Επικαιρότητα

Περισσότερο για παραπλάνηση και όχι για ουσία

Off

Ξεκάθαρη θέση εναντίον της πολιτικής απόφασης που ελήφθη και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το ελληνικό Κοινοβούλιο, για το σύμφωνο συμβίωσης πριν από μερικές ημέρες, με αιχμές σε βάρος της κυβέρνησης, πήρε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος. 
Το σύμφωνο συμβίωσης προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, παρά την οικοδόμηση καλών προσωπικών σχέσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου κ.κ Ιερώνυμου. Όμως μετά την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης που αποτελεί και επισήμως νόμο του κράτους, αρκετοί ιεράρχες ξιφούλκησαν σε βάρος των πολιτικών παραγόντων που προώθησαν και στήριξαν την πρόταση, ειδικά μάλιστα σε βάρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος δεν παρέλειψε και αυτός να εκφραστεί με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο για την απόφαση αυτή, την οποία χαρακτήρισε παραπλανητική και όχι ουσιαστική, ώστε να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
«Μου κάνει μεγάλη εντύπωση, ότι άνθρωποι που ευαγγελίζονται την επανάσταση έναντι καταπιεστικών θεσμών που δημιουργούν προβλήματα με άλλες αποφάσεις τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, επικαλούνται τους θεσμούς αυτούς, την Ευρώπη και τα δήθεν ανθρώπινα δικαιώματα και δε διαμαρτύρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών που ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να βρουν φαγητό, των 2,5 εκατομμυρίων ανέργων, που έχασαν το μεροκάματό τους ή το 1 ένα εκατομμύριο πολιτών, που τρέφεται από τα συσσίτια της Εκκλησίας. Εν μέσω των τεράστιων προβλημάτων που ταλανίζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων έρχονται στο προσκήνιο τέτοια θέματα που είναι περισσότερο για παραπλάνηση και όχι για την ουσία», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.

Δεν υπάρχουν αποπαίδια
Μιλώντας για τη στάση της Εκκλησίας απέναντι σε όσους υπογράψουν το σύμφωνο συμβίωσης και εάν αυτοί αντιμετωπίζονται ως «αποπαίδια» ο κ. Μάξιμος τόνισε πως η Εκκλησία δεν αντιμετωπίζει κανέναν άνθρωπο ως αποπαίδι, με την έννοια πως κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του και η Εκκλησία δε μπορεί να τον υποχρεώσει σε τίποτε.
«Η Εκκλησία όμως έχει την ευθύνη να κηρύξει σε όλους το λόγο του Θεού και να πει σε όλους τους ανθρώπους τις συνέπειες που θα έχει για τη ζωή τους η κάθε τέτοια πράξη. Από εκεί και πέρα κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέξει ποιον δρόμο θα πάρει. Ο Θεός άλλωστε επιτρέπει και το λάθος. Αυτό όμως δε μας απαλλάσσει από την ευθύνη να λέμε τι είναι καλό για τον άνθρωπο και την κοινωνία, τι είναι καλό για τις κοινωνικές σχέσεις. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν και όταν μετανοήσουν είναι ευπρόσδεκτοι. Θεωρούμε όμως ότι αυτή η κατάσταση είναι κάτι που δεν ταιριάζει στις σχέσεις των ανθρώπων, οι οποίες δεν είναι κάτι ατομικό, αλλά διαμορφώνει τις κοινωνικές σχέσεις και την ίδια την καθημερινότητα της κοινωνίας», κατέληξε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου