Ήπειρος

Λιμάνια με «προίκα» για ιδιωτικοποίηση

Off

Οργανώνονται και διεκδικούν ρόλο και λόγο οι δήμοι της χώρας που διαθέτουν κάποιο λιμάνι στα διοικητικά τους όρια, επιχειρώντας να αποτρέψουν καταρχάς την πιθανότητα ιδιωτικοποίησης των χερσαίων ζωνών, που ανήκουν σήμερα στους Οργανισμούς Λιμένος. 
Σε δεύτερο επίπεδο φυσικά, επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις αυτές προς όφελός τους και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, αφού με την ισχύουσα νομοθεσία, η ακίνητη περιουσία καταλήγει στο ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια στην ιδιωτικοποίησή του. Δήμοι όπως της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Καβάλας, της Κέρκυρας, τη Αλεξανδρούπολης, αλλά και μικρότεροι όπως της Ηγουμενίτσας συντονίστηκαν και συνασπίζονται, διεκδικώντας να έχουν λόγο στη διαμόρφωση των χερσαίων ζωνών. 
Αφορμή για την προσπάθεια αυτή στάθηκε μία απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκαν οι προθέσεις των Οργανισμών Λιμένος Ηρακλείου και Πάτρας αντίστοιχα να υλοποιήσουν το master plan για τα όρια των λιμένων, με το αιτιολογικό πως δε γίνεται να μην έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες στην προοπτική διαμόρφωσης των χώρων αυτών και στην αξιοποίησή τους.
Ήδη έχει συσταθεί ένα άτυπο συντονιστικό όργανο στο οποίο μετέχει και ο δήμος Ηγουμενίτσας με τον δήμαρχο Γ. Λώλο να τονίζει πως τα κύρια ζητήματα διεκδίκησης αφορούν την ανάπτυξη και τις προοπτικές των δήμων που συμμετέχουν στο όργανο αυτό.
«Το πιο σημαντικό είναι οι ορφανές χερσαίες ζώνες, τμήματα ξηράς που ανήκουν στο κάθε λιμάνι, έχουν όμως εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και με την προοπτική της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, αυτά θα περάσουν στον ιδιώτη επενδυτή. Εμείς διεκδικούμε να αποδοθούν στους δήμους, στις τοπικές κοινωνίες όπου ανήκουν, γιατί αυτές τις συντηρούν και μπορούν να τις αξιοποιήσουν», τόνισε ο κ. Λώλος.
Στο δήμο Ηγουμενίτσας παράλληλα το πρόβλημα είναι χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβληματισμού που έχει προκληθεί καθώς ή χερσαία ζώνη του λιμανιού, φτάνει μέχρι το Μακρυγιάλι και την παραλία Δρέπανο, στην οποία και ο δήμος Ηγουμενίτσας αλλά και ιδιώτες έχουν επενδύσει πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της περιοχής. «Έχουν δαπανηθεί χρήματα για τη συντήρηση και την ανάπλαση αυτών των χώρων και απαιτούμε να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες και όχι στον ιδιώτη επενδυτή», τόνισε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας.
Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο της διεκδίκησης έχουν συνταχθεί και έχουν αποσταλεί σχετικές επιστολές προς τους συναρμόδιους υπουργούς, στις οποίες τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρχει εκπροσώπηση στα ΔΣ των Οργανισμών Λιμένος, των οικείων δήμων και των περιφερειών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου