Εκδηλώσεις

Στις φυλακές νέων Αυλώνα το φετινό Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

Off

Περισσότεροι από 70 πανεπιστημιακοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι, και καλλιτέχνες θα δώσουν το παρών στο ειδικό σωφρονιστικό κατάστημα νέων Αυλώνα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που θα πραγματοποιηθεί από 4 ως 7 Ιουλίου.

Όπως σημειώνεται, πρόκειται για μια βαθιά ανθρωπιστική στροφή του θεσμού, που και φέτος έχει εξασφαλίσει διεθνείς συνεργασίες με φορείς όπως η ελληνική αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Cámara Internacional de Escritores & Artistas CIESART – Greece (Διεθνές Επιμελητήριο Συγγραφέων και Καλλιτεχνών) που εδρεύει στην Βαρκελώνη, και το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris).

Σημαντική είναι η παρουσία Καθηγητών από τα Πανεπιστήμια εξωτερικού, Harvard, Standord, Merrimack College, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από την Ελλάδα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από τα Α.Ε.Ι. Ιωαννίνων, Αθηνών, Αιγαίου, Πατρών, Πειραιά, Θράκης, Θεσσαλίας, Κρήτης, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν κρατούμενοι των φυλακών, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εθελοντές που συνδράμουν στο έργο του σωφρονιστικού καταστήματος. Θα οργανωθούν παράλληλα εργαστήρια για τους κρατούμενους, ενώ έχει προβλεφθεί και διερμηνεία στις γλώσσες Ούρντου, Παστό και Φαρσί/Νταρί, από τους συνεργάτες της μη κυβερνητικής οργάνωσης SolidarityNow.

Τις εργασίες του προγράμματος θα κηρύξει η Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε και διευθύνεται από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, η οποία και σε σχετική ανακοίνωση υποστηρίζει τα εξής: «Φέτος το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο επιφύλαξε μία έκπληξη, τόλμησε μία ανατρεπτική στροφή με βαθύ ανθρωπιστικό προσανατολισμό. Από τα ηλιόλουστα νησιά της Άνδρου, της Σύρου, της Κρήτης, της Ύδρας και του Καστελλόριζου, πήραμε την απόφαση να μεταφέρουμε το φως του θεσμού, στα κελιά των νεαρών κρατουμένων στις φυλακές Αυλώνα. Επρόκειτο για μία απόφαση η οποία πάρθηκε με αφοσίωση στην έννοια της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης. Κι έτσι το «θερινό της καρδιάς μας» όπως το αποκαλούν οι φοιτητές και απόφοιτοί του, θα βρίσκεται φέτος στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα και θα κάνει πράξη τον τίτλο του: Γλώσσα και Ενσυναίθηση».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ