Την ανησυχία των λεμβούχων της Νήσου και παράλληλα την αντίδραση των επαγγελματιών αλιέων προκαλεί η απόφαση του ΓΟΕΒ να εξακολουθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να κρατά ανοιχτή την πόρτα του θυροφράγματος της λίμνης στο Πέραμα, προκειμένου να αποφορτίζεται ο όγκος του νερού και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων.
Όπως καταγγέλλουν και δημοσίως, αλλά και με αναφορές τους προς τον ΓΟΕΒ, οι εκπρόσωποι των λεμβούχων και των αλιέων η τακτική αυτή του ΓΟΕΒ δημιουργεί προβλήματα σε δύο επίπεδα. Αφενός στο ότι σε έναν κατά γενική ομολογία άνυδρο χειμώνα, εκτονώνονται τεράστιες ποσότητες νερού, κάτι που δημιουργεί κίνδυνο για μεγάλη πτώση της στάθμης το καλοκαίρι και αφετέρου ότι λόγω του ανοιχτού θυροφράγματος προκαλείται ανεπανόρθωτη βλάβη στο οικοσύστημα, αφού χάνονται ανυπολόγιστες ποσότητες ψαριών και χελιών προς την τάφρο της Λαψίστας.
Σε επιστολή τους προς την Περιφέρεια Ηπείρου, τον ΓΟΕΒ και τον Φορέα Διαχείρισης, τα μέλη του Συλλόγου Αλιέων Νήσου τονίζουν, ότι η στάθμη της λίμνης βρίσκεται στα χαμηλά επίπεδα της φθινοπωρινής περιόδου και ζητούν την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου θυροφράγματος και δεύτερον την ανακατασκευή και επανατοποθέτηση των προστατευτικών μπροστά από τις θύρες του φράγματος ώστε να προφυλάσσονται οι γόνοι ψαριών και χελιών. Όπως τόνισε ο Δημ. Γκαναβιάρης, μέλος του Συλλόγου Αλιέων αλλά και των Συλλόγου των Λεμβούχων η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και για τις δύο παραμέτρους και κανείς δεν τοποθετείται επίσημα για να δοθεί μία απάντηση.
Τόσο ο κ. Γκαναβιάρης όσο και ο κ. Σιαπλαούρας επίσης από τους λεμβούχους τόνισαν, ότι η στάθμη της λίμνης θα πέσει κι άλλο το καλοκαίρι και θα είναι δύσκολη και επικίνδυνη η κίνηση των πλοιαρίων στη λίμνη.
Τι λέει ο ΓΟΕΒ
Η «Ε» επικοινώνησε με την προϊσταμένη του ΓΟΕΒ κα Νάστου η οποία δεν συμμερίζεται την ανησυχία που υπάρχει για τους θερινούς μήνες και την πιθανή πτώση της στάθμης λέγοντας, ότι μπροστά μας είναι ακόμη πολλοί μήνες που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από βροχοπτώσεις. Αναφορικά με την στάθμη της λίμνης τόνισε, ότι σήμερα βρίσκεται μόλις 15 εκατοστά χαμηλότερα από την υπερχείλιση και πως η απόφαση να ανοίξει το θυρόφραγμα καθορίστηκε από την ανάγκη να προστατευτούν οι ζωές και οι περιουσίες όσων επλήγησαν τα τελευταία χρόνια από τις πλημμύρες στην περιοχή του Περάματος και οι οποίοι έχουν στραφεί νομικά σε βάρος του ΓΟΕΒ και κάθε υπεύθυνου φορέα, διεκδικώντας αποζημίωση. «Μπορεί να φεύγουν ψάρια και χέλια από το φράγμα, σίγουρα όμως, όχι όσα νομίζουν οι αλιείς. Σήμερα (σ.σ χθες) κατεβάσαμε κι άλλο το φράγμα και η ποσότητα του νερού που φεύγει είναι πολύ μικρή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως υπάρχει μόνο μία έξοδος του νερού και πάρα πολλές είσοδοι, που δε μπορούμε να τις ελέγξουμε», τόνισε η κα Νάστου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.727)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.214)
- Εκδηλώσεις(1.585)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.949)
Αρθρογραφία
Είσοδος