Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 04:18
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου 2023
Πολιτισμός

Εκπαιδευτικά προγράμματα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης

Off

Η «Βιβλιοθήκη Γνώσης και Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων, σχεδίασε για τη σχολική χρονιά 2023 – 2024 τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και μαθήτριες Προσχολικής ηλικίας, Δημοτικού και Γυμνασίου.

Είναι:

– «Σιγά σιγά, μία συγγνώμη τη φορά»

(Νηπιαγωγείο & Δημοτικό)

Ένα περιστέρι νιώθει άσχημα γιατί φαίνεται ότι όλο και κάποιον ενοχλεί. Απολογείται συνεχώς και δεν μπορεί να σταματήσει να ζητά συγγνώμη.

Με αφορμή το βιβλίο «Πόσα συγγνώμη ακόμα περιστέρι;»

των Wendy Meddour και Carmen Saldana, εκδόσεις Ίκαρος, ο κάθε μαθητής/τρια, θα συνειδητοποιήσει τη δύναμη της φιλίας στη ζωή μας και ότι το πιο σημαντικό είναι να νιώθουμε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, χωρίς την ανάγκη της απολογίας που μειώνει τη δύναμη του λόγου μας και των πράξεων μας.  (Αφήγηση, ζωγραφική, κινητικό παιχνίδι, διαδικτυακά παιχνίδια)

– «Οι μάχες που δίνουμε»  (Γυμνάσιο)

Με αφορμή το κόμικ «Ερωτόκριτος» των Γ. Γούση, Δ. Παπαμάρκου, και Γ. Ράγκου, εκδόσεις Polaris, οι μαθητές/τριες θα έρθουν, μέσα από μία σύγχρονη οπτική και αισθητική, σε επαφή με το θαυμάσιο αυτό έργο της Κρητικής Αναγέννησης και τη γλωσσική και πολιτισμική παράδοση της εποχής.

Πως λειτουργούμε όταν συναντούμε εμπόδια στη ζωή μας; Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν διαφορετικά οι ήρωες της ιστορίας; Εμείς πως διαχειριζόμαστε τις δύσκολες καταστάσεις και τα εμπόδια; Τι μάχες δίνουμε στη ζωή μας;

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη φιλαναγνωσία, τη ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών/τριών μέσα από την επαφή με τον γλωσσικό πλούτο και την έμμετρη μυθιστορία της περιόδου της Αναγέννησης. (Προβολή βίντεο, συζήτηση, διαδικτυακά παιχνίδια, φύλλα εργασίας)

– Διαδρομές στη Βιβλιοχώρα της Ζωσιμαίας», Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού & Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου)

Μία μαγική διαδρομή στη Βιβλιοχώρα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.

Με αφορμή το επάγγελμα του βιβλιοθηκονόμου, κάνουμε μία διαδρομή στα ράφια της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης. Πώς τοποθετούμε τα βιβλία στα ράφια μιας βιβλιοθήκης; Γιατί έχουν ετικέτες με αριθμούς και γράμματα; Πώς φθείρονται τα βιβλία; Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Οι μαθήτριες και οι μαθητές, περιδιαβαίνουν το αναγνωστήριο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, χρησιμοποιούν την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας HaloAR και παρακολουθούν μικρά βίντεο με συμβουλές για τη διατήρηση των βιβλίων. Ακόμη, οι μαθητές/τριες συμμετέχουν σε βιωματικό εργαστήριο στο οποίο έρχονται σε επαφή με το επάγγελμα του βιβλιοθηκονόμου. (Χρήση εφαρμογής HaloAR, βιωματικό εργαστήριο)

Στη διάθεση των σχολείων θα είναι και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης:

«Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό…» (Γ’ – Δ’ – Ε’  ΣΤ’ Δημοτικού)

Τι είναι φυσιολογικό και τι παράξενο; Πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη διαφορετικότητά μας; Κερδίζεις αν είσαι ο πραγματικός σου εαυτός;

Μέσα από το βιβλίο  «Παράξενος» του Κολομβιανού εικονογράφου και συγγραφέα Χάρολντ Χιμένες Κανισάλες, εκδόσεις Διάπλαση, οι μαθητές θα πάρουν μαθήματα αυτογνωσίας και αποδοχής του εαυτού τους με χιούμορ. Με αφορμή το βιβλίο, οι μαθητές  θα σκεφτούν τι δουλειές θα μπορούσαν να κάνουν τα πρόσωπα της ιστορίας στο χώρο της βιβλιοθήκης. (Αφήγηση, ζωγραφική, διαδικτυακά παιχνίδια)

Σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προηγείται μία ενημερωτική παρουσίαση, με οπτικοακουστικό υλικό, για τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, τους χώρους της, τους κανόνες λειτουργίας της και για τους Εθνικούς Ευεργέτες μας, τους Ζωσιμάδες.

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της βιβλιοθήκης μας μπορούν να ενταχθούν και να αξιοποιηθούν σε αντίστοιχες θεματικές των εργαστηρίων δεξιοτήτων.

Το πρόγραμμα «Διαδρομές στη Βιβλιοχώρα της Ζωσιμαίας» θα υλοποιείται δια ζώσης στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Τα υπόλοιπα προγράμματα θα υλοποιούνται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας Webex με αφηγήσεις, διαδικτυακές δραστηριότητες και παιχνίδια.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάστηκαν και θα υλοποιηθούν από τις εκπαιδευτικούς Αρετή Λαγού, Σόνια Γκέρτζου, Ελένη Καμποσιώρη.

Για επιπλέον πληροφορίες και συμμετοχή στα προγράμματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 8 πμ. – 14.30, στο τηλέφωνο 2651072863 ή να αποστέλλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  zosimaialib@sch.gr.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ