Επικαιρότητα

Οι προοπτικές με βάση τον απολογισμό του 2022

Off

Σε εξέλιξη βρίσκονται σε όλη την Ήπειρο 428 έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου από διάφορα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, με τις πληρωμές του 2022 να έχουν ξεπεράσει τα 122,8 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 31,4 εκ. αφορούν εθνική χρηματοδότηση.

Στο περιφερειακό συμβούλιο το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός πεπραγμένων της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2022 ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από δύο κορυφαία στοιχεία. Αφενός την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την τριετή περίοδο της πανδημίας και αφετέρου από το «φρένο» που μπήκε στην ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε αυτό το ασαφές και δύσκολο πλαίσιο προσπάθησε να κινηθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως ανέφερε ο Αλ. Καχριμάνης στη διάρκεια του απολογισμού, κληθείσα να αντιμετωπίσει, όπως είπε, επιπλέον δυσκολίες που προέκυπταν διαρκώς και αποτυπώθηκαν κατά κύριο λόγο με τις περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο κ. Καχριμάνης σημείωσε αρχικά, ότι οι περιφέρειες της χώρας είναι υποχρεωμένες να κινηθούν βάσει ενός δεσμευτικού θεσμικού πλαισίου, που δεν τους επιτρέπει όμως να υποκαταστήσουν το Κράτος. «Δε νομοθετούν οι περιφέρειες ούτε έχουν δικό τους ταμείο», ανέφερε χαρακτηριστικά για να σταθεί σε δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ηπείρου, που είναι όπως είπε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες αλλά και η ερήμωση της υπαίθρου.

«Για μας υπάρχει ένας κεντρικός στόχος:  Θέλουμε μια Ήπειρο που να δίνει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους. Να έχουμε μια παραγωγική  Περιφέρεια με κοινωνική ευημερία και αλληλεγγύη. Να ζούμε καλύτερα σήμερα, αλλά να κτίζουμε συνεχώς για το μέλλον για τις νέες γενιές, για να έχουμε την Ήπειρο που μας αξίζει», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Αξιοποίηση πόρων

Στο δεύτερο σκέλος της τοποθέτησής του ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές της Περιφέρειας Ηπείρου, που στηρίζονται κατά κύριο λόγο στον ποιοτικό πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, την παροχή υπηρεσιών, τη δημόσια υγεία και πλέον και την καινοτομία, με την Ήπειρο να πραγματοποιεί άλματα στο συγκεκριμένο τομέα, κάτι που κανείς δεν πίστευε στο παρελθόν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Έτσι, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί έργα μείζονος σημασίας για την Ήπειρο, όπως το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, το Ιμαρέτ στην Άρτα, το Κάστρο της Κιάφας στο Σούλι, το τζαμί της Καλούτσανης, το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Πρέβεζα, έργα που αναφέρονται στην καθαριότητα και στους βιολογικούς καθαρισμούς και έργα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας.

«Το αποτέλεσμα των πολιτικών της Περιφερειακής Αρχής, αποτυπώνεται στη σημερινή εικόνα της Περιφέρειας Ηπείρου: Η Ήπειρος είναι  μια Περιφέρεια που χαρακτηρίζεται για τη δυναμική της σε πολλούς τομείς:  μια Περιφέρεια που έχει κάνει πολλά βήματα για την εξωστρέφεια της, που αναπτύσσεται στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, και ανεβαίνει συνεχώς επίπεδο στη Δημόσια Υγεία. Παράλληλα αναπτύσσεται σε κόμβο καινοτομίας, κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε να το φανταστεί δεν μπορούσε κανείς».

Επίσης, θετικός κρίνεται ο απολογισμός στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ που έφτασε το 93,4% για το 2022 με συνολικά 5.421 εντάξεις έργων και δράσεων.

Παράλληλα η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Περιφέρειας Ηπείρου, προετοίμασε το νέο πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε και θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στην Ήπειρο 426 εκ. ευρώ. Κονδύλια που αφορούν υποδομές, περιβαλλοντικές δράσεις, κοινωνικά προγράμματα, στήριξη επιχειρήσεων.

Ο περιφερειάρχης, όπως και οι αντιπεριφερειάρχες που τοποθετήθηκαν, αναφέρθηκαν αναλυτικά σε έργα και δράσεις που δρομολογήθηκαν στη διάρκεια του 2022, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που υπήρχαν στη χρηματοδότηση, αρχικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και στη συνέχεια εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι αυτονόητο, ότι αποδεχόμαστε την κριτική που γίνεται, αλλά επίσης θα πρέπει να παραδεχθούμε, ότι δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας με τον οποίο δεν ασχολήθηκε η περιφέρειά μας και δε σημειώθηκε πρόοδος», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

Η Ειδική Συνεδρίαση συνεχίστηκε με απολογισμό από τους χωρικούς και θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, τοποθετήσεις των επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων και περιφερειακών συμβούλων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ