Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 10:13
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Φεβρουαρίου 2016
Ήπειρος

Μαθαίνοντας το οικοσύστημα της λίμνης

Off

Την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, το μοναδικό οικοσύστημα της Παμβώτιδας έχουν οι μαθητές των σχολείων της περιοχής και κάθε επισκέπτης που θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στο ισόγειο της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου από χθες λειτουργεί η κινητή έκθεση του Φορέα Διαχείρισης. 
Τα εγκαίνια λειτουργίας της έκθεσης έγιναν χθες με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων και παρουσία μαθητών του 27ου δημοτικού σχολείου Ιωαννίνων.
Κατά την έναρξη της έκθεσης ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε πως η ύπαρξη του νερού είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη ύπαρξη και εν γένει τη φύση. Αναφερόμενος στο Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, είπε ότι η περιφέρεια έχει άψογη συνεργασία μαζί του και έχουν προχωρήσει μια σειρά μελετών.  
«Για να υλοποιηθούν αυτές οι μελέτες θέλει σύμπνοια και σύνδεση. Ελπίζω ότι αυτό θα επικρατήσει από όλες τις πλευρές, και δεν μιλάω για τη διοίκηση του Φορέα, αλλά για όλους εκείνους που θέλουν να έχουν λόγο στο γίγνεσθαι γύρω από τα νερά. Για να έχουμε αφήσει μια παρακαταθήκη για αύριο. Όλοι μαζί πρέπει να αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον και να αγωνιζόμαστε έτσι που να βγαίνει πάντα το αντικειμενικό και όχι το υποκειμενικό, που πολλές φορές δεν βοηθάει το αύριο». 
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Πέτρος Τσουμάνης αναφέρθηκε και αυτός στη σπουδαιότητα της συνεργασίας με την περιφέρεια και τη νέα προγραμματική περίοδο.
«Οι υγρότοποι είναι σημαντικοί για τη βιοποικιλότητα και ειδικά για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, καθώς η αποστράγγισή τους καταλήγει στη λίμνη. Είναι βασικό στοιχείο. Θα ήθελα να επισημάνω πως έχουμε την αρχή της νέας Προγραμματικής Περιόδου, που σηματοδοτεί την έναρξη των προσκλήσεων και την υποβολή προτάσεων για το νέο ΠΕΠ, όπου υπάρχουν χρηματοδοτικοί πόροι για να κάνουμε πλέον έργα τις δράσεις που έχουν προβλεφθεί μέσα από το masterplan που είχαμε κάνει από κοινού με την περιφέρεια Ηπείρου. Σήμερα λοιπόν η γιορτή των υγροτόπων από την περιφέρεια Ηπείρου θεωρώ ότι είναι μια σημαδιακή εκδήλωση και πιστεύουμε ότι με τη νέα Προγραμματική Περίοδο θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλες τις δράσεις από κοινού». 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου