Ήπειρος

Εκδήλωση για την ίδρυση του ΚΚΕ

Off

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η εκδήλωση της ΤΕ Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας του ΚΚΕ αφιερωμένη στα 97 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, με τίτλο: Η στρατηγική του ΚΚΕ στην πορεία εμφάνισης της εργατικής τάξης και ανάπτυξης της ταξικής πάλης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Τάσος Τόκας Τάσος και ακολούθησε η ομιλία του Δ. Αρβαντιάκη μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στην ομιλία του ο κ. Αρβανιτάκης  ανέλυσε πλευρές από την πείρα που έχει αποκτήσει το κόμμα στα δεκάδες χρόνια της πολύτιμης συμβολής του στην πάλη για το σοσιαλισμό.. Εστίασε στην ευθύνη και τη σημασία που έχει και σήμερα να υπάρχει έστω και ένα κομματικό μέλος, μέλος τη ΚΝΕ στους χώρους δουλειάς και στην ευθύνη να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ως κόμμα ακατάλυτους δεσμούς με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Ανέδειξε πλευρές από την πείρα του κόμματος που αφορούν τη στρατηγική του ΚΚΕ και κάθε ΚΚ, όπως την αρνητική πείρα από την μετάλλαξη αρκετών ΚΚ μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την αντεπανάσταση, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει ελπίδα, αφού γίνονται προσπάθειες και σήμερα να αποκτήσουν κόμματα στέρια κομμουνιστική ιδεολογία και δράση.
Αναφέρθηκε στα συμπεράσματα από την μελέτη του κόμματος σε ότι αφορά την σοσιαλιστική οικοδόμηση που γνωρίσαμε και τις αιτίες των ανατροπών, την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην ιδεολογική δουλειά και την δημιουργική μελέτη και αφομοίωση των κλασικών.
Μετά την ομιλία ακολούθησε μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα που προετοίμασε και επιμελήθηκε ομάδας μελών του κόμματος και της ΚΝΕ, αφιερωμένο στην εμφάνιση της εργατικής τάξης στα Γιάννενα από το 1915 ως 1946. Στο αφιέρωμα παρουσιάστηκαν ορισμένα στιγμιότυπα από το υλικό που έχει συλλεχθεί και  κάποιο φωτογραφικό υλικό  από την οικονομική δραστηριότητα στο νόμο από τις αρχές του 20 αιώνα. Την ίδρυση εργατικών σωματείων, την πάλη των εργατών όπως οι τσαγκάρηδες, καπνεργάτες, βυρσοδεψεργάτες, οικοδόμοι σε απεργίες, εργατικές πρωτομαγιές κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μετανάστευση των φημισμένων κτιστάδων πέτρας από τα Μαστοροχώρια Ιωαννίνων, στην ίδρυση του πρώτου διδασκαλικού συλλόγου στα Ιωάννινα κάτω από την επίδραση του ΣΕΚΕ, την πάλη των αγροτών.  
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε κάλεσμα σε όλους και όσες έχουν σχετικό αρχειακό και φωτογραφικό υλικό να  συμβάλλουν στην προσπάθεια να συνεχιστεί η μελέτη που έχει ξεκινήσει η κομματική οργάνωση. Να δημιουργηθεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο αφιερωμένο στην εργατική τάξη και το λαό της περιοχής, στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου