Ήπειρος

Διχασμένοι για την εισφορά στην Υγεία

Off

Διχασμένοι εμφανίζονται οι δήμαρχοι ολόκληρης της χώρας μπροστά στην εφαρμογή της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα κάλυψης των έκτακτων αναγκών των δομών υγείας στις περιοχές τους, από κονδύλια των προϋπολογισμών τους. 
Η ΚΕΔΕ μπορεί να ανέβηκε στα… κάγκελα από την πρώτη στιγμή και να ζήτησε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας, ωστόσο η κατάσταση μάλλον περιπλέχθηκε, λόγω αρχικά της θετικής στάσης των περιφερειαρχών, που έκαναν λόγο για θετική κίνηση και στη συνέχεια αρκετών δημάρχων, που διαχώρισαν τη θέση τους, κρατώντας πολύ λιγότερες επιφυλάξεις από τη θέση της ΚΕΔΕ.
Η εικόνα αυτή παρατηρείται και σε επίπεδο αυτοδιοικητικών στην Ήπειρο, όπου ακόμη και μεταξύ της παράταξης της πλειοψηφίας στην ΠΕΔ Ηπείρου, εκφράστηκαν διαφοροποιήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος τάχθηκε στο πλευρό της ΚΕΔΕ τονίζοντας, ότι η τροπολογία θα πρέπει να αποσυρθεί, καθώς η εφαρμογή της θα αποτελέσει την κερκόπορτα για αλλαγές που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους δήμους της χώρας.
«Οι δήμοι έτσι κι αλλιώς βοηθούν τις δομές υγείας ακόμη και με παράτυπο τρόπο. Η συγκεκριμένη τροπολογία όμως έρχεται εκ του πονηρού για να καλύψει μία υποχρέωση της Πολιτείας μέσω των δήμων. Έχουμε και πρότερη εμπειρία από άλλες περιπτώσεις, όπως οι σχολικοί φύλακες που στην αρχή πήγαν προσωρινά και στη συνέχεια σε μόνιμη βάση στους δήμους. Οι περιφέρειες μπορεί να έχουν την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσουν και ας το κάνουν, εμείς όμως δεν την έχουμε και δε μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη αυτή. Δε δεχόμαστε τη λάντζα της κεντρικής εξουσίας», τόνισε ο κ. Λώλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Μετσόβου Κ. Τζαφέας που εξέφρασε επιφυλάξεις και ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο μονιμοποίησης αυτής της κατάστασης που μακροπρόθεσμα θα επιβαρύνει κι άλλο τα οικονομικά των δήμων.
«Ευχαρίστως να βοηθήσουμε, όπως ήδη το κάνουμε, καλύπτοντας άλλες υποχρεώσεις της Πολιτείας όπως τα λειτουργικά έξοδα της Εφορίας, του ΙΚΑ και άλλων, όμως δε γίνεται να μας μεταβιβάζουν και άλλες αρμοδιότητες, χωρίς μάλιστα πόρους ή με το ενδεχόμενο να αναλάβουμε και μέρος της ευθύνης για ό,τι στραβό τύχει», ανέφερε ο δήμαρχος Μετσόβου.

Η άλλη άποψη
Στην αντίπερα όχθη με θετική διάθεση και με πνεύμα συνεργασίας οι δήμαρχοι Ζίτσας και Κόνιτσας αντίστοιχα Μιχ. Πλιάκος και Ανδρ. Παπασπύρου, που έχουν και την καθημερινή εμπειρία με τη λειτουργία Κέντρων Υγείας σε Βουτσαρά και Κόνιτσα αντίστοιχα, που επιχορηγούνται από το ταμείο του οικείου δήμου για την κάλυψη εξόδων.
Ο κ. Πλιάκος τόνισε, ότι εάν οι δήμοι δεν είναι σε θέση να καλύψουν έστω αυτά τα μικρά έξοδα όπως κάνουν μέχρι σήμερα, τότε σε λίγο καιρό δε θα χρειάζονται να υπάρχουν οι δήμοι.
«Αν δε δίναμε χαρτί, γραφική ύλη, ή μελάνι για τους εκτυπωτές δε θα γινόταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Κέντρα Υγείας. 
Το θέμα είναι να βρούμε ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας και αποδοχής της αναγκαιότητας που υπάρχει για αυτήν. 
Δυστυχώς, η πολιτεία αντιμετωπίζει τους δήμους ως πάρεργο και τους δημάρχους με μεγάλη καχυποψία. Αν συνεργαστούμε πιστεύω, ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και αυτή η τροπολογία είναι ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση», τόνισε ο δήμαρχος Ζίτσας.
Ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου από την πλευρά του υποστήριξε, ότι έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο μέρος των λειτουργικών εξόδων του Κέντρου Υγείας καλύπτεται από το δήμο, ωστόσο δεν πρέπει να επαφίεται στους δήμους η υποχρέωση της συνδρομής για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας.

Ο Καλλικράτης το προβλέπει
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι το ΦΕΚ για τη λειτουργία του σχεδίου «Καλλικράτης» στην αυτοδιοίκηση προβλέπει τη σχετική μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων και συγκεκριμένα αναφέρει πως «με ΠΔ το οποίο εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, και Υγείας, ύστερα από γνώμη της ΚΕΔΕ, μεταβιβάζονται στους δήμους, αρμοδιότητες που ασκούνται από τις ΔΥΠΕ περιλαμβανομένων και αρμοδιοτήτων των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας καθώς και αρμοδιότητες τοπικού χαρακτήρα του υπ. Υγείας». Στο ίδιο ΦΕΚ βέβαια σημειώνεται, ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων συνοδεύεται και από την απόδοση των ανάλογων οικονομικών πόρων στους δήμους, κάτι που μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται με την τροπολογία που κατατέθηκε.Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου