Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 10:03
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουαρίου 2016
Επικαιρότητα

Μύρισε άνοιξη, ανθίζουν… οι φόροι

Off

Τελικά το μόνο ραντεβού που είναι σίγουρο πια σε αυτή τη χώρα είναι με την Εφορία. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη φορολόγηση του πολίτη όπως φαίνεται. Κι ενώ πολλοί φορολογούμενοι έχουν ακόμα να πληρώσουν τους φόρους της περασμένης χρονιάς, φέτος θα κληθούν ακόμα νωρίτερα όπως φαίνεται να πληρώσουν και της νέας χρονιάς.
Από τον Μάρτιο όπως φαίνεται θα αρχίσουν να υποβάλλονται φορολογικές δηλώσεις ώστε από τον Μάιο να μπορεί να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου.
Το σχέδιο στο οποίο υπάρχουν δημοσιογραφικές αναφορές προβλέπει την εξόφληση των φόρων σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, αν και επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει. 
Είναι άγνωστο πώς θα λειτουργήσει το πρόωρο του πράγματος ως προς τα έσοδα του κράτους, για τον πολίτη όμως θα λειτουργήσει σίγουρα επιβαρυντικά τουλάχιστον σε επίπεδο ψυχολογίας, αφού αυξάνει το αίσθημα ότι δεν έχει κανένα περιθώριο να πάρει μία ανάσα.
Από την άλλη, δεν θα πέσουν όλα στο δεύτερο εξάμηνο, γιατί ας μην το ξεχνάμε ότι έρχεται και ο νέος φόρος ακινήτων μαζί με τις άλλες υποχρεώσεις προς την Εφορία.
Τα έσοδα
Στο μεταξύ, μείωση κατά 1,38% ή 610,5 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα το 2015 σύμφωνα με την έκθεση για την εξέλιξη των διακυμάνσεων τους που συνέταξε και έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με την έκθεση, που παρουσίασε η Ημερησία, το σύνολο φορολογικών εσόδων του 2015 ανήλθε σε 43,14 δισ. ευρώ έναντι 44,225 δισ. ευρώ το 2014 εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους και ειδικότερα από τους φόρους στην περιουσία.
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσίασαν οριακή αύξηση 0,09% και διαμορφώθηκαν σε 13,625 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης σημείωσαν αύξηση 1,7%.
Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους ανήλθαν σε 19,844 δισ. ευρώ έναντι 20,456 δισ. ευρώ το 2014 (μείωση κατά 2,99% ). Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των εσόδων από τους φόρους στην περιουσία κατά 8,46% ενώ τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος παρουσίασαν οριακή αύξηση 0,35%. 

Μειώσεις φέτος
Αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, με απαλλαγές και εκπτώσεις για χιλιάδες φορολογούμενους φέρνει τέλος η νομοθετική ρύθμιση για κατάργησή τους σε νοικοκυριά με χαμηλά ή μηδενικά εισοδήματα και η μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Σύμφωνα με το Έθνος, οι αλλαγές στα τεκμήρια ισχύουν για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν φέτος, με αποτέλεσμα όσοι έχουν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, ενοίκια, τόκους, ή είναι άνεργοι να γλιτώσουν φόρο 26% και προκαταβολή 75%.
Παράλληλα, μειώσεις θα προβλεφθούν για εκείνους που διαμένουν σε δικό τους σπίτι ή έχουν δική τους επαγγελματική στέγη.
Ειδικότερα, απαλλαγές θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν μικρά εισοδήματα από τόκους, ενοίκια κλπ, εφόσον το άθροισμα των τεκμηρίων δεν ξεπερνά τα 9.550 ευρώ.
Με την ίδια κλίμακα, δηλαδή αυτή των μισθωτών – συνταξιούχων, για την οποία ισχύει το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, και όχι με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, θα φορολογηθούν και όσοι έχουν πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες και το τεκμαρτό τους εισόδημα είναι έως 9.550.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου