Επικαιρότητα

Συναίνεση για αύξηση των εισφορών

Off

Συμφωνία για μία μικρή και προσωρινής αύξηση των ασφαλιστικών εκφράζουν οι τέσσερις εργοδοτικοί φορείς όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους μετά τη συνάντησή τους χτες με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η οποία και διήρκεσε 3,5 ώρες.
Στην ανακοίνωση των φορέων αναφέρεται: 
Οι Πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων της χώρας (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ- ΕΣΕΕ- ΓΣΕΒΕΕ) είχαν μια εκτενή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. 
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των Κοινωνικών Εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:
1) Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο
2) Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον
3) Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι Κοινωνικοί Εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. 

Πιέσεις
Την πίεση και των θεσμών αντιμετωπίζουν πλέον τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να στηρίξουν την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και την ανάγκη να επιτευχθεί ευρεία πολιτική συναίνεση. 
Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι άλλο από το πολιτικό κόστος που θα κληθούν να αναλάβουν τα πολιτικά κόμματα που θα στηρίξουν τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, η οποία είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, κάτι αποδεκτό από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Η απόσταση όμως από τη διαπίστωση της αναγκαιότητας μέχρι την εφαρμογή της καλύτερης δυνατής λύσης είναι τεράστια και ορίζεται από την ανάληψη του πολιτικού κόστους και τη διάθεση των κομμάτων να λάβουν αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των επόμενων γενεών στη χώρα.
Όπως υπογραμμίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία της Ε.Ε, κοινή είναι πλέον η πεποίθηση στις Βρυξέλλες ότι τα προγράμματα οικονομικών προσαρμογών απέφεραν καλύτερα αποτελέσματα στις χώρες όπου υπήρχε ευρεία πολιτική στήριξη ως προς την εφαρμογή τους. Υπενθύμιζαν μάλιστα, σύμφωνα με το in.gr ότι η ουσιώδης διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία είναι ότι στις τρεις τελευταίες χώρες υπήρξε μεγαλύτερος βαθμός πολιτικής συναίνεσης σε σχέση με την εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής που συμφώνησαν με τις χώρες της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα Νέα, οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι οι ευρωπαίοι ιθύνοντες ελπίζουν πως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού θα υπάρξει στη Βουλή μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της αναμόρφωσής του, ανάλογη προς αυτήν που υπήρξε το 2015 σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, αρχής γενομένης από την έγκριση της νέας συμφωνίας που συνήφθη τον Αύγουστο ανάμεσα στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Τα μηνύματα αυτά αποστέλλονται κυρίως προς τα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου, δηλαδή τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι. 

Όλγα Γεροβασίλη: 
Χρυσή ευκαιρία
Τη σημασία της συμμετοχής της αντιπολίτευσης σε έναν εποικοδομητικό και εθνικής σημασίας διάλογο για την τελική διαμόρφωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, υπογραμμίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της στο real.gr.
Η ίδια υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή σε έναν τέτοιο διάλογο της αντιπολίτευσης και η υποβολή των προτάσεων της θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τους ακούσει. Ας αρθρώσουν επιτέλους πολιτικό λόγο. Ας διατυπώσουν τις προτάσεις τους» αναφέρει η κα Γεροβασίλη για τα κόμματα της αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι ακόμη και αν απορρίπτουν εντελώς την πρόταση της κυβέρνησης, θα πρέπει να πρέπει να προτείνουν την εναλλακτική λύση για τη βιωσιμότητα του συστήματος και την άρση των διογκωμένων αδικιών.

Γ. Καραγιάννης – Κ. Τασούλας
Τη βεβαιότητα ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα περάσει από το Κοινοβούλιο με ισχυρή πλειοψηφία και πάντως χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα για την κυβερνητική συνοχή, εξέφρασε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Καραγιάννης.
«Είναι κάποια θέματα εθνικής σημασίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν από όλους με σύνεση και με διαφορετική λογική και σε αυτά απαιτείται εθνική συναίνεση. Το ασφαλιστικό θα έπρεπε να έχει λυθεί χθες γιατί είναι ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά στις επόμενες γενιές. Σε εμάς έτυχε να το λύσουμε όμως και θα το λύσουμε. Εκτιμώ, ότι όταν θα συζητηθεί στη Βουλή θα περάσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η διαπραγμάτευση είναι καθημερινή και είναι μία δυναμική διαδικασία. Κατατίθενται προτάσεις, τροποποιήσεις, αλλάζουν σχέδια, όμως μετά από επτά χρόνια ύφεσης στη χώρα, εκτιμώ, ότι και οι θεσμοί έχουν αντιληφθεί την πλήρη εικόνα της κατάστασης στην οικονομία της χώρας», τόνισε ο κ. Καραγιάννης.
Από την πλευρά του ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κ. Τασούλας είπε πως ένα μέρος του πολιτικού συστήματος έχει αναλάβει ήδη το πολιτικό κόστος σε μία σειρά κορυφαίων ζητημάτων, υπονοώντας τη Ν.Δ κυρίως, προσθέτοντας όμως πως την ίδια κατεύθυνση θα πρέπει πλέον να ακολουθήσει και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
«Ένα μέρος του πολιτικού συστήματος έχει ήδη ανασκουμπωθεί και έχει αναλάβει το πολιτικό κόστος. Κάποιοι το έκαναν νωρίτερα, κάποιοι αργότερα και κάποιοι άλλοι δεν το έχουν κάνει ακόμη. Εμείς ως Ν.Δ αγνοήσαμε το πολιτικό κόστος πολλές φορές το 2015 και στηρίξαμε τη ώρα, όταν κάποιοι άλλοι έστρεφαν την πλάτη τους στην ομαλή πορεία της χώρας. Θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε, αλλά θα πρέπει πλέον να το κάνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που θα πρέπει α σταματήσει να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, προσπαθώντας να στηρίξει τα τερατώδη ψέματα που είπε το 2015», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

 

Θα μελετηθεί ο τρόπος εισφορών στα «μπλοκάκια»

Οι περισσότερες αντιδράσεις στα νέα μέτρα έρχονται από το χώρο των αυτοαπασχολούμενων. Ειδικά για τις αμοιβές με 'μπλοκάκια' θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, ούτως ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, χωρίς να θιγεί ο κανόνας της ισονομίας ως προς τις εισφορές, όπως ανέφερι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διευκρίνισε τα εξής:
«Βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι, για λόγους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, η εφαρμογή όμοιων κανόνων για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των εισφορών. Ισονομία όμως δεν σημαίνει αδιαφορία ως προς τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Το προσχέδιο του Υπουργείου, προβλέπει στο άρθρο 52 παρ. 2 εδ. γ, ότι εξομοιώνονται με τους μισθωτούς 'και άλλα πρόσωπα ασφαλιστέα λόγω ιδιότητας, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση'.»
» Συνεπώς, για τα 'μπλοκάκια' θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες, ούτως ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, χωρίς να θιγεί ο κανόνας της ισονομίας ως προς τις εισφορές».

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου