Επικαιρότητα

Προσδοκίες για τόνωση της αγοράς

Off

Δύο ακόμα ημέρες έμειναν για τις χειμερινές εκπτώσεις που αρχίζουν τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μία κλασσική θα λέγαμε εκπτωτική περίοδο που ελκύει πάντα το ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι οποίοι καλύπτουν βασικές ανάγκες τους αυτές τις μέρες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργο Νταλαμάγκα. αναμένεται να υπάρξουν μεγάλα ποσοστά έκπτωσης στα καταστήματα ενώ κρίσιμο ρόλο για την αγοραστική κίνηση θα παίξει και η ψυχολογία του καταναλωτή και το ευρύτερο κλίμα στην αγορά.
Σύμφωνα με τον νόμο του 2013 για τις ανοιχτές Κυριακές, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, που φέτος είναι η Κυριακή, 17 Ιανουαρίου. Η ημέρα είναι και ημέρα του Πολιούχου των Ιωαννίνων Αγ. Γεωργίου, η δυνατότητα όμως να λειτουργήσουν τα καταστήματα παραμένει, αφού υπερτερεί ο σχετικός νόμος. Οπότε μετά τις 11 αναμένεται να λειτουργήσει η αγορά.

Προσδοκίες
Ενδιαφέρον έχει ότι στην αγορά καταγράφεται ένα κάποιο θετικό κλίμα, κάτι που φάνηκε και εμπειρικά την τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και τις δύο πρώτες κυρίως Κυριακές, αλλά καταγράφεται και στατιστικά, αφού σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ (http://iobe.gr) έχουμε οριακή βελτίωση, ιδιαίτερα στο λιανικό εμπόριο, στον δείκτη οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο.
Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 87,1 μονάδες από 86,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, νούμερο όμως χαμηλότερο της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (99,1 μονάδες).
Η άνοδος είναι αποτέλεσμα των βελτιωμένων προσδοκιών κυρίως στο Λιανικό Εμπόριο και λιγότερο στη Βιομηχανία, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται ελαφρά. Αντίθετα, σε Υπηρεσίες και Κατασκευές η απαισιοδοξία εντείνεται.
Το τελευταίο τετράμηνο καταγράφεται εικόνα σταθερότητας του κλίματος, όμως ταυτόχρονα οι προσδοκίες τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων φαίνεται να σταθεροποιούνται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το 2014, αλλά και σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους αμβλύνονται, ενώ καταγράφεται μικρή άνοδος στα αποθέματα.
Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο δείκτης προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού βελτιώνεται σημαντικά, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και την πρόθεση για αποταμίευση, καταγράφουν αρνητική μεταβολή.


Αντίθεση στην αύξηση 
των εισφορών
Τον εμπορικό κόσμο απασχολεί όπως είναι φυσικό και το νέο ασφαλιστικό, την ώρα που έχει δεχτεί μεγάλα πλήγματα από τις προηγούμενες ασφαλιστικές και φορολογικές πολιτικές. Ο κ. Νταλαμάγκας κλήθηκε να σχολιάσει την πρόβλεψη του σχεδίου για αύξηση των εισφορών και εκτίμησε ότι μια τέτοια προοπτική θα σημάνει αυτόματα το «τέλος του μικρού εμποράκου».
Ο πρόεδρος τόνισε ότι μια άνοδος των εισφορών θα ισοδυναμούσε με αδυναμία των εμπόρων να αντεπεξέλθουν: «Θα χρωστάμε όλοι τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα πάρει κανείς σύνταξη» είπε τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα στο θέμα που αφορά το πραγματικό και το τεκμαρτό εισόδημα. 
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, εμφανίστηκε επίσης χτες αντίθετος στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στην οποία συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 
Ο κ. Μίχαλος, σε δήλωσή του, αναφέρει: «Η επιμελητηριακή κοινότητα και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αντίθετοι με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως άλλωστε και με κάθε άλλο μέτρο που αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια απομειώνει την ανταγωνιστικότητά τους και της ελληνικής οικονομίας κατ' επέκταση».
Προσθέτει ότι το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως είναι οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων. 
«Αντίθετα, πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο, αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Τα επιμελητήρια, για τον λόγο αυτό, κατέθεσαν συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, προκειμένου να συνεκτιμηθεί σε κάθε απόφαση για το μείζον ζήτημα του Ασφαλιστικού. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί μία νέα ρεαλιστική βάση συζήτησης για μία αναπτυξιακή μεταρρύθμιση»,

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου