Τελευταία Νέα

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 02:36
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μαΐου 2023
Επικαιρότητα

Παγκόσμια αναγνώριση για τα ελάσματα της Δωδώνης

Off

Μια ιδιαίτερα σημαντική είδηση για την Ήπειρο, την πολιτιστική κληρονομιά της αλλά και την προβολή της έκρυβε η τελετή παράδοσης– παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την Παρασκευή.

Ανακοινώθηκε ότι η Unesco αποφάσισε την εγγραφή των ελασμάτων της Δωδώνης, στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου», δικαιώνοντας έτσι και μία πολυετή προσπάθεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας, του υπουργείου Πολιτισμού και άλλων φορέων που συνεργάστηκαν για την αναγνώριση αυτών των μοναδικών αρχαιολογικών τεκμηρίων από τη Δωδώνη.

Η τελετή

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η απερχόμενη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παρέδωσε τα καθήκοντα στον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Κουμεντάκη. Παρόντες στην τελετή ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο γγ Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η γγ Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη και ο γγ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.

«Θεωρώ τυχερό το υπουργείο που, έστω γι’ αυτό το διάστημα, θα υπηρετήσει στη θέση της ηγεσίας ο Γιώργος Κουμεντάκης -τον γνωρίζετε όλοι, δεν χρειάζεται να πω πολλά- ένας χαρισματικός καλλιτέχνης, ο οποίος παραμέρισε, από αγάπη στον πολιτισμό, την προσωπική του πορεία στη μουσική, για να υπηρετήσει την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2016. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος χωρίς υπερβολή απογείωσε τον οργανισμό. Κατάφερε η Λυρική Σκηνή της Ελλάδας, η οποία ήταν στο περιθώριο των αντίστοιχων της Ευρώπης, να γίνει ο προορισμός για τους απαιτητικούς, Ευρωπαίους φίλους της όπερας. Προσωπικά για μένα, ο Γιώργος Κουμεντάκης ήταν ένας εξαίρετος συνεργάτης. Με ήθος και συνέπεια υπηρέτησε τον οργανισμό, πέραν του ταλέντου του, με ιδιαίτερη διοικητική δεινότητα. Αισθάνομαι πραγματικά τυχερή για τη συνεργασία μας», δήλωσε μεταξύ άλλων η Λίνα Μενδώνη.

Τόνισε επίσης ότι «ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι και γούρικος», καθώς «πριν από λίγο, η UNESCO αποφάσισε την εγγραφή των ελασμάτων της Δωδώνης, στον κατάλογο “Μνήμη του Κόσμου”.  «Επίσημα, η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά έχουν γίνει όλες οι διοικητικές διαδικασίες. Έτσι, η Ελλάδα, χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες και στη συστηματική δουλειά της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του αρμοδίου τμήματος, έχει την πρώτη εγγραφή της στη “Μνήμη του Κόσμου”. Μαζί και μία δεύτερη, “τα γεωπάρκα της Λαυρεωτικής”. Ήταν δύο ελληνικές υποψηφιότητες και συμπεριλαμβάνονται και οι δύο. Τα γεωπάρκα δεν είναι στο άμεσο αντικείμενο του υπουργείου. Ωστόσο, επειδή είναι η Λαυρεωτική, η Διεύθυνση Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και το αρμόδιο τμήμα, δούλεψαν συστηματικά για την κατάρτιση και αυτού του φακέλου», πρόσθεσε η Λ. Μενδώνη.

Η ίδια επισήμανε επίσης ότι «την τετραετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί, αλλεπάλληλες, πολυπαραγοντικές και πολυεπίπεδες κρίσεις. Όμως, αυτή η τετραετία είναι η περίοδος σημαντικών κυβερνητικών επιτευγμάτων, σε όλους τους τομείς, και στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είπα, προηγουμένως, για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή τη στιγμή στον τομέα του πολιτισμού, οι υπηρεσίες του υπουργείου υλοποιούν ένα πρόγραμμα περισσότερων από 820 έργα, σε όλη την Ελλάδα, με έναν προϋπολογισμό αρκετά πάνω από 1.000.000.000 ευρώ. Τα 750.000.000 ευρώ, προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και είναι η πρώτη φορά που με τη συνεργασία του Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο σύγχρονος πολιτισμός έχει το δικό του μεγάλο μερίδιο», συμπλήρωσε η Λ. Μενδώνη κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ