Επικαιρότητα

Κοινά σημεία, αλλά με διαφορές για το Αεροδρόμιο

Off

Με πολλά σημεία στα οποία καταγράφηκαν κοινές θέσεις, αλλά και ένα κυρίαρχο σημείο διαφωνίας ως προς την προσέγγιση του κεντρικού κράτους σε σχέση με αυτήν των τοπικών φορέων για το μέλλον του αεροδρομίου Ιωαννίνων, ολοκληρώθηκε η συνάντηση επαγγελματιών του τουρισμού και εκπροσώπων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον Γεν. Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Φραγκάκη το απόγευμα της Δευτέρας στα Γιάννενα.

Η πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων να προσκαλέσει τον κ. Φραγκάκη έδωσε τη δυνατότητα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Du Lac, να διατυπωθούν οι θέσεις των επαγγελματιών, για διάφορα ζητήματα, να υποβληθούν αιτήματα προς την κεντρική διοίκηση, αλλά και να δοθούν οι απαντήσεις, όπου αυτές ήταν δυνατό.

Το αεροδρόμιο

Το σημείο της διαφορετικής προσέγγισης όμως μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικών φορέων εντοπίστηκε στη μελλοντική αξιοποίηση του διεθνούς αεροδρομίου Ιωαννίνων, που έχει περιληφθεί στα 22 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, που πρόκειται να παραχωρηθούν σε ιδιώτες.

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων εξέφρασαν την άποψη, ότι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων θα πρέπει να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο και διοίκηση, καθώς έτσι θα παραμείνει ανταγωνιστικό έναντι των αεροδρομίων του Ακτίου και της Κέρκυρας που είναι τα πλησιέστερα.

Ωστόσο, ο κ. Φραγκάκης εξέφρασε μία διαφορετική προσέγγιση καθώς σύμφωνα με αυτόν, η πορεία ανάπτυξης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί αποτελεί εχέγγυο για αντίστοιχη αναπτυξιακή πορεία και των άλλων 22 αεροδρομίων, μεταξύ αυτών και των Ιωαννίνων. «Μιλάμε για τελείως διαφορετικές υποδομές και προοπτικές και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε και το θέμα της προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών από το εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τρία «ναι» για

την προβολή

Ο κ. Φραγκάκης δεσμεύτηκε, ότι η Ήπειρος και τα Ιωάννινα ειδικότερα θα συμπεριληφθούν στις επόμενες φάσεις υλοποίησης τριών ξεχωριστών δράσεων, οι οποίες τέθηκαν ως αιτήματα από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Σιούτη. Πρόκειται για την ένταξη του αεροδρομίου Ιωαννίνων στο πρόγραμμα στήριξης του χειμερινού τουρισμού μέσω συνδέσεων με προορισμούς του εξωτερικού, την ένταξη των Ιωαννίνων στην καμπάνια προώθησης του αστικού τουρισμού (city break) και στην περαιτέρω ψηφιακή προβολή του προορισμού σε αγορές στόχους όπως η Κεντρική Ευρώπη, η Γαλλία, η Αλβανία, η Πολωνία, η Κύπρος και το Ισραήλ.

Ο κ. Σιούτης, όπως και ο αντιπρόεδρος κ. Σουρέλης αναφέρθηκαν και σε άλλους επιμέρους στόχους της Ένωσης, που θα βοηθήσουν την προοπτική ανάπτυξης του κλάδου, όπως είναι η προσέλκυση τακτικών πτήσεων και εταιριών χαμηλού κόστους από το εξωτερικό, η άμεση λειτουργία της αεροπορικής γραμμής Ιωαννίνων – Ηρακλείου, η οριστική ρύθμιση των θεμάτων με τα πνευματικά δικαιώματα, η ρύθμιση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η ενίσχυση του ελέγχου και ακόμη, η μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% και η κατάργηση του φόρου διαμονής.

Ο Γεν. Γραμματέας του ΕΟΤ σημείωσε από την πλευρά του πως η Ήπειρος είναι ένας προορισμός με ανεξάντλητες δυνατότητες που μπορεί να μετατραπεί σε ένα πρότυπο για τον τουρισμό.

«Το 2022 ήταν ένα έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς ξεπεράσαμε τα 18 δις έσοδα και τα 31 εκ. αφίξεις. Από το 2016 μέχρι και το 2021, η Ήπειρος παρουσιάζει αύξηση 18% στη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη και αύξηση 20% στη μέση διάρκεια παραμονής των επισκεπτών, ενώ ισχυρό χαρτί αποτελεί η συνεχόμενη πρωτιά στο δείκτη ικανοποίησης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φραγκάκης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ακόμη οι βουλευτές Μαρ. Κεφάλα και Στ. Καλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Στρ. Ιωάννου, οι δήμαρχοι Κόνιτσας Νικ. Εξάρχου, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος και Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, ο αντιδήαμρχος Ιωαννίνων Γ. Λώλης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου