Πολιτικό Ρεπορτάζ

Αλλαγή σελίδας στη Νέα Δημοκρατία

Off

Αλλαγή σελίδας και επίσημα στη Ν.Δ μετά την πανηγυρική εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης γίνεται ο ένατος πρόεδρος της Ν.Δ και καλείται να επαναφέρει το καράβι της κεντροδεξιάς παράταξης σε ήρεμα νερά μακριά από τις φουρτούνες των δύο τελευταίων ετών. 
Νωρίς χθες το μεσημέρι ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης έλαβε 
το 52,43% των ψήφων, ή 173.297 ψήφους.
Ο δεύτερος υποψήφιος για την αρχηγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πήρε 157.224 ψήφους, δηλαδή το 47,57%.
Συνολικά, στις γαλάζιες κάλπες προσήλθαν για το δεύτερο γύρο 334.752 νεοδημοκράτες, εκ των οποίων οι 3.077 έριξαν άκυρο και 1.154 λευκό.
Η νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του Ευαγγ. Μεϊμαράκη ήταν απρόσμενη για τους περισσότερους, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του πρώτου γύρο και το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, όχι όμως και για τον ίδιο που πίστευε, ότι η επικράτησή του ήταν εφικτή. 
Για να συμβεί βέβαια αυτό, χρειάστηκε να βοηθήσουν με τη στάση και την στήριξή τους οι δύο υποψήφιοι Αποστ. Τζιτζικώστας και Αδ. Γεωργιάδης, που αποδεδειγμένα πια, ενίσχυσαν καθοριστικά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη.
Με βάση μάλιστα τους συσχετισμούς στο εσωτερικό της Ν.Δ το τελευταίο διάστημα και την στάση βουλευτών και κορυφαίων κομματικών στελεχών για τους δύο υποψηφίους, η νίκη του κ. Μητσοτάκη εκτός από το χαρακτηριστικό της ανατροπής και έκπληξης, εμπεριέχει και εκείνο της απόφασης της βάσης του κόμματος, για ένα γερό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη Ν.Δ.

Τα στοιχήματα 
Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός από το να ασκήσει μία σκληρή και γόνιμη αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε εντολή να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα, που θα στηριχθεί σε νέες, γερές βάσεις, απαγκιστρωμένο πλέον από παρωχημένες πολιτικές αντιλήψεις, τις οποίες εξέφραζαν και εκφράζουν πολιτικά πρόσωπα που μετρούν δεκαετίες σε θέσεις – κλειδιά, έχοντας δημιουργήσει τους δικούς τους, κομματικούς – προσωπικούς στρατούς σε ολόκληρη τη χώρα.
Η βάση του κόμματος πήγε κόντρα ακόμη και στις επιθυμίες και υποδείξεις πολιτικών παραγόντων, υπουργών, βουλευτών, κομματικών στελεχών, που είχαν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη, παίρνοντας ταυτόχρονα θέση υπέρ της διαιώνισης ενός παρωχημένου πολιτικού μοντέλου. 
Αυτό φάνηκε περίτρανα και στις εκλογικές περιφέρεις της Ηπείρου, όπου με εξαίρεση την Άρτα, όπου ο Μεϊμαράκης αναδείχθηκε πρώτος και με διαφορά, και την Πρέβεζα όπου η διαφορά ήταν μόλις 11 ψήφοι, σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία έγινε ανατροπή με τον Μητσοτάκη να προηγείται παρότι το σύνολο σχεδόν των εκλεγμένων βουλευτών είχε ταχθεί και δούλευε συστηματικά υπέρ της προώθησης της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη. 

Οι παλιοί ψήφισαν το νέο!
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της ιστορίας είναι πως η ανατροπή μεταξύ του α’ και του β’ γύρου των εκλογών έγινε με τις ψήφους χιλιάδων εκλογέων, που ανήκουν κατά συντριπτική πλειοψηφία στην τρίτη ηλικία. Άλλωστε αυτοί ήταν που προσήλθαν μαζικά από τον α’ γύρο των εκλογών και αυτοί ήταν που ανέδειξαν το νέο πρόεδρο της Ν.Δ.
Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι να καταφέρει να προσελκύσει και πάλι στο κόμμα τους νέους ψηφοφόρους. Μόνο με τον τρόπο αυτό η Ν.Δ θα αποκτήσει και πάλι προοπτική για τα επόμενα χρόνια, ώστε να διεκδικήσει από θέση ισχύος την επιστροφή της στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ήττα Καραμανλή
Ο νέος πρόεδρος του κόμματος κράτησε από την αρχή της εκλογικής διαδικασίας στις αρχές Οκτωβρίου μία συνετή και συγκρατημένη στάση απέναντι τόσο σε αιχμές που δεχόταν από τους αντιπάλους του, όσο και στον εσωκομματικό πόλεμο με διαρροές για την ξεκάθαρη στάση στήριξης του Ευαγ. Μεϊμαράκη από τον Κ. Καραμανλή. 
Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ που μέχρι την Κυριακή αποτελούσε για πολλούς μία χρυσή εφεδρεία, αναμένοντας το σήμα για την επιστροφή του, έλαβε το μήνυμα πλέον και από τη βάση, ότι στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, δεν υπάρχει χώρος για τον ίδιο και το περιβάλλον του, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας…

Σκληρή αντιπολίτευση
Προβληματισμό όμως προκάλεσε η εκλογή Μητσοτάκη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που δεν είχε κρύψει την εύνοιά του προς τον Ευαγ. Μεϊμαράκη. Σε πολλές περιπτώσεις άλλωστε ο Ευαγ. Μεϊμαράκης είχε δείξει θετικός στην προοπτική της στήριξης μέτρων και προτάσεων της κυβέρνησης, κάτι που γινόταν αποδεκτό με ικανοποίηση από τον Αλ. Τσίπρα. Όμως, η ρητορική Μητσοτάκη διέφερε από αυτήν του αντιπάλου του κατά πολύ. Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη άλλωστε είναι να επαναφέρει περισσότερο κοντά στο Κέντρο την Ν.Δ και εάν αυτό συμβεί τότε θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα και στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που αναζητούν το δικό τους ζωτικό χώρο στο Κέντρο.

Τα αποτελέσματα σε Ήπειρο
Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις ο νομός Ιωαννίνων θεωρείται βαρόμετρο με το αποτέλεσμα που δίνει, να αποτελεί ουσιαστικά και το αποτέλεσμα της επικράτειας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην εσωκομματική διαδικασία της Κυριακής όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης επικράτησε του Μεϊμαράκη κερδίζοντας το 50,4 % των ψήφων έναντι 49,6 του αντιπάλου του. Οι ψήφοι του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν 2779 και του Ευαγ. Μεϊμαράκη 2735. Στη Θεσπρωτία επίσης ο Κυρ. Μητσοτάκης επικράτησε με ποσοστό 57,06%. Σκληρή μάχη έγινε στην Πρέβεζα, όπου ο Μεϊμαράκης έλαβε μόλις 11 ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του. 
Τέλος, στην Άρτα ο Ευαγ. Μεϊμαράκης επικράτησε με διαφορά λαμβάνοντας το 57% των ψήφων

Η πρόεδρος της ΝΟΔΕ
Κατά την εξέλιξη της διαδικασίας την Κυριακή και ενώ η προσέλευση των εκλογέων ήταν ικανοποιητική η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα τόνισε, ότι οι πολίτες νιώθουν την ανάγκη για την ενίσχυση του φιλοευρωπαϊκού μετώπου που με οδηγό τη Ν.Δ μπορεί να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα, που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική του πολιτική. 
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στο μείζον πολιτικό στοίχημα για τη Ν.Δ που είναι να προσελκύσει και πάλι τους νέους ψηφοφόρους, κάτι που φάνηκε δύσκολο τη δεδομένη χρονική στιγμή με βάση την εικόνα των εκλογέων στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου