Ήπειρος

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Γεφύρι της Πλάκας

Off

Συγκρατημένα αισιόδοξος, σίγουρα περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης για την πορεία της υλοποίησης του έργου αναστύλωσης της γέφυρας Πλάκας μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του την Δευτέρα με τη Γεν. Γραμματέα του υπ. Πολιτισμού κα Βλαζάκη.
Η γέφυρα της Πλάκας δεν είναι φυσικά το μοναδικό έργο στο οποίο απαιτείται η συνεργασία του υπουργείου με την Περιφέρεια Ηπείρου, όμως είναι το πλέον συμβολικό και εκείνο που η υλοποίησή του θα δώσει ένα σαφές δείγμα γραφής για το μέλλον των έργων στη νέα προγραμματική περίοδο.
Από την άλλη πάντως, η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, που βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αντιμετωπίζει και διάφορες άλλες παραμέτρους, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας με διάφορες αφορμές, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν ανταποκρίνονται επ’ ουδενί στην πραγματικότητα. Μία από αυτές είχε την ευκαιρία να σχολιάσει ο κ. Καχριμάνης και συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα και τις αναφορές σε μερίδα του αθηναϊκού Τύπου προ ημερών, ότι για το έργο της αναστύλωσης της γέφυρας Πλάκας έχει ήδη δεσμευτεί το ποσό των 60 εκ. ευρώ(!) από δωρεές, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ανοίξει καν ο ειδικός λογαριασμός, στον οποίο θα κατατίθενται τα χρήματα των δωρεών.
«Όποιος έδωσε αυτά τα στοιχεία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», ήταν το σχόλιο του περιφερειάρχη με δεδομένο, ότι προφανώς το εκτιμώμενο κόστος δε φτάνει σε τέτοιο ύψος, ούτε από την άλλη είναι πρέπον να μιλά κάποιος για δεσμευμένες δωρεές χορηγών και μάλιστα τέτοιου ύψους…
Η περιφέρεια σε πρώτο στάδιο και προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες, διαθέτει μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματός της 180.000 ευρώ για την εκπόνηση των οριστικών μελετών, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη και η διαδικασία  για τη συντήρηση των δύο βάθρων που έχει προκρίνει το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου. 
«Στόχος μας είναι να γίνουν μέχρι το καλοκαίρι οι πρώτες εργασίες, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η προσπάθεια συγκέντρωσης χορηγιών», ανέφερε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι σε αναμονή συνεδρίασης υπό την προεδρία του υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά. 
Ο κ. Καχριμάνης τόνισε, ότι θεωρητικά στον προγραμματισμό των έργων πολιτισμού το υπουργείο και η περιφέρεια βρίσκονται μακριά από τον στόχο, όμως υπάρχει καλή συνεργασία.
«Εμείς αυτό που ζητήσαμε είναι να δοθεί βοήθεια και να μην υπάρξουν κωλύματα στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων από τα Αρχαιολογικά Συμβούλια, για να προχωρά το έργο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης. 
Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί στη συνεργασία υπουργείο Πολιτισμού και περιφέρειας αναφέρονται στην υλοποίηση του προγράμματος για τα αρχαία θέατρα, στη συντήρηση- στερέωση των πέτρινων γεφυριών κυρίως στην Π.Ε. Άρτας (Τζουμέρκα), 
στο «Σπίτι του Δεσπότη» και το Σκευοφυλάκιο (που είχε απενταχθεί από τον προηγούμενο ΕΣΠΑ) στα Ιωάννινα. Επίσης στο πρόγραμμα των υπηρεσιών του υπουργείου, είναι οι στατικές αναπλάσεις κτιρίων, με πρώτη και μάλιστα ως πιλοτική τις προσόψεις των κτιρίων της οδού Ανεξαρτησίας της πόλης των Ιωαννίνων. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου