Τελευταία Νέα

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 04:39
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Απριλίου 2023
Επικαιρότητα

Ανταποδοτικά από τα αιολικά για τρεις οικισμούς

Off

Για πρώτη φορά θα αποδοθεί στους κατοίκους τριών οικισμών του δήμου Ζίτσας το ανταποδοτικό τέλος από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου στον Κασιδιάρη, με βάση τη νομοθεσία και την υπογραφή της απόφασης από τον Γενικό διευθυντή ενέργειας του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν από λίγες ημέρες.

Την είδηση έκανε γνωστή ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος και ο επιμερισμός του ανταποδοτικού τέλους αφορά στους κατοίκους των οικισμών Αετόπετρας, Δεσποτικού και Βασιλόπουλου, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια ώστε στην ίδια λίστα να περιληφθεί και η Τ.Κ Σουλόπουλου.

Ο κ. Πλιάκος σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα την Παρασκευή εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου, καθώς το αίτημα υποβλήθηκε εγγράφως από τον δήμο Ζίτσας στις αρχές Μαρτίου. «Η λειτουργία του αιολικού πάρκου αρχίζει να αποδίδει στις τοπικές κοινωνίες. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου έκανε άμεσα αποδεκτό το αίτημά μας και έτσι αυξάνονται τα νοικοκυριά του δήμου μας που θα ανακουφιστούν οικονομικά καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα θα βλέπουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας μειωμένους ή και μηδενικούς», ανέφερε αρχικά. Ο δήμος Ζίτσας ωστόσο επαναφέρει ένα αίτημα συνολικά της αυτοδιοίκησης τουλάχιστον σε επίπεδο ΠΕΔ Ηπείρου, που σχετίζεται με την πρόταση αύξησης του προβλεπόμενου ανταποδοτικού ποσοστού που είναι σήμερα στο 3%, ζητώντας να αυξηθεί στο 5%.

Παλιουρή και Κληματιά

Επίσης όμως ο κ. Πλιάκος αναφέρθηκε και στην τεράστια ανταποδοτικότητα που έχει για τις Τοπικές Κοινότητες Παλιουρής και Κληματιάς αντίστοιχα, ο επιμερισμός ενός επίσης μεγάλου χρηματικού ποσού από τη λειτουργία του μικρού υδροηλεκτρικού της Κληματιάς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι το ύψος του ανταποδοτικού τέλους που αποδίδεται βάσει της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί στο παρελθόν επί δημαρχίας Δερέκα και του συμβολαίου που είχε υπογραφεί, ξεκινούσε τα πρώτα χρόνια από το 8% και σήμερα βρίσκεται στο 12%. Το ανταποδοτικό τέλος που επιμερίζεται στους οικιακούς καταναλωτές των οικισμών Αετόπετρας, Δεσποτικού, Βασιλόπουλου, Κληματιάς, Παλιουρής ξεπερνά τα 80.000 ευρώ σύμφωνα με το πίνακα επιμερισμού και αφορά στη λειτουργία των Α.Π.Ε. για το έτος 2020.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ