Ήπειρος

Παρών ο Δήμος στη δίκη της υπεξαίρεσης

Off

Η αυλαία ενός ζητήματος που απασχόλησε το Δήμο Ιωαννιτών και την τοπική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, το οποίο όμως θα βρίσκεται στο εξής στο επίκεντρο της τοπικής επικαιρότητας άνοιξε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο που κλήθηκε να αποφασίσει για την παράσταση πολιτικής αγωγής από το Δήμο Ιωαννιτών στην δίκη για την υπεξαίρεση 1,7 εκ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου.
Η δίκη με κατηγορούμενους τον πρώην κεντρικό ταμία του δήμου Ιωαννιτών που παραμένει προφυλακισμένος και την πρώην διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών ορίστηκε για τις 15 Δεκεμβρίου στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων, αν και δύσκολα θα ξεκινήσει λόγω της αποχής που κήρυξαν ήδη από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι.
Σε κάθε περίπτωση, όποτε κι αν ξεκινήσει η εκδίκαση είναι βέβαιο ότι το θέμα θα μονοπωλήσει την τοπική επικαιρότητα και αυτό φάνηκε και κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αντίθετα ίσως από ότι θα περίμενε κανείς, με δεδομένο το περιεχόμενο του βουλεύματος, οι αναφορές της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του Ν. Γκόντα που επέμεινε στη λογική των τριών θανάτων που προκλήθηκαν εξαιτίας της υπεξαίρεσης και έχουν σχέση με αυτήν, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του δημάρχου, αλλά και του αντιδημάρχου Θ. Μανταλόβα που ανέλαβε την ευθύνη των οικονομικών μετά το θάνατο του Ν. Μάντη.
Στην τοποθέτησή του ο Ν. Γκόντας έκανε λόγο για μεγάλο σκάνδαλο που θα συνοδεύει ες αεί τη θητεία της πρώην και νυν δημοτικής αρχής. Επέμεινε στο ότι το περιεχόμενο του βουλεύματος δεν είναι αμετάκλητο και μπορεί να γίνει αναίρεση και ενδεχομένως να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος πολιτικών προσώπων.
«Είναι μία μαύρη τρύπα που θα συνοδεύει τη θητεία σας και η οποία συνδέεται με τρεις θανάτους», ήταν η αναφορά του κ. Γκόντα που προκάλεσε την αντίδραση του Θ. Μπέγκα.
«Το θέμα τέθηκε από την παραταξή μας σε ένα περιβάλλον πολιτικής δεοντολογίας, από κάποιους άλλους όμως τέθηκε σε ένα χυδαίο περιβάλλον γιατί συνεχίζουν να επικαλούνται τρεις θανάτους, επιχειρώντας να ασκήσουν συναισθηματική επιρροή στην κοινωνία. Ο λαός όμως έχει αντιληφθεί αν υπήρχαν ή όχι πολιτικές ευθύνες και τις απέδωσε στις εκλογές. Πολιτικές ευθύνες υπήρχαν στις δημοτικές θητείες της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας που συνειδητά δεν είχε ούτε μία ασφαλιστική δικλείδα για τη λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.
Νωρίτερα, ο Θ. Μανταλόβας τόνισε πως κάποιοι επιχείρησαν να απαξιώσουν ηθικά και πολιτικά, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, που δεν είχαν όμως καμία σχέση με την υπεξαίρεση. 
«Η απόφαση του Εφετείου και το βούλευμα αποτελεί ηθική δικαίωση, όχι για τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, που έτσι κι αλλιώς ταλαιπωρήθηκαν για δύο χρόνια, χωρίς να γνωρίζουν τίποτε και χωρίς να έχουν ευθύνη, αλλά κυρίως για τον Ν. Μάντη που αποκάλυψε την υπόθεση», τόνισε ο κ. Μανταλόβας.

Ομόφωνη απόφαση 
Εκτός από τις παραπάνω αναφορές που χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την παράσταση πολιτικής αγωγής του Δήμου σε βάρος των δύο κατηγορουμένων. Οι δύο νομικοί που προτάθηκαν από το Δήμαρχο είναι οι κ.κ. Μπούκας και Κατσάνος.
Με την πρόταση συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με τον Ν. Γκόντα ωστόσο να συμφωνεί με επιφύλαξη και με την απαίτηση να προκύψει το ερώτημα εάν υπάρχουν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου