Ήπειρος

Όλο και μεγαλώνει το έλλειμμα

Off

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, από τα χείλη του δημάρχου της πόλης Θ. Μπέγκα επιβεβαιώθηκε ότι το έλλειμμα από το ταμείο του δήμου Ιωαννιτών, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε αρχικά υπολογιστεί. Αυτό προκύπτει πλέον από τα φύλλα ελέγχου που βρίσκονται στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την τριετία 2009-2011, περίοδος η οποία δεν περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο της υπόθεσης που εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο, παρά μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2011, από όταν ανέλαβε καθήκοντα ο πρώτος κατηγορούμενος, πρώην κεντρικός ταμίας του δήμου Ιωαννιτών. 
Στην κατάθεσή του ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας έκανε λόγο για κλοπή από τα ταμεία του δήμου επομένως και των δημοτών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, χωρίς να προσδιορίσει φυσικά πού κατέληξαν τα χρήματα. 
Το βασικό βέβαια ερώτημα για το έλλειμμα αυτό, εφόσον φυσικά επιβεβαιωθεί η αρχική εκτίμηση από τα φύλλα ελέγχου, είναι εάν πρόκειται για έλλειμμα σε ρευστό, για χρήματα δηλαδή που θα έπρεπε να βρίσκονται στο ταμείο του δήμου, αλλά δε βρέθηκαν ή εάν πρόκειται για κάποια περίπτωση λογιστικής τακτοποίησης.
Πριν την κατάθεση του κ. Μπέγκα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του πρώην δημάρχου Ν. Γκόντα, ο εισαγγελέας της έδρας απευθυνόμενος προς τον κ. Γκόντα προανήγγειλε ουσιαστικά μία νέα εισαγγελική παραγγελία που θα γίνει το επόμενο διάστημα, για τον καθολικό έλεγχο στο ταμείο του δήμου στα χρονικά όρια παραγραφής του αδικήματος, που στην εν λόγω περίπτωση πρόκειται για κακούργημα και είναι στα 12 χρόνια.
«Μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2011 το έλλειμμα πλησιάζει τις 300.000 ευρώ. Φανταστείτε να γίνει έλεγχος προς τα πίσω τι μπορεί να βρεθεί. Εγώ θα ζητήσω να γίνει έλεγχος στα όρια παραγραφής του αδικήματος, γιατί είναι προφανές, ότι δεν υπήρχε εποπτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς τον κ. Γκόντα, ο εισαγγελέας, για να επιβεβαιωθεί λίγη ώρα αργότερα για την ανησυχία του, από τον κ. Μπέγκα.

Οι καταθέσεις Μπέγκα – Γκόντα
Ο δήμαρχος στη σύντομη κατάθεσή του υποστήριξε, ότι τέσσερις διαφορετικοί έλεγχοι, από διαφορετικές μεταξύ τους επιτροπές και ελεγκτικούς μηχανισμούς συμφώνησαν στο ότι υπάρχει έλλειμμα χρημάτων στο Ταμείο, κάτι που συνιστά κλοπή και για το Ταμείο και για τους δημότες.
Πρώτος στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσε ο Ν. Γκόντας που σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε και εξαιτίας της μετάπτωσης από το ένα σύστημα στο άλλο, το καλοκαίρι του 2011, ενώ προχωρώντας ακόμη πιο πέρα τόνισε, ότι το έλλειμμα προέκυψε στην πορεία από εκείνους, που είχαν πρόσβαση στο σύστημα, χρησιμοποιώντας διάφορους κωδικούς και οι οποίοι, όπως ανέφερε δε θα έπρεπε να είναι ελέγχοντες, αλλά ελεγχόμενοι. Στην πορεία της κατάθεσής του τόνισε, ότι με την υπόθεση θα έπρεπε να συγχωνευτεί και η δικογραφία για την περίπτωση του Περάματος, με το φονικό και την αυτοκτονία των δύο τότε υπαλλήλων του δήμου και του Οργανισμού Σπηλαίου. Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο πρώτος κατηγορούμενος λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «στο Πέραμα διέγραφαν τους βεβαιωτικούς καταλόγους των χρεών και σε μένα χρέωσαν το έλλειμμα».

Οι πραγματογνώμονες
Ακολούθησε η κατάθεση του πραγματογνώμονα Δημ. Φίλη, προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο οποίος χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμους τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου για τη δημιουργία του ελλείμματος και για το ότι πρόκειται για λογιστικές τακτοποιήσεις.
«Μιλάμε για μία παρανομία που είχε εγκαθιδρυθεί στο στενό χώρο της Ταμειακής Υπηρεσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, επιρρίπτοντας ευθύνες και στη δεύτερη κατηγορουμένη, για πλημμελή εποπτεία και έλεγχο του Ταμείου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου, που διενήργησαν έλεγχο και του φυσικού αντικειμένου.
Ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημ. σύμβουλος της παράταξης Γκόντα Ν. Μακόπουλος τόνισε, ότι επί της δικής του θητείας στην αντιδημαρχία Οικονομικών επιχείρησε να ελέγξει τη λειτουργία της Ταμειακής Υπηρεσίας, η οποία όμως όπως είπε, «ήταν άβατο».
Για τις πειθαρχικές ευθύνες των κατηγορουμένων στην υπόθεση αναφέρθηκαν οι διενεργήσαντες τις δύο διαδοχικές ΕΔΕ για την υπόθεση, ενώ κατέθεσε και ο αδελφός του πρώτου κατηγορουμένου με την ιδιότητα του λογιστή, που διενήργησε και αυτός δικό του έλεγχο, διαβιβάζοντας το πόρισμά του που καταλήγει στο ότι εάν υπάρχει έλλειμμα αυτό φτάνει τα 62 εκ. ευρώ σε βάθος πολλών ετών, λόγω των εγγραφών που δε γινόταν στο σύστημα του δήμου Ιωαννιτών.

Απορρίψεις αιτημάτων
Στην αρχή της ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του πρώτου κατηγορουμένου για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης. Επίσης, ο πρώτος κατηγορούμενος με την έναρξη της διαδικασίας ζήτησε να κληθεί ως μάρτυρας η υπεύθυνη υπάλληλος του δήμου Ιωαννιτών την επίμαχη περίοδο για τα έργα ΕΣΠΑ και να του χορηγηθούν όλα τα παραστατικά που έχει ζητήσει από το δήμο Ιωαννιτων. Σε διαφορετική περίπτωση, προανήγγειλε, ότι ξεκινά άμεσα απεργία πείνας. Στη διάρκεια της διαδικασίας, η υπεράσπιση του πρώτου κατηγορουμένου ζήτησε την αναβολή της δίκης, για λόγους που έχουν να κάνουν με το ότι οι συνθήκες διεξαγωγής της δεν είναι ώριμες με την έννοια πως αυτό αποδείχθηκε κατά τη μέχρι χθες διαδικασία. Ζήτησε επίσης να υποβληθεί αίτημα προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για το άνοιγμα όλων των καταχωρήσεων που έγιναν με διάφορους κωδικούς με εγγραφές και διαγραφές ποσών, όπως επίσης να γίνει συσχέτιση και άλλων υποθέσεων, όπως η πληρωμή ενός ποσού 40.000 ευρώ στη ΔΕ Περάματος, για την οποία δεν κόπηκε κανένα παραστατικό.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
Σήμερα Τρίτη, η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και την ανάγνωση των αναγνωστέων κειμένων. Εκτιμάται, ότι λόγω των εορτών το δικαστήριο θα επανέλθει από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με τις απολογίες των κατηγορουμένων, τις αγορεύσεις των συνηγόρων και του εισαγγελέα και στη συνέχεια θα αποσυρθεί για την έκδοση της απόφασης, η οποία θα έχει εκδοθεί δίχως άλλο, πριν τις 18 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται το διάστημα της προφυλάκισης του πρώην κεντρικού ταμία.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου