Ήπειρος

Ποιες δυνατότητες έχουν ακόμα οι δανειολήπτες

Off

Τη δυνατότητα να ενταχθούν μέχρι το τέλος του έτους, στο νόμο Κατσέλη με τις ευνοϊκές διατάξεις που εξακολουθούν να ισχύουν, έχουν οι δανειολήπτες με «κόκκινα δάνεια», τη στιγμή που προ ημερών επιτεύχθηκε η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους για το νέο καθεστώς, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στους πρώτους πλειστηριασμούς κατοικιών.
Οι νέες διατάξεις που ουσιαστικά τροποποιούν το νόμο Κατσέλη για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στο δικηγορικό κόσμο της χώρας και φυσικά στο πλήθος των δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών που δεν έχουν καταφέρει να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων.
Όπως τόνισε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή, οι νέες τροποποιήσεις προβλέπουν πλέον και εισοδηματικά κριτήρια, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως «παραλογισμό» με την έννοια πως εκείνοι που έχουν απόλυτη ανάγκη υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι εκείνοι που έχουν πραγματική ανάγκη και στερούνται εισοδημάτων. 
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και θα γίνει ακόμη περισσότερο και φαίνεται ότι αρκετοί θα μείνουν εκτός της δυνατότητας αυτής. Μέχρι το τέλος του έτους όμως όποιος θέλει μπορεί να υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, αρκεί να προσκομίσει τα επιπλέον δικαιολογητικά που απαιτεί ο νόμος», τόνισε η κα Γιογλή, που αντέκρουσε το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε και στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών αρνείται να πληρώσει το δάνειό του, παρότι έχει τη δυνατότητα και ως εκ τούτου δε θα πρέπει να αποκτήσει τη δυνατότητα χρήσης ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Κινητοποιήσεις
Το κλίμα στο μεταξύ στο δικηγορικό κόσμο της χώρας είναι ιδιαίτερα βαρύ μετά την ψήφιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που περιλαμβάνει διατάξεις που βρίσκουν αντίθετο τον κλάδο. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις από τις αρχές του 2016, με την κα Γιογλή να τονίζει, πως ο Κώδικας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για μία σειρά ενεργειών που πλήττουν τις προϋποθέσεις και το δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν μία δίκαιη δίκη. «Η ευθύνη του δικηγορικού κόσμου είναι μεγάλη και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό ή να ανεχθούμε διατάξεις που μας φέρνουν πολλά χρόνια πίσω», τόνισε η κα Γιογλή. Στις 5 Δεκεμβρίου συνεδριάζει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προκειμένου να αποφασίσει για τη διενέργεια κινητοποιήσεων, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη, τη Γενική του Συνέλευση, με το ενδεχόμενο της διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος των δικηγόρων, όπως έγινε και στο παρελθόν, να είναι ιδιαίτερα πιθανό.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου