Ήπειρος

Μόνιμος… επισκέπτης η αιθαλομίχλη

Off

Παρατείνεται η ισχύς των μέτρων για τον περιορισμό της αιθαλομίχλης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, αιθαλομίχλη που φαίνεται ότι θα γίνει μόνιμος επισκέπτης της περιοχής.
Όπως ανακοίνωσε χτες η Περιφέρεια, από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης των Ιωαννίνων, τις προηγούμενες δύο ημέρες  οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), ξεπέρασαν, σε μέση ημερήσια τιμή, το όριο των 100 μg/m3.
Έχοντας υπόψη  την Κ.Υ.Α «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» και δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες,  δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα παρατείνεται για δύο ακόμη ημέρες η ισχύς των μέτρων τα οποία είναι τα εξής:
– Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. 
–  Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό. 
– Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης: 
Συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και η  χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας. 
Συστήνεται ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.
Απαγορεύεται  οποιασδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.
Τα παραπάνω μέτρα ισχύουν για την περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών για το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 30.12. και ώρα 12:00 ως την Πέμπτη 1/1 και ώρα 12:00.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συνεργασία με το εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρακολουθούν τις μετρήσεις του ατμοσφαιρικού σταθμού ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή και εφόσον απαιτηθεί θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Συστάσεις από τον Δήμο
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Δήμος Ιωαννιτών με συστάσεις προς τους πολίτες.
Για τη δημιουργία νέφους αιθαλομίχλης, αναφέρει, ότι οι κλιματολογικές συνθήκες, η χαμηλή θερμοκρασία και η άπνοια ευνοούν τη θερμοκρασιακή αναστροφή,   τη δημιουργία  αιθαλομίχλης  και τη συσσώρευση διοξειδίου του θείου. Τα Ιωάννινα  βρίσκονται σε μια λεκάνη (βουνά ολόγυρα) και αυτή η γεωμορφολογία ευνοεί πολύ το σχηματισμό θερμοκρασιακών αναστροφών, οι οποίες εγκλωβίζουν τους παραγόμενους αέριους ρύπους.
«Ο εκάστοτε Δήμος, σημειώνεται δεν έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα, ελέγχων συστάσεων,  απαγορεύσεων, κυρώσεων, επιβολής μέτρων  κ.λ.π. που να περιορίζουν το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Αλλά και επί της ουσίας θα ήταν υποκριτικό να ισχυριστεί κανείς ότι δεν γνωρίζει τις συνθήκες που αναγκάζουν τους πολίτες να καταφεύγουν σε μεθόδους θέρμανσης που ευνοούν την ανάπτυξη του φαινομένου».
Ωστόσο, επειδή το διάστημα αυτό επικρατούν κλιματολογικές συνθήκες που συντείνουν στη δημιουργία νέφους αιθαλομίχλης, η Δημοτική Αρχή ενημερώνει τους συμπολίτες μας, ζητώντας από αυτούς να συμβάλλουν ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν το φαινόμενο. 
– Έτσι όσοι έχουν άλλη δυνατότητα θέρμανσης,  θα πρέπει να αποφεύγουν το άναμμα των τζακιών και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να καίγονται στα τζάκια επεξεργασμένα ξύλα. 
– Η καύση κλαδιών και άλλων υλικών σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύεται αυστηρώς αυτή την εποχή. 
– Επειδή είναι ημέρες που υπάρχει μεγάλη κίνηση οχημάτων στους δρόμους, θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε ώστε να περιορίσουμε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων μέσα στην πόλη. 
Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και  κυρίως  οι πάσχοντες από καρδιο-αναπνευστικά νοσήματα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν όσα συστήνουν οι ειδικοί. Δηλαδή:
– Να παραμένουν στο σπίτι και να αποφεύγουν   δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους
– Να μην κάνουν κάποια σωματική άσκηση
– Να διακόψουν το κάπνισμα και να  αποφεύγουν τους  χώρους καπνιστών που τους επιβαρύνουν. 
Τέλος, η Δημοτική Αρχή υπογραμμίζει πως η δημιουργία νέφους αιθαλομίχλης που επιβαρύνει την υγεία όλων μας, δεν αποτελεί απλά ένα κλιματολογικό ή περιβαλλοντικό φαινόμενο, αλλά είναι αποτέλεσμα των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που βιώνουμε.  Η αναγκαστική για πολλούς συνανθρώπους μας τα τελευταία χρόνια «στροφή» από το πετρέλαιο θέρμανσης σε άλλους τρόπους θέρμανσης που ευνοούν τη δημιουργία νέφους αιθαλομίχλης, δεν αντιμετωπίζεται δραστικά ούτε με συστάσεις, ούτε με απαγορεύσεις, καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου. 

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου