Ήπειρος

«Επιστρέφουν» 400 στρέμματα αμπέλια

Off

Μία κοινή προσπάθεια για την ενίσχυση του αμπελουργικού τομέα καταβάλλουν ο δήμος Ζίτσας, τα οινοποιεία της αμπελουργικής ζώνης, σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα Ζίτσας και τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου.  
Οι αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τις νέες φυτεύσεις αμπελώνων και η αναγκαιότητα στήριξης και ενίσχυσης της μοναδικής ουσιαστικά αμπελουργικής ζώνης της Ηπείρου κινητοποίησαν το δήμο Ζίτσας και τους άλλους φορείς, όπως και τους επαγγελματίες ώστε να τεθούν οι βάσεις για μία νέα πορεία στον αμπελουργικό τομέα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα με την απαραίτητη εξασφάλιση της σχετικής άδειας και τη νομιμοποίηση των ενεργειών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατοχυρώθηκαν εκ νέου κάποια παλιά ανενεργά δικαιώματα σε έκταση περίπου 400 στρεμμάτων, που εφόσον καλλιεργηθεί, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την τοπική παραγωγή.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος τόνισε πως η δημοτική αρχή επιδιώκει τη στήριξη των νέων καλλιεργητών ώστε οι νέες φυτεύσεις να ενισχύσουν την αμπελουργική ζώνη με τις ντόπιες ποικιλίες, που φέρουν και την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Πρώτα οι μετρήσεις 
μετά η δράση
Ο κ. Πλιάκος τοποθετήθηκε και για την απόφαση του δήμου να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες αναλύσεις στην τάφρο Λαψίστας και στον ποταμό Καλαμά με στόχο να υπάρχουν στοιχεία για την ποιότητα του νερού.
Το Εργαστήριο Υγιεινής και επιδημιολογίας είναι Κέντρο Αναφοράς Ελέγχου Νερών και Τροφίμων για την Υγειονομική Περιφέρεια Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας και σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Βιομηχανικής χημείας και Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποιεί μικροβιολογικές, φυσικοχημικές και χημικές αναλύσεις. Ο δήμαρχος Ζίτσας είπε πως ευχής έργον θα είναι οι μετρήσεις να μην εμφανίζουν κανένα πρόβλημα ρύπανσης ή μόλυνσης, όμως στην περίπτωση αυτή, ο δήμος Ζίτσας είναι υποχρεωμένος να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την προστασία του περιβάλλοντος. 
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας, ότι ο δήμος δε μπορεί να ενεργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός του ΤΟΕΒ, ο κ. Πλιάκος τόνισε, ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι απαρχαιωμένο και θα πρέπει να αλλάξει, συμφωνώντας με την παρατήρηση, ότι οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκούν και την εποπτεία και τον έλεγχο του ΤΟΕΒ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ