Τελευταία Νέα

Ο απολογισμός της συμμετοχής και η αριστερά
Τα του Καίσαρος…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Πλεονεκτήματα και αδυναμίες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
15 αιτήσεις το ελάχιστο για να λειτουργήσει Παιδικός Σταθμός
«Στενεύει» η είσοδος τη νέα χρονιά στα πανεπιστήμια
Εκδηλώσεις για την επέτειο των Μαχών Γριμπόβου
Η Περιφερειακή Αρχή για την παραπομπή στο Πειθαρχικό
Ένα «εξάγιο» από την Καστρίτσα και ένα νόμισμα για τη Δωδώνη
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ Συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ Άνοιξε η πλατφόρμα για ενίσχυση στους παραγωγούς Κλημεντίνης
Οδός Χαρ. Τρικούπη αναβαθμισμένη και φιλική στους πεζούς
Μία διεθνής ημέρα για τη «Δύναμη των Μουσείων»
Στη διεθνή έκθεση Freskon ο Δήμος Αρταίων
20 – 23 ΜΑΪΟΥ Χρώματα και μουσική με δράσεις της ομάδας Goodness Tour
Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε ζητεί Μηχανικούς για τα τμήματα παραγωγής και συντήρησης στα Ιωάννινα
Τρίτη 17 Μαΐου 2022 06:07
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου 2015
Ήπειρος

Σε θέσεις μάχης οι δήμαρχοι

Off

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι δήμαρχοι της χώρας που προσέρχονται σήμερα στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι δήμοι. 
Η υπομονή προκειμένου να σταθεί η χώρα όρθια, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του καλοκαιριού και να διασφαλιστούν οι χρηματοδοτικές της ανάγκες έδωσε τη θέση της στην εξάντληση και πλέον στην αγανάκτηση, αφού ακόμη και απολύτως δεδομένες και αυτονόητες παροχές προς τους πολίτες, αμφισβητούνται ευθέως. 
Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμη δυσκολότερη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς εάν αναλογιστεί κάποιος, ότι οι δήμοι έχουν δημιουργήσει και καλούνται να κρατήσουν όρθιες κοινωνικές δομές, όπως είναι τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, στις οποίες απευθύνονται ζητώντας στήριξη ολοένα και περισσότερες οικογένειες. Σε δηλώσεις του ο κ. Παππάς, στο ITV, τόνισε, ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και σε αυτές τις ακραίες συνθήκες κανείς δε μπορεί να μιλήσει ε βεβαιότητα για το μέλλον των φορέων της αυτοδιοίκησης. «Όταν δεν έχουμε λάβει όλη τη ΣΑΤΑ του έτους, όταν δεν έχει αποδοθεί ένα μέρος έστω των ληξιπρόθεσμων, κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος και να μιλήσει με σιγουριά για το μέλλον. Προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι και να στηρίξουμε τις δομές αυτές που στηρίζουν με τη σειρά τους εκείνους που έχουν μεγάλη ανάγκη, όμως πλέον κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα, ότι θα αντέξουμε κι άλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ΚΕΔΕ
«Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά ζητήματα των δήμων είναι κρίσιμη και σημαντική, καθώς η λειτουργία τους, εξαιτίας των περικοπών και της μη απόδοσης των προϋπολογισθέντων πόρων, αγγίζει τα όρια αντοχής και ομαλότητας, τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., όπου συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Γενική Συνέλευση.
«Ένα μήνα πριν τη λήξη του 2015, υπάρχει υστέρηση απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους της τάξης του 30%. Ήδη υπάρχουν δήμοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ σύντομα ακολουθούν και άλλοι. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το 2016, αφού στον προϋπολογισμό προβλέπεται και νέα μείωση των πόρων των δήμων, οι οποίοι θα κληθούν να δημιουργήσουν και πάλι πλεονάσματα όταν το υπόλοιπο κράτος θα εξακολουθήσει να δημιουργεί ελλείμματα.
Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και η Αυτοδιοίκηση θα σηκώσει το γάντι απέναντι στην κεντρική εξουσία. Προειδοποιούμε ότι η κεντρική εξουσία δεν μπορεί να κάνει παιχνίδια με την Αυτοδιοίκηση και εύχομαι ο διάλογος να δώσει λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου