Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 10:11
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουαρίου 2016
Ήπειρος

Αποκαθίσταται το πρόβλημα με τα φάρμακα

Off

Με… δανεικά φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει για τα ακριβά φάρμακα των ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στην απαρχή ενός προβλήματος που δημιουργήθηκε με την απόφαση του υπουργείου να επιστρέψει στο παλαιότερο καθεστώς των φαρμάκων αυτών, μόνο μέσω των δημόσιων νοσοκομείων.
 Λόγω της καθυστέρησης στην υπογραφή των απαραίτητων αποφάσεων, δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα σε πολλά νοσοκομεία στη χώρα, τα φαρμακεία των οποίων δε διέθεταν ικανό αριθμό φαρμακευτικών σκευασμάτων για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς αυτούς. Έτσι, από την αρχή της εβδομάδας αρκετοί καρκινοπαθείς ταλαιπωρήθηκαν, αφού προσήλθαν στο νοσοκομείο, αλλά έφυγαν χωρίς τα φάρμακά τους. Η διοίκηση του νοσοκομείου υποχρεώθηκε να δανειστεί φάρμακα που είχε στη διάθεσή του ο ΕΟΠΥΥ και ξεκίνησε σταδιακά η χορήγηση των φαρμάκων, με μεταθέσεις όμως στις ημερομηνίες των ραντεβού των ασθενών κυρίως από τα Ιωάννινα, ώστε να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα οι ασθενείς από μακριά.
Το πρόβλημα άρχισε από χθες να αποκαθίσταται σταδιακά αφού έφτασαν ήδη οι πρώτες παρτίδες των φαρμάκων που παραγγέλθηκαν μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας από τις εταιρείες και όπως ανέφερε ο διοικητής του ΠΠΓΝΙ Φ. Βάββας, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα υπάρχει επάρκεια στο μέγιστο βαθμό.
«Σε συνεργασία με την Ογκολογική, τη Ρευματολογική και την Αιματολογική Κλινική είδαμε τι ανάγκες υπάρχουν και έγινε ένας προγραμματισμός για να μην ταλαιπωρηθούν πάλι οι ασθενείς που έρχονται από μακριά. Μετακινήσαμε κάποια ραντεβού ασθενών από την περιοχή των Ιωαννίνων κατά 2-3 ημέρες και με την σταδιακή αποστολή των φαρμάκων από τις εταιρείες, πιστεύουμε, ότι το πρόβλημα θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο κ. Βάββας.
Ακόμη τέθηκε υπόψιν του υπουργείου Υγείας η πρόταση ώστε τα φάρμακα που δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ να μη δοθούν πίσω, αφού στο εξής θα χορηγούνται μόνο μέσω των νοσοκομείων, πρόταση που αρχικά έγινε αποδεκτή.

Ανησυχία για την κάλυψη 
της δαπάνης
Κάποια από τα βασικά ερωτήματα που έθεσαν οι διοικητές απαντήθηκαν από την ηγεσία του υπ. Υγείας στη συνάντηση που έγινε την Τρίτη στην Αθήνα. Η φαρμακευτική δαπάνη για τα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί το 2016 κατά 210 εκ. ευρώ, όμως σε επιμέρους περιπτώσεις, όπως είναι το ΠΠΓΝΙ, υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο της αύξησης του κόστους λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης σε σχέση με τον προϋπολογισμό.
«Είναι ένα θέμα που δεν έχει διευκρινιστεί με ποιον τρόπο θα λυθεί τεχνικά, ειδικά στην περίπτωση που τα νοσοκομεία θα δεχθούν πιέσεις από τις εταιρείες, αλλά το υπουργείο μας διαβεβαίωσε, ότι θα καλυφθούν σε απόλυτο βαθμό οι επιπλέον δαπάνες που θα προκύψουν στην πορεία», τόνισε ο κ. Βάββας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου