Ήπειρος

Με όπλο τη διαφορετική αντίληψη

Off

Θετικό πρόσημο στον απολογισμό του 2015 για τη δημοτική αρχή έβαλε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην γενική συνέλευση της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» το πρωί της Κυριακής, σε μία εκδήλωση ωστόσο που δε χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή. Άλλωστε θα ήταν δύσκολο σε μία χρονιά που δεν είναι προεκλογική, αλλά αντίθετα που οι επόμενες εκλογές έχουν προσδιοριστεί τέσσερα χρόνια μετά, να υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον κάτι που αποτυπώθηκε και από την απουσία ακόμη και δημοτικών συμβούλων της παράταξης. 
Στην τοποθέτησή του ο Θ. Μπέγκας τόνισε, ότι ο απολογισμός δε θα μπορούσε να είναι αρνητικός με την έννοια πως σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η δημοτική αρχή όχι μόνο κράτησε όρθιο το οικοδόμημα του δήμου, αλλά σε μία σειρά παραμέτρων, έβαλε τη δική της σφραγίδα, οριοθετώντας νέους στόχους για το μέλλον και αναδεικνύοντας τις προοπτικές της πόλης και την ενίσχυση της οικονομικής της προοπτικής.
«Σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον, θεωρώ ότι ο απολογισμός πεπραγμένων της πρώτης χρονιάς έχει θετικό πρόσημο κι αυτό γιατί ο δήμος Ιωαννιτών καταφέρνει να στέκεται όρθιος και να είναι οικονομικά νοικοκυρεμένος και αξιόπιστος, έχει σε εξέλιξη ένα σημαντικό πρόγραμμα έργων, έχει καταφέρει να αποκτήσει μεγάλο βαθμό ετοιμότητας, για να διεκδικήσει αποτελεσματικά πόρους στη νέα προγραμματική περίοδο και αναπτύσσει μια πολύπλευρη κοινωνική πολιτική ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Κυρίως όμως το πολύ σημαντικό που έχει να καταθέσει αυτή η παράταξη, είναι η διαφορετική πολιτική αντίληψη που έχουμε επιδείξει στο δήμο» σημείωσε αρχικά ο κ. Μπέγκας, για να προσθέσει πως «τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι πολλά και πιεστικά τα γνωρίζουμε, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτά, αλλά μια δημοτική αρχή δεν πρέπει να εξαντλεί τα όρια της στη λάμπα και τη λακκούβα. Πρέπει να έχει όραμα και στρατηγική για να το υλοποιήσει. Τη λογική ότι κάθε παρέμβαση μας θα γεννά. Θα εξυπηρετεί μια αναπτυξιακή λογική που θα έχει αποτέλεσμα, θα δημιουργεί πλούτο για τον τόπο, για να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων». 

Τα οικονομικά πριν και μετά 
την εποχή Γκόντα
Ιδιαίτερη αναφορά στο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η αυτοδιοίκηση έκανε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μπέγκας, τονίζοντας, ότι σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να προστεθούν και άλλες δυσκολίες, όπως οι παθογένειες της δημόσιας διοίκησης ή οι ελλείψεις προσωπικού σε ευαίσθητους τομείς της λειτουργίας του δήμου.
Συνεχίζοντας στάθηκε στις δράσεις που είχαν ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, με το δήμο να υποκαθιστά όπως ανέφερε την Πολιτεία, που αδυνατεί ή αδιαφορεί να αναλάβει τις ευθύνες αυτές.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπέγκας στα οικονομικά του δήμου Ιωαννιτών, που μετά από ένα όργιο σπατάλης, αδιαφάνειας και πελατειακών σχέσεων, το οποίο κυριάρχησε επί των δημοτικών αρχών του κ. Γκόντα, πέρασε πλέον σε άλλο επίπεδο, ακολουθώντας μία συνετή οικονομική πολιτική, που δίνει περιθώρια ευελιξίας στο δήμο και κυρίως δεν τον χρεώνει με νέα δάνεια.
Ακόμη, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει όραμα και στρατηγική στο δήμο Ιωαννιτών και να μη μείνει κανείς στη διαχείριση της καθημερινότητας, ενώ πριν αναλύσει τις παρεμβάσεις και το έργο σε κάθε τομέα, έκανε μία μικρή αναφορά στη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Εκλογές ανάδειξης προέδρου
Η γενική συνέλευση των μελών της παράταξης συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των μελών της παράταξης, αλλά και με τον δημ. σύμβουλο και πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ Φιλ. Τσουμάνη να ανακοινώνει τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό της παράταξης. Η βασικότερη από αυτές έχει να κάνει με την πρόβλεψη για διενέργεια εκλογών ανάδειξης του προέδρου της παράταξης κάθε πέντε χρόνια, και μάλιστα έξι μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Στη συνέλευση της Κυριακής επίσης εγκρίθηκε και η νέα δομή της παράταξης, που σχηματοποιείται από τη Γενική Συνέλευση, τον Πρόεδρο, τη Γραμματεία, το Συντονιστικό Όργανο και τη Δημοτική Ομάδα
Όπως αποφασίστηκε, τα μέλη της παράταξης θα μελετήσουν το καταστατικό και θα καταθέσουν γραπτώς τις παρατηρήσεις τους, έτσι ώστε αυτό να εγκριθεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2016 κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί και η εκλογή της Γραμματείας της παράταξης. 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου