Ήπειρος

Κοινό πλαίσιο για το Χωροταξικό

Off

Ήταν από τις λίγες περιπτώσεις που σχεδόν όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο επί ενός προτεινόμενου σχεδιασμού.
Αυτό έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση με θέμα την αξιολόγηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού που βρίσκεται στην τελική του διαμόρφωση, με τους φορείς ωστόσο να υποβάλλουν τις τελικές τους παρατηρήσεις και τα σχόλια.
Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, όχι γιατί δεν υπάρχουν ενστάσεις, οι οποίες άλλωστε έχουν διατυπωθεί και στο παρελθόν αλλά γιατί το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί καν στη συνεδρίαση.
Έτσι, τις όποιες απαντήσεις επί των σχολίων και παρατηρήσεων τις έδινε και πάλι ο εκπρόσωπος του μελετητή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης επί της μελέτης και όχι επί των προτάσεων του υπουργείου.
Από την περιφερειακή αρχή η αντιπεριφερειάρχης Τατ. Καλογιάννη επισήμανε ότι το προτεινόμενο σχέδιο παρουσιάζει κενά, λάθη και παραλείψεις και δεν διακρίνεται από σαφή και ρεαλιστικό χαρακτήρα.
«Αδιαπραγμάτευτος και μόνιμος στόχος μας, η δημιουργία συνθηκών που να τεκμηριώνουν μια αξιόπιστη προοπτική για τους πολίτες και τη δραστηριότητα τους, με σεβασμό στον πολίτη, στο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας και στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Κατόπιν των ανωτέρω, εισηγούμαι:
• την έγκριση της γνωµοδότησης µε τα σχόλια – παρατηρήσεις – προτάσεις που διατυπώνονται από την αρμόδια υπηρεσία,
• την αποστολή της προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με συνηµµένο Παράρτηµα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι γραπτές προτάσεις φορέων, υπηρεσιών και πολιτών που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, η οποία διήρκησε από 16.07.2015 μέχρι σήμερα» τόνισε η κα Καλογιάννη.

Η «Ήπειρος Ανατροπής»
Και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και πριν την έναρξη αυτής η παράταξη Ήπειρος Ανατροπής με συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του προτεινόμενου σχεδίου καταθέτοντας τις δικές της ενστάσεις.
Όπως τόνισε ο Β. Τσίκαρης ως προς τη γενική κατεύθυνση το Χωροταξικό κινείται στη σωστή κατεύθυνση αν όμως ληφθούν υπόψιν οι παρατηρήσεις μπορεί να γίνει ένα βασικό εργαλείο για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
Σταχυολογώντας μερικές από τις επισημάνεις της παράταξης ο κ. Τσίκαρης τόνισε ότι πρέπει να προβλεφθεί η χρηματοδότηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου, να αξιολογηθεί το επαρχιακό δίκτυο της περιοχής και να επανασχεδιασθεί, να αναθεωρηθούν οι προτάσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικοί σταθμοί και να αποδοθεί ρόλος στην αναβάθμιση των υγειονομικών υποδομών στα παράλια του Ιονίου.
Επίσης, τόνισε ότι το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ένα ενιαίο πλαίσιο με την Ιόνια Οδό και το αεροδρόμιο του Ακτίου, ενώ για το Ρυθμιστικό του λεκανοπεδίου σημείωσε ότι συντάχθηκε σε άλλες εποχές και αφού τα δεδομένα έχουν αλλάξει η μελέτη θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να ενοποιηθεί με τα υφιστάμενα και εγκεκριμένα ΓΠΣ των πρώην Καποδιστριακών δήμων.
Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Παναγιώτης Πάντος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Π.Ε. Θεσπρωτίας λέγοντας πως η πρόβλεψη της ενίσχυσης του λιμένα της Ηγουμενίτσας είναι μία εθνική και όχι ηπειρωτική υπόθεση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου