Τελευταία Νέα

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 02:44
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Απριλίου 2023
Επικαιρότητα

Προσφυγή Γκόντα στην Αποκεντρωμένη για τον ορισμό αντιδημάρχων

Off

Με προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας «απάντησε» η δημοτική παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και ο Νίκος Γκόντας στον ορισμό του σχήματος των αντιδημάρχων στον δήμο Ιωαννιτών, και στην εκπαραθύρωση των δύο αντιδημάρχων – δημοτικών συμβούλων της παράταξης μέχρι πρότινος, κ.κ Τσόλη και Βλέτςα αντίστοιχα.

Η προσφυγή υποβλήθηκε αρμοδίως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση από την οποία ζητείται να εξεταστεί η νομιμότητα της εν λόγω απόφασης, με την επίκληση στων άρθρων, που επικαλέστηκε και στις δημόσιες ανακοινώσεις του ο κ. Γκόντας αλλά και στις ανακοινώσεις της παράταξης, που σύμφωνα με τον ίδιο, ορίζουν, ότι οι αντιδήμαρχοι δεν είναι δυνατό να αλλάξουν πριν παρέλθει χρονικό διάστημα έξι μηνών και αυτό μόνο εάν υπάρχει αιτιολογημένη άποψη του νέου δημάρχου, επομένως κατά τον κ. Γκόντα και η συγκεκριμένη απόφαση του κ. Παπαγεωργίου είναι παράνομη και ως εκ τούτου θα πρέπει να ακυρωθεί.

Η κίνηση του κ. Γκόντα επιβεβαιώνει δύο πράγματα και πολιτικές της παράταξής του και του ιδίου. Η πρώτη αφορά την ειλημμένη απόφασή του, ότι θα τραβήξει το σχοινί με τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο κ. Παπαγεωργίου, τραβώντας παράλληλα στο εξής χωριστούς δρόμους μέχρι τις εκλογές, δίνοντας τέλος στην περίοδο της σύμπραξης των παρατάξεων.

Η δεύτερη ερμηνεύεται και ως μία κίνηση που αποβλέπει αποκλειστικά και μόνο στο εσωτερικό της παράταξης και δη στους δύο πρώην αντιδημάρχους, οι οποίοι είχαν μείνει στις διαβεβαιώσεις του κ. Γκόντα, μετά την εκλογή του κ. Παπαγεωργίου στο αξίωμα του δημάρχου, ότι δεν υπήρχε περίπτωση αντικατάστασής τους από τις θέσεις των αντιδημάρχων. Αυτό τελικά δεν έγινε στην πράξη, με τη δημοτική αρχή να ανακοινώνει ένα νέο σχήμα αντιδημάρχων, χωρίς τα δύο στελέχη της παράταξης Γκόντα και τον κ. Παπαγεωργίου να αναφέρει δημόσια, ότι προφανώς υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, όταν μία παράταξη δεν αναγνωρίζει την εκλογή του δημάρχου, να διατηρεί τις θέσεις των αντιδημάρχων στη δημοτική αρχή. Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και στους δύο πρώην αντιδημάρχους, που έμειναν όμως στις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει από τον επικεφαλής της παράταξης τους, ότι όπως και να έχει, δεν πρόκειται να αντικατασταθούν.

Ενόψει των προεκλογικών διεργασιών, και με ειλημμένη την απόφαση του κ. Γκόντα να κατέλθει εκ νέου ως υποψήφιος δήμαρχος, ένα ενδεχόμενο εσωτερικό μέτωπο, με δύο από τα κορυφαία στελέχη της παράταξης, δε θα ήταν καλός οιωνός για την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και η προσφυγή μπορεί να ερμηνευτεί και ως μία προσπάθεια να μην υπάρξουν τυχόν διαρροές δυσαρεστημένων από τους χειρισμούς του κ. Γκόντα στελεχών, προς άλλες παρατάξεις.

Η εγκύκλιος 4 που δικαιώνει τον δήμαρχο

Η απόφαση ωστόσο ορισμού των αντιδημάρχων από τον κ. Παπαγεωργίου αιτιολογείται κατά σαφή και απόλυτο τρόπο από την εγκύκλιο 4 του υπ. Εσωτερικών με ημερομηνία 01.02.2018 που έχει θέμα

«Ισχύς αποφάσεων ορισμού αντιδημάρχων στην περίπτωση εκλογής νέου δημάρχου» και η οποία είχε παρουσιαστεί από την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και το ITV πριν από λίγες ημέρες.

Στην εγκύκλιο αυτή αναφέρεται αρχικά ότι σε περίπτωση κένωσης της θέσης του Δημάρχου, λόγω παραίτησης, έκπτωσης, θανάτου ή από άλλη αιτία, προβλέπεται διαδικασία εκλογής νέου Δημάρχου μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών.

«Αξιοσημείωτο είναι, ότι μέχρι την εκλογή του νέου Δημάρχου, τα καθήκοντά του δεν ασκούνται από αντιδήμαρχο, καθώς ο ρόλος του αντιδημάρχου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτόν του Δημάρχου και υφίσταται μόνον όταν υφίσταται ο Δήμαρχος».

Σε επόμενη παράγραφο της εγκυκλίου 4 σημειώνεται πως:

«Ο νεοεκλεγείς, επομένως, βάσει του άρθρου 60 του ν. 3852/2010 Δήμαρχος, ακριβώς όπως και ο Δήμαρχος, ο οποίος εγκαθίσταται στην αρχή της δημοτικής περιόδου, ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του θα ορίσει εν νέου τα πρόσωπα (Αντιδημάρχους) στα οποία θα μεταβιβάσει μέρος των αρμοδιοτήτων του καθώς και αυτόν που θα τον αναπληρώνει σε περίπτωση απουσίας του».

Το τρίτο και τελευταίο σκέλος της εγκυκλίου που ξεκαθαρίζει απόλυτα την αρμοδιότητα του νέου δημάρχου να ορίσει τους νέους αντιδημάρχους, ορίζει πως:

«Σε ότι αφορά επομένως, τη δυνατότητα του νέου Δημάρχου να ορίσει αντιδημάρχους ενδεχόμενη υιοθέτηση της άποψης, ότι αυτός δεσμεύεται από την απόφαση ορισμού αντιδημάρχων του προηγούμενου Δημάρχου εφόσον δεν έχει ανακληθεί με αιτιολογημένη απόφαση, θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση του ρόλου του, στερώντας του τη δυνατότητα να επιλέξει τα πρόσωπα στα οποία θα μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες που του έχει απονείμει ο νόμος, και μαζί με τα οποία, συγκροτούν ένα συλλογικό όργανο του οποίου είναι πρόεδρος, την εκτελεστική επιτροπή, η οποία συντονίζει την υλοποίηση του προγράμματος της δημοτικής αρχής».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ