Τελευταία Νέα

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 02:52
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2023
Επικαιρότητα

Οι προϋποθέσεις για το επίδομα στους ομογενείς

Off

Στην πλατφόρμα που άνοιξε ο ΕΦΚΑ – ΟΠΕΚΑ μπορούν ήδη να υποβάλλονται οι αιτήσεις για την χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης για τους ομογενείς της γειτονικής Αλβανίας, όπως επίσης και στα Γενικά Προξενεία της Ελλάδας στην Αλβανία.

Η Κυβέρνηση προχώρησε στην τροποποίηση της ΚΥΑ με την οποία δίνεται η δυνατότητα χορήγησης του επιδόματος αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους υπερήλικες και στους ομογενείς που διαμένουν μόνιμα στην Αλβανία, διαφοροποιώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις, που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Το ποσό που δίνεται φτάνει τα 387 ευρώ, για όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, ενώ αν παίρνουν σύνταξη από τη γειτονική Αλβανία, το επίδομα χορηγείται ακέραιο, αν η σύνταξη που λαμβάνει κάθε δικαιούχος δεν ξεπερνά τις 4.320 ευρώ.

Στο ζήτημα αυτό και στις προϋποθέσεις που ισχύουν στο εξής αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Κων. Σιαράβας, υπογραμμίζοντας την εθνική και κοινωνική διάσταση που έχει η ικανοποίηση του διαχρονικού αυτού αιτήματος.

Όπως ανέφερε, η Περιφέρεια είχε γίνει αποδέκτης των παραπόνων που εξέφραζαν πολλοί ομογενείς που με βάση το προηγούμενο καθεστώς και την ΚΥΑ δεν δικαιούταν το επίδομα, και έτσι τέθηκε το θέμα υπόψιν του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, στην παρουσία του στα Γιάννενα στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Με νέα ΚΥΑ που συνυπογράφεται από τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το επίδομα χορηγείται πλέον και σε υπερήλικες που κατοικούν στην Ελλάδα, αλλά και σε ομογενείς που είναι μόνιμοι κάτοικοι της γειτονικής χώρας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Κατοχή του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς ή Ελληνικής Αστυνομικής Ταυτότητας

Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος

Να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι: ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Να διαθέτουν λογαριασμό σε Ελληνική τράπεζα

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Το ατομικό εισόδημα (και από υπηρεσίες/συντάξεις Αλβανίας) να μην υπερβαίνει τις 4.320 ευρώ και για τους έγγαμους τις 8.640 ευρώ.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την εξέλιξη αυτή που λύνει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, το οποίο στηρίζει έμπρακτα όλους εκείνους που δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έτσι θα  μπορέσει να κρατήσει «ζωντανό» το χώρο της Ελληνικής Μειονότητας», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Σιαράβας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ