Επικαιρότητα

Μπροστά σε προκλήσεις ο τουρισμός της Ηπείρου

Off

Μία εικόνα συνολικής ικανοποίησης από τον αριθμό των αφίξεων και την αύξηση του ποσοστού σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά και ένα στοιχείο που δημιουργεί προβληματισμό και θα πρέπει να εξηγηθεί παρουσίασε στα Γιάννενα, η Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός αρμόδια για θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και ειδικών μορφών τουρισμού.

Στο πλαίσιο της εισήγησής της στην παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος για την Ήπειρο η κα Ζαχαράκη στάθηκε στον τομέα των αρμοδιοτήτων της σε σχέση με το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου για το 2022 και τις βασικές στοχεύσεις για το 2023.

Στα ενθαρρυντικά μηνύματα και στοιχεία που καταγράφονται, εντάσσεται η αύξηση του ποσοστού των αφίξεων κατά 4,8% σε σχέση με το 2019, που ήταν η τελευταία χρονιά προ πανδημίας, αλλά τα έσοδα δεν παρουσίασαν και αντίστοιχη αύξηση.

Όπως ανέφερε η κα Ζαχαράκη, σε σχέση με το 2019, το 2023, τα έσοδα στην Ήπειρο μειώθηκαν ελάχιστα από τα 261,3 εκ. στα 260 εκ. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε προφανώς να εξηγηθεί με την επιλογή των επισκεπτών να αναζητήσουν φθηνότερες τιμές στα καταλύματα, αλλά και με την διάθεση από την πλευρά των επιχειρήσεων, δωματίων σε καλύτερες τιμές από το 2019.

Λιγότερες μέρες παραμονής, αύξηση στις αποδράσεις

Η διαφορά πάντως είναι έτσι κι αλλιώς μικρή και σίγουρα όχι τέτοια που να δημιουργεί κάποιον επιπλέον προβληματισμό, σε αντίθεση όμως με το στοιχείο που θα πρέπει να κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς, ώστε να αναζητήσουν τα αίτια.

Η κα Ζαχαράκη στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι μειώθηκε η μέση διάρκεια της παραμονής των επισκεπτών στην Ήπειρο για το 2023, γεγονός που πρέπει να βρει ερμηνεία και εξήγηση, ώστε να ληφθούν μέτρα και να επιλεγούν στοχευμένες δράσεις που μπορούν να οδηγήσουν είτε άμεσα είτε μεσοπρόθεσμα σε μία διαφορετική συμπεριφορά και επιλογή των επισκεπτών.

Στον αντίποδα όμως αυτού του στοιχείου, η κα Ζαχαράκη τόνισε, ότι είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία της αύξησης της επισκεψιμότητας για το city break ειδικά στην πόλη των Ιωαννίνων. «Είναι κάτι που το παρατηρούμε και σε άλλες πόλεις της χώρας, στα Ιωάννινα όμως βλέπουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης στις ολιγοήμερες αποδράσεις, κυρίως τα Σαββατοκύριακα», ανέφερε.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που έχει ανακοινωθεί, ότι θα συνεχιστεί, με μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης των δικαιούχων, βοήθησε σημαντικά τους ορεινούς προορισμούς, όπως η Ήπειρος, με τα Ιωάννινα να καταγράφουν, όπως ανέφερε η κα Ζαχαράκη ένα από τα πρώτα ποσοστά πανελλαδικά, στο ύψος των πληρωμών των επιχειρήσεων που συμμετείχαν.

Τέλος η κα Ζαχαράκη τόνισε, ότι είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά τα στοιχεία στην κρουαζιέρα, αλλά οι αριθμοί έτσι κι αλλιώς είναι μονοψήφιοι, με τα πλοία που «έπιασαν λιμάνι» στην Ήπειρο να είναι 11 το 2023, σε σχέση με τα μόλις πέντε, το 2019.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ