Επικαιρότητα

Μαζικό μήνυμα, διαρκής η μνήμη

Off

Με πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις της χώρας, κορυφώθηκαν την Τετάρτη οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών και η κατάθεση του αιτήματος από δεκάδες χιλιάδες πολίτες για απόδοση ευθυνών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Το χαρακτηριστικό των κινητοποιήσεων που συνδυάστηκαν και από απεργίες σε πολλούς κλάδους, δεν ήταν μόνο η πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, αλλά και ότι απλώθηκαν σε όλη τη χώρα, ταυτόχρονα σε μεγάλες και μικρές πόλεις. Οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκ ήταν πρωτοφανείς για τα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Επίσης, επιπλέον χαρακτηριστικό ήταν η μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων, φοιτητών και μαθητών.

Ως προς τα αιτήματα πέρα από το κεντρικό να αποδοθούν οι ευθύνες και να αναδειχθούν τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, καταγράφηκαν πολλά περισσότερα, που έχουν να κάνουν με τις ευθύνες του κράτους, με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την ανάγκη προστασίας της ζωής. Κι ακόμα πιο πίσω διαφάνηκε και μία αίσθηση ότι υπάρχουν βαθύτερα προβλήματα αξιών για τα οποία χρειάζεται μία νέου τύπου προσέγγιση, καθώς και μία διαφορετική στάση από τα μέσα ενημέρωσης ή τη θεσμική λειτουργία του κράτους.

Στην ουσία στις πλατείες βρέθηκε ένα πολύχρωμο ποτάμι όλων των ηλικιών και διαφορετικών κοινωνικών και επαγγελματικών προελεύσεων που ενώθηκε στο βασικό αίτημα να μην ξεχαστεί η απώλεια τόσων ανθρώπων και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Στα Γιάννενα η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί στις 11.00 στην πλατεία και ως τις 12.00 είχε συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες κόσμου καταλαμβάνοντας το σύνολο του χώρου μπροστά από το κτίριο της περιφέρειας. Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση μετά το 2015 τουλάχιστον.

Η κυκλοφορία είχε διακοπεί γύρω από την πλατεία ενώ στο τέλος ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.  Συγκεντρώσεις έγιναν και στις άλλες τρεις πρωτεύουσες νομών της Ηπείρου.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ