Ήπειρος

Στο επίκεντρο το Μπιζάνι

Off

Με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο των Μπιζανομάχων στο Μπιζάνι, συνεχίστηκαν χθες οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 21ης Φεβρουαρίου και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. 
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο με την πανηγυρική εκδήλωση του δήμου Ιωαννιτών που θα γίνει στην Ζωσιμαία Ακαδημία, παρουσία του αναπλ. υπουργού Άμυνας Δ. Βίτσα και την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Νωρίς χθες το πρωί στα οχυρά Μπιζανίου πραγματοποιήθηκε τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση και ακολούθησε η εκδήλωση στον Τύμβο Μπιζανομάχων. Παρόντες, ο αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης και ο επίσης αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμπίνας, ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος Δημ. Νάστος, ο ταξίαρχος διοικητής της 8ης Μεραρχίας, ο Γεν. Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας πλέον Δημ. Κοτσιάφτης, 
ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων Γ. Χαβέλας και εκπρόσωποι ακόμη οργανώσεων και σωματείων.
Το μεσημέρι στη Μανωλιάσα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης και η κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών.

Σήμερα
Συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις. Στις 9.30 θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου 1912-13 στο Χάνι Εμίν Αγά. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, θα βρεθεί στα Γιάννενα και θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις. Η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων, θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 το πρωί, ενώ στις 12.15 θα γίνει η τελετή στη μνήμη των «έξι παλικαριών, που έπεσαν στο Λόφο Δουρούτης», την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Ιωαννιτών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Λόφο Δουρούτης (πάνω από την Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου) και περιλαμβάνει: Επιμνημόσυνη δέηση, σύντομη επετειακή ομιλία από τον δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου Πεδινής Κωνσταντίνο Σίντο, με θέμα: «Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Εθνικό και παγκόσμιο γεγονός», Απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων Πεδινής και Ασβεστοχωρίου.
Στις 13.00 θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Λόφο Αβγού στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων».
Η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών για τα Ελευθέρια της πόλης, θα γίνει στις 19.00 στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία. Η επετειακή ομιλία θα γίνει από την Ελένη Κουρμαντζή, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής: 
-Χαιρετισμός Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα
– Ομιλία από την Ελένη Κουρμαντζή, με θέμα: «Ελληνική Νομαρχία, Ήτοι Λόγος περί Ελευθερίας, Παρά Ανωνύμου του Έλληνος». 
– Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Ιωαννιτών, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Φοίβου Παπαδόπουλου: «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» στην αυθεντική εκδοχή του Νικολάου Μάντζαρου σε ενορχήστρωση Φοίβου Παπαδόπουλου και «Lace of mist». Συμφωνικό ποίημα του Κωνσταντίνου Γρηγορίου. 
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο Κυριακή όπως είπαμε με την καθιερωμένη παρέλαση. Κατά την έναρξη της δοξολογίας στον Ι.Μ. Ναό Αγ. Αθανασίου, θα εκτελεσθούν εθιμοτυπικοί χαιρετιστήριοι κανονιοβολισμοί, από το πάρκο «Λιθαρίτσια».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου