Επικαιρότητα

Άσκηση ετοιμότητας σε ρεαλιστικές συνθήκες

Off

Μία μεγάλη δασική πυρκαγιά στο λόφο Περάνθης απείλησε το νοσοκομείο Άρτας, την Ιερά Μονή Παναγιάς και το Τουριστικό Περίπτερο του ΕΟΤ, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να την περιορίσουν και να οδηγήσουν σε ασφαλές σημείο τον πληθυσμό που βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή.

Επρόκειτο για το σενάριο της άσκησης «Διά Πυρός» που εξελίχθηκε την Δευτέρα το πρωί στο περιαστικό δάσος της Άρτας, στο Λόφο Περάνθης και το οποίο αφορούσε στην αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Κατά την εξέλιξη της άσκησης δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, την προστασία του πληθυσμού στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, στην Ιερά Μονή Παναγιάς και στο Τουριστικό Περίπτερο του Λόφου Περάνθης, εντός της περιοχής που εξελίχθηκε η πυρκαγιά, την προστασία των υποδομών και τον αποκλεισμό εισόδου πολιτών προς την περιοχή εξέλιξης και πιθανής επέκτασής της.

Σκοπός της άσκησης ήταν η διαπίστωση, σε ρεαλιστικές συνθήκες, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.

Ταυτόχρονα, δοκιμάστηκε η διαλειτουργικότητα των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληθυσμού. Η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων, ο έλεγχος αξιοπιστίας της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής και των διαθέσιμων μέσων, καθώς και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση αποτέλεσαν έναν επιπλέον στόχο της άσκησης.

Η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της άσκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν παρόμοια περιστατικά κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 2023.

«Ήταν μία επιτυχημένη άσκηση, μια άσκηση συντονισμού με την εμπλοκή όλων των συναρμόδιων φορέων, τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και βέβαια με τις εθελοντικές οργανώσεις, το ΕΚΑΒ, την Ελληνική Αστυνομία, τον στρατό, τις Δασικές Υπηρεσίες και το Πυροσβεστικό Σώμα μπροστά, ως βασικό επιχειρησιακό πυλώνα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ