Πολιτισμός

Η Όπερα διαδραστικά στα σχολεία της Ηπείρου

Off

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις παρουσιάζουν τη δεύτερη και ιδιαίτερα φιλόδοξη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία», που υλοποιήθηκε με επιτυχία στα δημοτικά σχολεία από το 2012 έως το 2015.

Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων του σήμερα, αυτή τη φορά απευθύνεται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στοχεύει στην εξοικείωση των νέων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια διαδραστική παράσταση όπερας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ΕΛΣ παρουσιάζει τη νέα ξεκαρδιστική όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ σε λιμπρέτο Αλεξάνδρας Κ* και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.

Η διαδρομή ξεκίνησε τον Ιανουάριο από τα σχολεία της Αττικής με μεγάλη επιτυχία και συνεχίζει σε Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ήπειρο θα γίνει στην Άρτα 11 και 12 και στα Ιωάννινα στις 15 και 16 Μαΐου. Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι το Μουσικό Σχολείο Άρτας και το 3ο Γυμνάσιο Άρτας, καθώς  και το  4ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων και το Γυμνάσιο Ελεούσας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ολοκληρώσει η παρουσίαση της παράστασης «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ»  με τη συμμετοχή και των δύο σχολείων της πόλης, στην Άρτα στις 12 Μαΐου στην Αίθουσα Διώνη, ενώ στα Ιωάννινα στις 16 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων.

Οι μαθητές των σχολείων που επισκέπτεται η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχουν ενεργά στη δράση έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του δημιουργικού παλμού της προετοιμασίας της παράστασης και να εμπλακούν βιωματικά σε αυτήν. Το νέο έργο του αναγνωρισμένου Έλληνα συνθέτη Κορνήλιου Σελαμσή, το οποίο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι βασισμένο στην πολυαγαπημένη οπερέτα του πατέρα της γαλλικής οπερέτας Ζακ Όφενμπαχ Η Ωραία Ελένη, αποτελώντας ωστόσο μια καινούρια όπερα. Όπως επισημαίνει ο συνθέτης, πρόκειται για «ένα κράμα δύο μουσικών εγχειρημάτων: αφενός της παλιάς και αγαπητής κωμικής οπερέτας του Όφενμπαχ και αφετέρου μιας καινούριας όπερας – ή ίσως ενός έργου μουσικού θεάτρου που έχει εγκλωβίσει μέσα του θραύσματα από το παρελθόν». Το λιμπρέτο – βασισμένο στα πρωτότυπα κείμενα των Ανρί Μεγιάκ και Λυντοβίκ Αλεβύ– υπογράφει η Αλεξάνδρα Κ*, ενώ τη σκηνοθεσία ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός. Το σκηνικό, τα κοστούμια και το βίντεο-animation επιμελείται ο Πέτρος Τουλούδης, την κινησιολογία η Μαριάννα Καβαλλιεράτου και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος. Τη μουσική διεύθυνση μοιράζονται ο Στάθης Σούλης και η Κυριακή Κουντούρη, ενώ στη διανομή και το μουσικό σύνολο συναντούμε πληθώρα ταλαντούχων Ελλήνων μονωδών και μουσικών.

Το έργο βασίζεται στον ελληνικό μύθο, διαδραματίζεται στη Σπάρτη και στο Ναύπλιο και συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη και ξεκαρδιστική ματιά που πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων. Αυτό σημειώνει και ο σκηνοθέτης: «Προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε τους προβληματισμούς των εφήβων της εποχής με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια».

Οι συντελεστές

Λιμπρέτο: Αλεξάνδρα Κ*

Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης / Κυριακή Κουντούρη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνικά, κοστούμια, βίντεο-animation: Πέτρος Τουλούδης

Χορογραφία, κινησιολογία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδάκης

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Γιούλη Στυλιανίδου

Μουσική προετοιμασία μονωδών: Χρήστος Σακελλαρίδης, Σπύρος Σουλαδάκης

Διανομή

Ελένη: Μαρία Τσιρώνη / Σμαράγδα Βαγγελή

Βακχίς: Μαριαλένα Πολίτη / Μαριέττα Σαρρή

Πάρης: Κατερίνα Αλεξίου / Κατερίνα Φουντουκίδου

Αχιλλέας: Κατερίνα Μποτώνη / Άγγελος Κυδωνιεύς

Αίας: Αντώνης Αντωνιάδης / Αντώνης Κορδοπάτης

Μενέλαος: Νίκος Ζιάζιαρης / Δημοσθένης Βλάχος

Αγαμέμνων: Χρήστος Ραμμόπουλος / Ζαννής Καντεράκης

Κάλχας: Νικόλας Καραγκιαούρης / Νίκος Μασουράκης

Μουσικό σύνολο

Φλάουτο: Κωνσταντίνος Μάργαρης / Βασιλίνα Υφαντή / Τόνια Τόμπρου

Κλαρινέτο: Ηλίας Σκορδίλης / Ηλίας Παπαδόπουλος

Σαξόφωνο: Γκουίντο ντε Φλάβιις / Θάνος Τσακιλτζίδης

Τρομπόνι: Ιωάννης Κόκκορης / Στέλιος Μίχας-Εγγλέζος

Κρουστά: Παναγιώτης Κολιαβασίλης / Χρυσόστομος Σακελλαρόπουλος

Πλήκτρα: Τζένη Σουλκούκη / Εύα Τσάγκλα-Μανωλαράκη

Βιολί: Ζήσιμος Σουλκούκης / Κλεόδωρος Αγόρας

Βιόλα: Ελένη Φουρλάνου / Βασίλης Παπαπαναγιώτου

Βιολοντσέλο: Μαρία Σκανδάλη / Έλλη Κετετζιάν

Κοντραμπάσο: Κωνσταντίνος Σηφάκης / Δημήτρης Τσεκούρας.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ