Ήπειρος

Νέο αίτημα για Πρότυπο Λύκειο

Off

Στην επανυποβολή του αιτήματός τους για την έναρξη λειτουργίας από τη σχολική χρονιά 2016-2017 του Πρότυπου Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, προχώρησε η Διοικούσα Επιτροπή της Ένωσης Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, με αποδέκτη του τελικού υπομνήματός της τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.
Η πρωτοφανής κατάσταση την άνοιξη του 2015, όταν χωρίς κανείς να καταλάβει τους λόγους και χωρίς κανείς ποτέ να τους εξηγήσει, η προοπτική της λειτουργίας του Πρότυπου Λυκείου της Ζωσιμαίας πήγε… περίπατο, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, ειδικά στους φορείς που ασχολούνται και ενεργούν σταθερά προς την κατεύθυνση της ίδρυσης του Πρότυπου Λυκείου. Όμως αυτό που τελικά έμεινε είναι η παραδοξότητα για την πόλη των Ιωαννίνων και γενικότερα για το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό σύστημα της χώρας, να λειτουργεί το Πρότυπο Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής, οι απόφοιτοι όμως στο τέλος της χρονιάς να μη γνωρίζουν σε ποιο Λύκειο θα συνεχίσουν την μαθητική τους σταδιοδρομία.
Όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της  Ένωσης Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς (2015-2016) οι πρώτοι απόφοιτοι του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων θα πρέπει, κατά το νόμο, να συνεχίσουν τη φοίτησή τους χωρίς εξετάσεις στο αντίστοιχο πρότυπο λύκειο, που όμως είναι ακόμη ανύπαρκτο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αθαν. Δάλλας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του υπομνήματος το οποίο συνυπογράφουν δεκάδες φορείς και πολιτικές προσωπικότητες της ηπειρωτικής κοινωνίας και του ελληνισμού της διασποράς, που τάσσονται υπέρ της λειτουργίας του Πρότυπου Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής.
«Μέχρι σήμερα, η απάντηση είναι αδιαφορία, όμως εμείς επιμένουμε γιατί είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο της ηπειρωτικής κοινωνίας και όχι μόνον κάποιους φορείς. Αυτό που ζητάμε από τον υπουργό είναι να προχωρήσει άμεσα στη νομοθετική ρύθμιση για την επανίδρυση του 
Πρότυπου Λυκείου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, ώστε να κινηθούν εγκαίρως οι σχετικές διαδικασίες επιλογής εκπαιδευτικού προσωπικού και εξεύρεσης κατάλληλου χώρου στέγασης για την απρόσκοπτη λειτουργία του με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016-2017», ανέφερε ο κ. Δάλλας.
Το σχετικό υπόμνημα συνυπογράφουν μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, το σύνολο των δημάρχων της ΠΕ Ιωαννίνων και πλήθος ακόμη επιστημονικών, επαγγελματικών, κοινωνικών φορέων και οργανώσεων, όπως και προσωπικότητες της εγχώριας πολιτικής σκηνής και εκπρόσωποι αδελφοτήτων του απόδημου ελληνισμού.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου