Τελευταία Νέα

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 08:53
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μαρτίου 2023
Επικαιρότητα

Παραγωγή τυριού από φυτικά ένζυμα

Off

Ένα πρωτοποριακό προϊόν που ανοίγει νέους δρόμους και ορίζοντες για τον πρωτογενή τομέα και τις μεταποιητικές κατά βάση επιχειρήσεις στην Ήπειρο, παρουσιάστηκε και επίσημα το μεσημέρι της Τρίτης στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στα Γιάννενα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και όχι μόνο επιτεύχθηκε η παραγωγή τυριού φέτας από φυτικά ένζυμα και όχι από ένζυμα γάλακτος και η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος και το αποτέλεσμα τελικά παρουσιάστηκε την Τρίτη στα Γιάννενα σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα. Το τυρί φέτα παράχθηκε από φυτικά ένζυμα από αγριογαϊδουράγκαθα της Μεσογειακής λεκάνης, τόσο αυτοφυή, όσο και καλλιεργούμενα.

Η ανάγκη για τη χρήση φυτικής πυτιάς εξετάστηκε αρχικά για θρησκευτικούς και διατροφικούς λόγους και στη συνέχεια και για οικονομικούς. Το αποτέλεσμα των ερευνών και της προσπάθειας είναι άκρως ικανοποιητικό, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση από τους υπευθύνους του Τομέα Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Τυνησία.

Τα τυριά παρήχθησαν στο τυροκομείο της Μονής Βελλάς, σε συνεργασία με την ομάδα του Δ.ΙΕΚ Ιωαννίνων και του τμήματος Τυροκομίας – Γαλακτοκομίας, που λειτουργεί στο πλαίσιο του θεματικού ΙΕΚ της Μητρόπολης Ιωαννίνων στη Βελλά.

Όπως ανέφεραν οι συντελεστές του προγράμματος, τα παραγόμενα προϊόντα, καθώς εκτός από τη φέτα παρήχθησαν και άλλα προϊόντα, διακρίνονται για την εξαιρετική τους γεύση, αλλά και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, που συναγωνίζονται εκείνα των τυριών που παράγονται με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ – Δήμητρα από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών, ο διευθυντής του Δ.ΙΕΚ Ιωαννίνων Μιχ. Αλεξίου, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρ. Κεφάλα και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Prima Veggie-Med-Cheeses», με αντικείμενο την παραγωγή τυριών στη Μεσόγειο με χρήση φυτικής πυτιάς.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ