Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 11:25
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2016
Ήπειρος

Στη Βουλή οι ναζιστικές σφαγές στα χωριά των Ιωαννίνων

Off

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες ένας φάκελος με τις ναζιστικές θηριωδίες στα χωριά των Ιωαννίνων το 1943 – 44. Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, κατέθεσε στον Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, φάκελο με εγκλήματα και βαρβαρότητες της 1ης Γερμανικής Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών "Εντελβάις", κατά αμάχου πληθυσμού στα χωριά του Νομού Ιωαννίνων το 1943 και το 1944.
Ο φάκελος αποτελεί μέρος μακρόχρονης έρευνας του γνωστού Γιαννιώτη ερευνητή Αλέκου Ράπτη και έχει κατατεθεί απ' τον ίδιο, το Νοέμβριο του 2002, στον Ανώτατο Εισαγγελέα της Γενικής Εισαγγελίας του Ντόρτμουντ, Ούλριχ Μαας, επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας διεκπεραίωσης υποθέσεων εθνικοσοσιαλιστικών μαζικών εγκλημάτων.
Με την κατάθεση του φακέλου, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Προέρχομαι από τον Νομό Ιωαννίνων που βίωσε με απάνθρωπο τρόπο τη ναζιστική βαρβαρότητα στα χρόνια της κατοχής. Έχω δε τόπο καταγωγής το μαρτυρικό χωριό Ασπράγγελοι Ζαγορίου, που τις 15 Ιουλίου του 1943 κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς, ως αντίποινα αντιστασιακής δράσης. Οι ναζιστικές θηριωδίες στο Νομό Ιωαννίνων, ιδίως τα μαύρα καλοκαίρια του '43 και του '44, φέρουν την υπογραφή της 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών, με το όνομα "Εντελβάις", του γερμανικού στρατού της Βέρμαχτ. Μιας μεραρχίας που βαρύνεται για πολλά ακόμη εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων στη Ρωσία, τη Σερβία και την Αλβανία.
Ο τραγικός απολογισμός της εγκληματικής δράσης της μεραρχίας "Εντελβάις" στο νομό Ιωαννίνων ανέρχεται σε 322 καμένα χωριά, 6.804 κατεστραμμένα σπίτια και 2.660 δολοφονημένους άμαχους πολίτες, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Συμμετείχε δε ακόμη στο πογκρόμ των μελών της Ρωμανιώτικης Εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων τον Μάρτιο του 1944 και στον εκτοπισμό της στα στρατόπεδα Άουσβιτς και Μπιρκενάου της Πολωνίας. Από τους 2000 εκτοπισθέντες επέστρεψαν μόλις 168».
«Δυστυχώς, οι δολοφόνοι της "Εντελβάις" που αιματοκυλήσανε τα χωριά μας στο Νομό Ιωαννίνων, όπως το Κεφαλόβρυσο στο Πωγώνι, τους Λυγκιάδες, τη Μουσιωτίτσα, την Αγία Αναστασία, τη Μηλιά Μετσόβου, το Γρεβενίτι και το Ζαγόρι, το Αηδονοχώρι και τα χωριά της Κόνιτσας, και τόσα άλλα σ’ όλη την Ήπειρο, παρέμειναν και παραμένουν ατιμώρητοι …
Ουδέποτε αυτοί που διαπράξανε εγκλήματα πολέμου κατά άμαχου πληθυσμού δεν λογοδότησαν στη δικαιοσύνη και κανένας τους δεν καταδικάστηκε ποτέ από Ελληνικό ή Διεθνές δικαστήριο. Το χειρότερο δε όλων είναι ότι πολλοί εξ’ αυτών επανεντάχτηκαν στο γερμανικό στρατό της μεταπολεμικής δυτικής Γερμανίας και έλαβαν όλους τους προβλεπόμενους βαθμούς», σημειώνει ο βουλευτής.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου