Επικαιρότητα

Ανθρώπινο ποτάμι οι πρόσφυγες

Off

Την ώρα που η Ελλάδα μετρά συμμάχους και πολέμιους, υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ιδέας και κράτη που σκέφτονται με ωφελιμιστικά κριτήρια, στεγανοποιώντας τις συνοριακές τους διαβάσεις, για να ανακόψουν τις προσφυγικές ροές, η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί και μετέχει στο δράμα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που κινούνται σαν ανθρώπινο ποτάμι, προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα της χώρας προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 
Τα καραβάνια των προσφύγων που έχουν καταλάβει μεγάλο τμήμα των εθνικών οδών, θυμίζουν και στην ελληνική κοινωνία το δράμα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού είτε αυτό προήλθε από πολεμικές συρράξεις είτε από επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας.
Εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες άλλωστε πριν από λιγότερα από 100 χρόνια βίωσαν το ίδιο δράμα, με αποκορύφωμα την μικρασιατική καταστροφή. Μέσα σε αυτό το άκρως καταστροφικό και προσβλητικό για την ανθρωπότητα πλαίσιο, η κοινωνία της Ηπείρου, πολίτες και επίσημοι φορείς της Πολιτείας και της αυτοδιοίκησης, περιμένουν τις οριστικές ανακοινώσεις για τα σημεία, που θα χρειαστεί να λειτουργήσουν Κέντρα Μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ωστόσο να είναι τουλάχιστον ασαφείς. 
Παρόλα αυτά η τοπική κοινωνία όπως εκφράστηκε μέσα από τους επίσημους φορείς της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού τις τελευταίες ημέρες επιδεικνύει αξιοσημείωτη υπευθυνότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Αυτό ακριβώς το αίσθημα ευθύνης που εκφράστηκε από την περιφερειακή αρχή αλλά και τον δήμο Ζηρού, τις τελευταίες ημέρες, αναγνωρίζεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιωάννινα Γ. Στέφο και Μερ. Τζούφη, που ρωτήθηκαν σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού και την πιθανότητα να δημιουργηθούν Κέντρα στην Ήπειρο.
«Τα προβλήματα και οι εξελίξεις μας ξεπερνούν, όμως αυτό που είναι βέβαιο, είναι πως η χώρα μας, δεν είναι η Γη της επαγγελίας για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά αποτελεί χώρα μετάβασης. Χρειάζεται όμως συντονισμός όλων των φορέων για να βρούμε τρόπους και δομές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Στο πλαίσιο αυτό κρίνω ως ιδιαίτερα θετικές τις δηλώσεις της περιφερειακής αρχής και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που επιβεβαιώνουν, ότι η Ήπειρος είναι μία περιοχή που διέπεται από τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού και μπορούμε να δούμε μαζί εάν υπάρχουν κάποιες δομές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία Κέντρων για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε η κα Τζούφη.
Την αναγκαιότητα από την άλλη της τήρησης κοινής και ενιαίας γραμμής και στάσης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας επισήμανε ο Γ. Στέφος, που υπεραμύνθηκε των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όπως είπε δε φέρει καμία ευθύνη για την ένταση των προσφυγικών ροών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου