Ήπειρος

Ράγες προς Βορρά

Off

Με ένα μεγάλο έργο που υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσδώσει στην πραγματικότητα μία τεράστια αναπτυξιακή ώθηση και δυναμική στην Ήπειρο, ξεκινά ο σχεδιασμός του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Αλβανία στη νέα προγραμματική περίοδο. 
Η πρόθεση της Περιφέρειας Ηπείρου που είναι ο επικεφαλής εταίρος από την ελληνική πλευρά απέναντι στο αλβανικό κράτος από την άλλη, είναι να προχωρήσει στην προκήρυξη της μελέτης για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ιωάννινα – Αργυρόκαστρο, ένα έργο που όπως εκτιμά η πλευρά της περιφέρειας είναι και λιγότερο κοστοβόρο από τις άλλες εν δυνάμει σιδηροδρομικές γραμμές για την Ήπειρο και πολύ περισσότερο προσοδοφόρο οικονομικά. 
Εάν μάλιστα ο σιδηροδρομικός αυτός άξονας, συνδεθεί και λειτουργήσει μαζί με τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Τεργέστη, που είναι σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο, τότε αναμφίβολα οι προοπτικές που διανοίγονται και για τις δύο χώρες είναι ευοίωνες. 
Από την αλβανική πλευρά άλλωστε εξελίσσονται οι εργασίες για την κατασκευή νέου οδικού άξονα που θα τέμνει το σύνολο της ενδοχώρας, δίνοντας μία πραγματική προοπτική και στην Αλβανία, αλλά και στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το συγκεκριμένο έργο της μελλοντικής σύνδεσης Ιωαννίνων – Τεργέστης, προβάλλει ως κορυφαίο ζήτημα διεκδίκησης και από την περιφέρεια Ηπείρου, από επιμελητηριακούς φορείς της και την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, που έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες προώθησης του ζητήματος. 
Την αποκάλυψη για την πρόταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έκανε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στην εναρκτήρια τεχνική συνάντηση των δύο πλευρών του προγράμματος που έγινε το Σάββατο στα Ιωάννινα.
Ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως η υλοποίηση του προηγούμενου προγράμματος δεν ήταν η πλέον ενδεδειγμένη με την έννοια πως υλοποιήθηκαν άυλα έργα, που δεν προσέδωσαν κάποια υπεραξία ή ωφέλεια στις δύο περιοχές. Αυτή τη φορά όμως, τόνισε, «είναι ευκαιρία να συνεργαστούμε με μεγαλύτερη ευθύτητα και ειλικρίνεια, να ανοίξουμε τις ψυχές μας και να αποφύγουμε τις soft ενέργειες και να μην επιτρέψουμε να χαθούν άλλα χρήματα. Εγώ επιμένω και λέω, ότι δεν είμαστε ξαδέλφια, αλλά αδέλφια με τους γείτονες και ξέρουν και αυτοί, ότι εάν πάει καλά η Ελλάδα θα πάει καλά και η Αλβανία», τόνισε.
Από την αλβανική πλευρά στην τεχνική συνάντηση παρών ήταν ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Koco Kokedhima, στενός συνεργάτης του  Έντι Ράμα, που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών, με την κατάλληλη αξιοποίηση της εμπειρίας των ελληνικών αρχών.
«Οι δήμοι της χώρας μας, που συμμετείχαν στο παρελθόν σε αυτά τα προγράμματα ελάχιστα ή καθόλου επωφελήθηκαν, αφού δεν υπήρχε ούτε η εμπειρία, ούτε το προσωπικό, ούτε η κατάλληλη υποδομή. Με την αναδιαμόρφωση του χάρτη της αυτοδιοίκησης στην Αλβανία, οι δήμοι έχουν ενισχυθεί και εάν εργαστούμε με μεθοδικότητα και αφοσίωση θα τα καταφέρουμε. Το πρόβλημά μας είναι η φτώχεια. Εάν αναπτυχθούμε όλοι μαζί και ο αλβανικός λαός θα είναι καλύτερα και η ελληνική μειονότητα», τόνισε ο κ. Kokedhima.

Θ. Μπέγκας – 
Μητροπολίτης Μάξιμος
Χαιρετισμό στην εκδήλωση, στην οποία έδωσαν το «παρών» δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων από την Ήπειρο και τις περιφέρειες της Αλβανίας που μετέχουν στο πρόγραμμα, απηύθυναν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, με τον πρώτο να καταθέτει την πρόταση για τη σύσταση ενός μόνιμου Σώματος, στο οποίο θα μετέχουν οι δήμαρχοι όλων των περιοχών. 
«Να βρούμε κοινούς και μόνιμους κώδικες συνεργασίας», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου