Τελευταία Νέα

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 10:23
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μαρτίου 2023
Επικαιρότητα

Νέες ελπίδες για την αξιοποίηση του Δασικού Χωριού

Off

Με την ελπίδα και προσδοκία, ότι μελλοντικά θα μπορεί να αξιοποιηθεί, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, σε ένα «πράσινο – οικολογικό χωριό» με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το Δασικό Χωριό στον Καταρράκτη του δήμου Κεν. Τζουμέρκων, παραχωρήθηκε από το υπ. Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Η παραχώρηση ανακοινώθηκε χθες από τον υφυπ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά και τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αφορά σε χρονικό διάστημα 15+5 ετών με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης ενεργειακής αναβάθμισης και αξιοποίησης, αλλά και το κόστος αποκατάστασης των ζημιών. Είναι προφανές, ότι το Δασικό Χωριό, όταν ανακατασκευαστεί και αποκτήσει και ενεργειακή αυτονομία, δε θα μπορεί να το λειτουργήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά θα ενοικιαστεί σε ιδιώτη, όπως άλλωστε αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε σχετικά πως «…η φυσική ομορφιά των Τζουμέρκων είναι μοναδική. Το Δασικό Χωριό μπορεί να γίνει ένας πόλος τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, να στηρίξει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Ηπείρου αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και δυνατότητα προώθησης του ήπιου και βιώσιμου τουρισμού στον τόπο μας, την Ήπειρο, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να ανέβει ψηλά».

Θερμές ευχαριστίες προς την ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος εξέφρασε ο κ. Καχριμάνης που τόνισε, ότι σε ένα χρόνο από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, θα είναι έτοιμη η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δασικού Χωριού.

Η ιστορία

του Δασικού Χωριού

Το Δασικό Χωριό είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από το Υπουργείο Γεωργίας τότε, με την πολιτική ηγεσία των Στεφ. Τζουμάκα που έλκει την καταγωγή του από τον Καταρράκτη Άρτας και Ευάγ. Αργύρη αντίστοιχα.

Στην πορεία και μετά την αρχή της κρίσης, μισθώθηκε στον δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων για 10 χρόνια, που το είχε εκμισθώσει διαδοχικά σε δύο επιχειρηματίες. Από το 2018, όμως παραμένει κλειστό, καθώς οι μισθωτές διέκοψαν τη σύμβαση επικαλούμενοι το υψηλό κόστος συντήρησης.

Ο δήμος Κεν. Τζουμέρκων αιτήθηκε την παραχώρηση για 20 και άνω έτη, με δυνατότητα υπεκμίσθωσης και πέρσι το ΥΠΕΝ το παραχώρησε για πέντε επιπλέον έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας. Πρόσφατα, όμως, ο δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που είχαν υποστεί οι κατασκευές, δήλωσε πως δεν αποδέχεται την παράταση της μίσθωσης και εισηγήθηκε την παραχώρησή του στην Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να αναλάβει αυτή την επισκευή – ανακαίνιση του δασικού χωριού και την υπεκμίσθωσή του. Η Περιφέρεια Ηπείρου εκδήλωσε εγγράφως τη θετική αποδοχή της παραχώρησης.

Το Δασικό Χωριό «Κέδρος», το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 920 μ, αποτελείται από:

● 8 ξύλινες κατοικίες εμβαδού 48 τ.μ.

● 12 ξύλινες κατοικίες 72 τ.μ.

● 3 ξύλινες αποθήκες 36 τ.μ.

● Ξύλινο κτίριο εμβαδού 180 τ.μ. το οποίο χρησιμοποιείται ως εστιατόριο.

● Ξύλινο κτίριο με υπόγειο και ισόγειο 180 τ.μ. ο κάθε όροφος, το οποίο χρησιμοποιείται ως διοικητήριο, πλήρως εξοπλισμένο.

● 3 πέτρινες βρύσες

● Υπαίθριο αναψυκτήριο.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ