Ήπειρος

Νέο τοπίο στα αεροδρόμια

Off

Ένα νέο τοπίο δημιουργούν οι ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Νέο τοπίο το οποίο βρίσκει το αεροδρόμιο Ιωαννίνων σε μία δύσκολη θέση αφού παραμένει στην κυριότητα του Δημοσίου, υπάρχει σχέδιο αναβάθμισής του, αλλά τα έργα χρονίζουν. Ο κίνδυνος να μείνει πίσω προοπτικά, σε θέματα ανταγωνιστικότητας όπως για παράδειγμα σε σύγκριση με το αεροδρόμιο Ακτίου, είναι υπαρκτός.
Χτες υπεγράφησαν μεταξύ της κοινοπραξίας των Fraport AG και Ομίλου Κοπελούζου και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ) οι συμβάσεις παραχώρησης για τη λειτουργία, τη διαχείριση, την ανάπτυξη και τη συντήρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας για 40 χρόνια.
Η ανάληψη της λειτουργίας αναμένεται να γίνει ως το φθινόπωρο του 2016, με την ταυτόχρονη προκαταβολή του τιμήματος παραχώρησης ύψους 1.234.000.000 ευρώ από την κοινοπραξία. 
Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια εξυπηρέτησαν συνολικά το 2014 22 εκατομμύρια επιβάτες και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 23 εκατομμύρια το 2015. Τα αεροδρόμια που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα είναι του Ακτίου (PVK), της Καβάλας (KVA) και της Θεσσαλονίκης (SKG). Τα υπόλοιπα 11 βρίσκονται σε νησιά και είναι: της Κέρκυρας (CFU), των Χανίων/ Κρήτης (CHQ), της Κεφαλονιάς (EFL), της Κω (KGS), της Μυτιλήνης (MJT), της Μυκόνου (JMK), της Ρόδου (RHO), της Σάμου (KGS), της Σαντορίνης (JTR), της Σκιάθου (JSI) και της Ζακύνθου(ZTH).
Η κυριότητα των αεροδρομίων θα παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης. Πέραν της προκαταβολής του τιμήματος παραχώρησης, θα καταβάλλεται κάθε χρόνο τίμημα 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως. Επιπλέον, η κοινοπραξία Fraport- Κοπελούζου θα επενδύσει συνολικά 330 εκατομμύρια ευρώ σε αερολιμενικές υποδομές μέχρι το 2020, ενώ κατά τα επόμενα χρόνια της παραχώρησης θα ακολουθήσουν επενδύσεις συντήρησης, αναβάθμισης και επέκτασης των αεροδρομίων καθοριζόμενες από την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου