Χωρίς κατηγορία

Χωρίς μεσάζοντες, αλλά με νομικά εμπόδια

Off

Από ένα λεπτό σχοινί κρέμεται η τύχη του κινήματος Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες που ξεκίνησε και γιγαντώθηκε στα χρόνια της κρίσης, παρέχοντας τη δυνατότητα και στους καταναλωτές να προμηθευτούν τρόφιμα σε ελκυστικές τιμές, και στους παραγωγούς να διαθέτουν προϊόντα τους στην αγορά, χωρίς καμία μεσολάβηση.
Ωστόσο, η νομοθεσία από το 2014 ουσιαστικά ρυθμίζει το καθεστώς της λειτουργίας υπαίθριων αγορών, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τη συγκεκριμένη μορφή διάθεσης προϊόντων σε κάποια κατηγορία είτε στάσιμου είτε πλανόδιου εμπορίου. Έτσι, το κίνημα έμεινε ουσιαστικά χωρίς νομοθετική κάλυψη και όπως ήταν ευνόητο, στις περιπτώσεις όπου συνεχίστηκε η διάθεση τροφίμων χωρίς μεσάζοντες, έγιναν καταγγελίες από εμπόρους που διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες την εφαρμογή της νομοθεσίας. 
Τελευταία περίπτωση η διανομή τροφίμων χωρίς μεσάζοντες από την τοπική κίνηση Ιωαννίνων πριν από λίγες ημέρες στο Πανηπειρωτικό, στην οποία κλιμάκιο της αρμόδιας Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, προχώρησε στον έλεγχο, έκανε συστάσεις και ενημέρωσε τους διοργανωτές και τους παραγωγούς, ότι στο εξής δε θα επιτραπεί καμία τέτοια διάθεση προϊόντος.
Εκπρόσωποι της κίνησης Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες στα Ιωάννινα, και συγκεκριμένα οι κ.κ Σιβροπούλου και Πλατή και ο κ. Τσακανίκας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν αναφέρθηκαν στους λόγους για τους οποίους προχώρησε με επιτυχία αυτή η προσπάθεια και στο σκοπό που επιτεύχθηκε μέσα στα χρόνια λειτουργίας της.
«Επιδιώξαμε την άμεση επαφή με τον παραγωγό και τον καταναλωτή, παρακάμπτοντας τον μεσάζοντα και το σούπερ μάρκετ, ώστε να πετυχαίνουμε χαμηλές τιμές για τα προϊόντα που χρειαζόμαστε όλοι μας αλλά και να πιέζουμε για να πέσουν οι τιμές γενικότερα», τόνισε η κα Σιβροπούλου, ενώ η κα Πλατή ανέφερε, ότι στα Ιωάννινα οργανώθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια, 11 διανομές μέσω προπαραγγελιών, ειδικών ειδών, αναπτύσσοντας παράλληλα και δράσεις αλληλεγγύης. 
Ο κ. Τσακανίκας τόνισε από την πλευρά του, πως απέναντι στο κίνημα δεν βρίσκονται τα συνοικιακά καταστήματα, που πλήττονται από την κρίση, αλλά οι μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετς και κάλεσε τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου, βουλευτές, περιφερειάρχη, δημάρχους να πάρουν θέση στο ζήτημα. Επίσης, οι εκπρόσωποι του κινήματος απευθύνονται στην πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων και ζητούν την απόσυρση των διατάξεων, μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου που θα αναγνωρίζει το δικαίωμα των παραγωγών, να διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους και που θα κατοχυρώνει θεσμικά τη λειτουργία των κινημάτων χωρίς μεσάζοντες με όλες τις μορφές τους.

Η απάντηση 
της περιφέρειας
Λίγο μετά τη συνέντευξη τύπου, την απάντηση στους ισχυρισμούς της κίνησης, κυρίως όμως στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει και θα πρέπει να εφαρμόζεται, έδωσε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της περιφέρειας Ηπείρου Ευάγγελος Βαγενάς, τονίζοντας, ότι η νομοθεσία είναι σαφής και πως μία τέτοια διάθεση προϊόντων δεν προβλέπεται τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της νέας ΚΥΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες θα θέτει τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο στο οποίο θα επιτρέπεται η διάθεση προϊόντων με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα σήμερα τα πρόστιμα που προβλέπονται για μη τήρηση της νομοθεσίας, φτάνουν τις 5000 ευρώ.
«Έγιναν καταγγελίες στην υπηρεσία από εμπόρους για τη συγκεκριμένη διάθεση προϊόντων, συστάθηκε κλιμάκιο ελέγχου και έγινε ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων, ότι δεν επιτρέπεται η διάθεση προϊόντων με αυτόν τον τρόπο», τόνισε ο κ. Βαγενάς.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου