Επικαιρότητα

Τρέχουν να προλάβουν οι δανειολήπτες

Off

Σε δύο στρατόπεδα έχει χωριστεί ο δικηγορικός κόσμος της χώρας με τους περιφερειακούς Δικηγορικούς Συλλόγους να βρίσκονται στη μία πλευρά, ζητώντας την απόφαση για συνέχιση της αποχής από το νέο έτος και το προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων να βρίσκεται στην άλλη πλευρά, τηρώντας, άγνωστο γιατί, στάση αναμονής, χωρίς να συγκαλεί την Ολομέλεια για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.
Η εφαρμογή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από τις αρχές του νέου έτους αποτελεί το επίκεντρο της διαμάχης στους κόλπους του δικηγορικού κόσμου, με 26 Δικηγορικούς Συλλόγους της περιφέρειας μεταξύ αυτών και των Ιωαννίνων να ζητούν τη σύγκληση της Ολομέλειας προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. 
Όμως όπως ανέφερε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστ. Γιογλή, προς το παρόν υπάρχει μία τάση αναβλητικότητας και οπισθοχώρησης από το προεδρείο, στάση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.
«Οι νέες διατάξεις καταργούν το δικαίωμα της δίκαιης δίκης, οδηγούν σε «βουβές» δίκες και οι δικηγόροι μετατρέπονται σε δικογράφους. Επίσης τα περιφερειακά πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία δεν είναι έτοιμα να εφαρμόσουν το νέο Κώδικα, με την προσθήκη επίσης, ότι πρόκειται για την εφαρμογή αντισυνταγματικών διατάξεων, για τις οποίες έχουμε ήδη εκφραστεί», ανέφερε η κα Γιογλή, υπενθυμίζοντας πως το προεδρείο της Ολομέλειας αντίθετα από ό,τι αρχικά είχε αποφασιστεί, δεν πίεσε την ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου για την υλοποίηση δεσμεύσεων, που ο ίδιος υπουργός είχε δηλώσει, ότι πρέπει να υλοποιηθούν.

Συνωστισμός 
στα Ειρηνοδικεία
Στην αλλαγή του χρόνου τρέχουν χιλιάδες δανειολήπτες σε ολόκληρη τη χώρα, να πάρουν σειρά στα Ειρηνοδικεία και να υποβάλλουν τις αιτήσεις υπαγωγής τους στις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη για δάνεια που έχουν λάβει και τα οποία βρίσκονται στο «κόκκινο», με δεδομένο, ότι από τις αρχές του 2016, ο νόμος θα εξακολουθήσει μεν να ισχύει, αλλά οι διατάξεις θα είναι πολύ περισσότερο αυστηρές.
Η εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας, παρατηρείται και στο Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων με πολλούς δανειολήπτες να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το νόμο Κατσέλη, να βρίσκουν όμως μπροστά τους πολλά εμπόδια κυρίως από την πλευρά των τραπεζών, οι οποίες δε χορηγούν τις σχετικές βεβαιώσεις και τις συμβάσεις στους πελάτες τους.
Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πίεση του χρόνου, με εγκύκλιο των τελευταίων ημερών χορηγεί δικαίωμα 40 ημερών στους δανειολήπτες που έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση ρύθμισης, να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους. 
Όμως η εγκύκλιος αυτή σύμφωνα με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κα Γιογλή είναι ανεφάρμοστη. 
«Πρόκειται για εμπαιγμό των πολιτών και δη των δανειοληπτών, που δε μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση εάν δεν έχουν μαζί τους τις βεβαιώσεις από τις τράπεζες, οι οποίες όμως δεν τις χορηγούν. Παρά τις εξαγγελίες που υπάρχουν αυτό γίνεται εσκεμμένα και δυστυχώς οι τράπεζες δε συνεργάζονται», ανέφερε η κα Γιογλή.
Οι δανειολήπτες πάντως που δεν εξυπηρετούνται από τις τράπεζες, έχουν δικαίωμα προσφυγής ακολουθώντας τη διαδικασία της διεκδίκησης αποζημίωσης από τις τράπεζες που δεν τους χορηγούν τα παραστατικά.
«Είναι απαράδεκτο επίσης το ότι ζητούν αμοιβή ή προμήθεια για να εκδώσουν τα δικαιολογητικά. Ως χώρα θεωρούμε, ότι έχουμε εξαντλήσει αυτό που λέγεται καθήκον απέναντι στις τράπεζες. Έγιναν δύο ανακεφαλαιοποιήσεις, και εξακολουθούν να χρεώνουν προμήθειες και να ζητούν αμοιβές, ενώ συζητούν ήδη και για την πιθανή φορολόγηση των συναλλαγών. Χρειάζεται νοικοκύρεμα στον τομέα αυτό, όμως δυστυχώς, βλέπουμε, ότι οι κυβερνώντες δεν είναι διατεθειμένοι να το φέρουν», κατέληξε η κα Γιογλή.

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου