Επικαιρότητα

Iσχυροί δεσμοί με την Αγία Νάπα της Κύπρου

Off

Τον Δήμαρχο της Αγίας Νάπας Χρίστο Ζαννέττου και την αντιπροσωπεία της Κυπριακής πόλης υποδέχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Με την παρουσία των περισσότερων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, στην αίθουσα του Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» επαναβεβαιώθηκε η σχέση φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου.

Τα Ιωάννινα και η Αγία Νάπα, για λόγους κυρίως ιστορικούς, έχουν αδελφοποιηθεί από το 1997 ενώ κατά την επίσκεψη της κυπριακής αντιπροσωπείας κινείται ανάλογη διαδικασία και με τον Δήμο Πωγωνίου.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου καλωσόρισε τον δήμαρχο και την αντιπροσωπεία από την Αγία Νάπα σημειώνοντας ότι η σχέση με τα Ιωάννινα ανανεώνεται και επικαιροποιείται. «Το επόμενο διάστημα και μετά την διακοπή πολιτιστικών και άλλων ανταλλαγών λόγω των μέτρων για την πανδημία , θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας» σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Ο κ. Ζαννέτου ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ιωαννίνων και τον δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη που ήταν παρών για την φιλοξενία.

Τα ιστορικά γεγονότα όπως είπε ενώνουν την πόλη του με τα Γιάννενα και το Πωγώνι με το οποίο η δεύτερη φάση αδελφοποίησης θα γίνει στην Αγία Νάπα.

«Είμαστε ένας κατ’ εξοχήν τουριστικός δήμος όμως ταυτόχρονα αναδεικνύουμε τα ιστορικά γεγονότα και στηρίζουμε τη συνέχεια επιβίωσης του ελληνισμού της Κύπρου. Η ιστορία δεν διαγράφεται και έχουμε χρέος να την αναδεικνύουμε και να τη μεταλαμπαδεύουμε στη νέα γενιά» σημείωσε στις δηλώσεις του.

Στο Πωγώνι

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο Δελβινάκι η Α’ Φάση Αδελφοποίησης των Δήμων Πωγωνίου και Αγίας Νάπας, μία αδελφοποίηση με ιστορικό υπόβαθρο και συνδετικό κρίκο τον Εθνικό Ήρωα Χατζημιχάλη Νταλιάνη.

Σε μία σεμνή τελετή υπεγράφη το πρωτόκολλο αδελφοποίησης και συγχρόνως τιμήθηκε η μνήμη του «Ίππαρχου του αγώνος της παλιγγενεσίας» όπως κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου στην ιστορική έδρα του Δήμου Πωγωνίου, που αποτελεί τη γενέτειρά του.

Την Κυπριακή αποστολή καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης που αναφέρθηκε στην κοινή πορεία των δύο Δήμων, αλλά και στην σπουδαία προσωπικότητα του Χατζημιχάλη Νταλιάνη.

«Καλωσορίζουμε σήμερα στο ακριτικό Δελβινάκι τα «αδέρφια» μας από την όμορφη και ξεχωριστή Κύπρο, σε μία ιδιαίτερη εκδήλωση που θα επισφραγίσει την άριστη σχέση μεταξύ του Δήμου Πωγωνίου και του Δήμου Αγίας Νάπας. Τους δύο Δήμους συνδέει ένα ιστορικό πρόσωπο, ένας ήρωας στον αγώνα του οποίου για την απελευθέρωση της πατρίδας υποκλίθηκε ολόκληρο το έθνος,  ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης. Ο «Ίππαρχος του αγώνος της παλιγγενεσίας», γεννήθηκε το 1775 σε αυτό εδώ το χωριό, το Δελβινάκι, και από πολύ νωρίς έδειξε ότι ήταν μια ξεχωριστή και δυναμική προσωπικότητα με πολυεπίπεδες ανησυχίες. Το 1816 μυείται από τα αδέλφια Αλέξανδρο και Μιχαήλ Βασιλείου από το Αργυρόκαστρο, στην Φιλική Εταιρεία και ξεκινάει να σχεδιάζει την  πορεία για την απελευθέρωση της πατρίδας. Τότε είναι που ρευστοποιεί την τεράστια περιουσία του και τη διαθέτει στον Αγώνα. Μάλιστα, με δική του δαπάνη, συγκροτεί το πρώτο ιππικό σώμα στην Ελλάδα. Τι τον συνδέει όμως με την Κύπρο; Το Μάρτιο του 1826 συμμετείχε στην μοναδική μάχη Ελλήνων Επαναστατών του 1821 επί κυπριακού εδάφους και συγκεκριμένα στη μάχη της Αγίας Νάπας. Στις 17 Μαρτίου 1826 ο Καπετάν Νταλιάνης με περίπου 20 καράβια και δεκάδες παλληκάρια, προσέγγισαν τα παράλια της Αγίας Νάπας, αναζητώντας νερό και τροφή. Έγιναν όμως αντιληπτοί από το φυλάκιο της τουρκικής φρουράς Αμμοχώστου που έδρευε στην περιοχή και οι οποίοι κάλεσαν ενισχύσεις από την πόλη της Αμμοχώστου. Ακολούθησε σκληρή μάχη στην περιοχή της Αγίας Νάπας, όπου ο Καπετάν Νταλιάνης και τα γενναία παλληκάρια του έτρεψαν την τουρκική φρουρά Αμμοχώστου σε φυγή, αρπάζοντας αιχμαλώτους και πολεμοφόδια. Ένας ήρωας, λοιπόν, έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο Δήμων επισφραγίζονται σήμερα με την τελετή Αδελφοποίησης μία στενή σχέση φιλίας και συνεργασίας» ανέφερε.

Την χαρά και τη συγκίνηση των πολιτών της Αγίας Νάπας για την Αδελφοποίηση με το Δήμο Πωγωνίου μετέφερε ο Δήμαρχος της πόλης Χρίστος Ζαννέττου επισημαίνοντας ότι θα είναι εποικοδομητική και για τα δύο μέρη. «Είναι πασιφανές ότι τις πόλεις μας συνδέει κοινή ιστορική πορεία από τον 19ο αιώνα. Τις συνδέει η πορεία του καπετάνιου του αγώνα και σήμερα είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι που παρευρισκόμαστε στον τόπο καταγωγής του».

Για το «χρυσό τρίγωνο» των ακριτικών Δήμων Πωγωνίου, Σφακίων και Αγίας Νάπας μίλησε ο Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Νεάπολης και Πρ. Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Γεώργιος Γεωργής τονίζοντας παράλληλα ότι ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης κατάφερε να σώσει πολλούς κατατρεγμένους Κύπριους ενώ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Άρωμα» – Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής Χριστάκης Πίττας επεσήμανε ότι η Αδελφοποίηση αποτελεί αναγκαιότητα και ιστορικό καθήκον αφού ο «ιστός» του εθνικού ήρωα ενώνει τους δύο Δήμους. Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με τον Αντιπρόεδρο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου Μιχάλη Μάγκο που καλωσόρισε την Κυπριακή Αποστολή και υπογράμμισε ότι ο  Χατζημιχάλης Νταλιάνης «ήταν και παραμένει στην καρδιά και την ψυχή των Πωγωνισίων».

Στους σημαντικότερους σταθμούς της ηρωικής πορείας του Χατζημιχάλη Νταλιάνη αναφέρθηκε μέσα από την αναλυτική του ομιλία ο Συνταξιούχος εκπαιδευτικός Νίκος Θεοδοσίου Ακολούθησε παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Αφιέρωμα στο Χατζημιχάλη Νταλιάνη από το Δημοτικό Σχολείο Πωγωνίου και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ των δύο πλευρών.

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Χατζημιχάλη Νταλιάνη.

Η Αδελφοποίηση θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Πωγωνίου στο Δήμο Αγίας Νάπας.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ