑ, δηλαδή τα χρήματα που προορίζονται για τα έργα, πήγαινα στη «μαύρη τρύπα» των δανείων. Το 2015 καταφέραμε το 50% της ΣΑΤΑ να πάει σε έργα.  Το 2016, μετά από πολλές δεκαετίες, το σύνολο της ΣΑΤΑ θα χρηματοδοτήσει έργα.  Κι αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας για το νοικοκύρεμα του δήμου μας. Γι’ αυτό και κάθε έργο που περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016, όπως συνέβη και με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015, έχει απολύτως εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση του, μέχρι και το τελευταίο ευρώ», τόνισε αρχικά ο κ. Λιόντος. 
Ο αντιδήμαρχος συνέχισε λέγοντας πως ο δήμος Ιωαννιτών σχεδιάζει και υλοποιεί έργα σε κάθε περιοχή του δήμου, σε όλες τις γειτονιές και τα χωριά, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
«Δίνουμε μάλιστα έμφαση σε υποβαθμισμένες περιοχές του δήμου μας.  
Παράλληλα με την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, προετοιμαζόμαστε ώστε ο δήμος μας να έχει την ωριμότητα να διεκδικήσει αποτελεσματικά  πόρους για έργα μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, γι’ αυτό και χρηματοδοτούμε με 200.000 ευρώ, μελέτες έργων ΕΣΠΑ», σημείωσε για να προσθέσει, ότι και το 2016, ο δήμος Ιωαννιτών θα ακολουθήσει την τακτική της ομαδοποίησης έργων, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερες εκπτώσεις στους διαγωνισμούς.
Όπως είπε ο κ. Λιόντος  οι ανάγκες του δήμου είναι πολύ μεγάλες και οι καιροί πολύ δύσκολοι. «Σίγουρα δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες μέσα σε ένα ή δύο χρόνια. Όταν βλέπεις για παράδειγμα, περιοχές υποβαθμισμένες, περιοχές με χωματόδρομους ακόμα και μέσα στα Γιάννενα, έργα που δεν έγιναν  στις «καλές εποχές» των μεγάλων χρηματοδοτήσεων, αισθάνεσαι την ευθύνη για όλα όσα πρέπει να γίνουν. Σχεδιάζουμε, προγραμματίζουμε, διεκδικούμε και υλοποιούμε, βήμα- βήμα και σε βάθος πενταετίας. 
Έργα που ήταν το αίτημα πολλών ετών ξεκίνησαν, όπως η οδός Αριστοτέλους στη Βρυσούλα, η Λεωφόρος Δημοκρατίας στη Νέα Ζωή, ασφαλτοστρώσεις σε πολλούς και σημαντικούς δρόμους που περίμεναν για χρόνια».  
Ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας στην τοποθέτησή του τόνισε, ότι θα πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα ο τρόπος με τον οποίο, μέσα από εξαντλητική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, προέκυψε το τεχνικό πρόγραμμα με ό,τι αυτό προβλέπει και περιλαμβάνει. «Δουλεύουμε συλλογικά, αλληλοβοηθούμαστε και έχουμε τάξη τους εαυτούς μας να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για το δήμο μας. Έχω εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου και ξέρω τον καθημερινό αγώνα που δίνουν όλοι μαζί. Οι ευθύνες αυτής της δημοτικής αρχής και όλων των δημοτικών αρχών αυτή την εποχή, είναι οι πιο δύσκολες που αντιμετώπισε ποτέ η Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Η αντιπολίτευση
Για την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» στο τεχνικό πρόγραμμα εισηγητής ήταν ο Σπ. Κωνσταντόπουλος, που έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα χωρίς σχεδιασμό και αξιολόγηση των προτεραιοτήτων, ενώ πρόσθεσε, ότι σε έργα και μελέτες, έχουν προϋπολογιστεί ποσά που είναι στα όρια των απευθείας αναθέσεων. Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» πάντως υπερψήφισε με επιφυλάξεις το τεχνικό πρόγραμμα για το 2016.
Κριτική άσκησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις με τον Βαγγ. Καραμπίνα για τους «Πολίτες για την Ανατροπή», να σημειώνει, ότι όλοι ανέμεναν ένα καλύτερο τεχνικό πρόγραμμα που θα υπακούει στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Ο Άρης Μπαρτζώκας χαρακτήρισε απογοητευτική την εισήγηση του κ. Λιόντου, ενώ κριτική άσκησαν επίσης και οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και ΔΡΑΣΥ, με τους Δημ. Τασιούλα και Στεφ. Σκοπούλη αντίστοιχα.
Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της παράταξης Γκόντα, απάντησε και ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, χρησιμοποιώντας τα οικονομικά στοιχεία στα οποία αναφέρθηκαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
«Η ΣΑΤΑ που θα μας έρθει για το 2016 είναι 1,7 εκατ. ευρώ. Εσείς διαπιστώσατε ότι τα νέα έργα είναι της τάξης των 4,7 εκατ ευρώ. Από πού νομίζετε πως προέκυψαν τα επιπλέον χρήματα; Είναι οι πόροι που εξασφάλισε ο δήμαρχος και συντονισμένα η δημοτική αρχή, διεκδικώντας αποτελεσματικά επιπλέον χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Φέραμε 3,5 εκατομμύρια ήδη στο δήμο μας με αυτόν τον τρόπο», τόνισε ο κ. Μανταλόβας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου